Zieleni się czyli widelcowe podsumowanie numer 28 – luty/marzec 2017
Wydarzyło się w Krakowie (15-28 lutego 2017):
ZAMKNIĘCIA: Wygląda na to, że otwarta z końcem 2016 roku restauracja Pod Dzikiem żywot miała jeszcze krótszy niż poprzedzająca ją Brasailenia. Na drzwiach wisi kartka z informacją, że restauracja jest zamknięta. Nawet nie zdążyliśmy tam zajrzeć.
24 lutego, na Miodowej otwarto pizzerię o nazwie, nad którą właściciele musieli zapewne bardzo długo myśleć: Miodowy Piecyk. Podobno pizza lepsza niż nazwa.
28 lutego miało miejsce otwarcie kolejnej cukierni Nakielny w Galerii Bronowice.
Na początku lutego wreszcie ruszyło La Petite France w nowej lokalizacji przy Szpitalnej. Czekają na koncesję, dlatego na wino zapraszają po 8 marca.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 marca 2017):
1 marca wystartował bar śniadaniowy Ranny Ptaszek przy Augustiańskiej. Już jutro możecie tam wpaść na śniadanie czy lunch i napić się dobrej kawy. W ofercie warzywa, owoce, kasze, strączki, jajka, hummus, sosy, konfitury, pieczone kiełbaski. A danie skomponować możecie sobie sami.
1 marca na plac Inwalidów powróciło YUME onigiri.
2 marca kolejne wyczekiwane otwarcie: znani z Gruzji na kółkach Sabina i Zviad, otwierają restaurację Tbilisuri, w miejscu dawnego DeliBar przy Meiselsa (koło przystanku tramwajowego). 2 i 3 marca wszyscy, którzy odwiedzą restaurację, mogą liczyć na 20% rabatu na wszystkie wina, piwa i mocniejsze alkohole. W menu same przeboje czyli naleśniki po tbilisku, badridżani, pchali, chaczapuri, szaszłyki i, oczywiście, lula kebab oraz chinkali. Jak my mamy schudnąć przed latem? 😉
2 marca, w „po prostu wino”, degustacja Piemont-Wino-Grappa. Od lekkich win białych piemonckich, do wyjątkowych win czerwonych. Piemont to także grappa, która na degustacji zagości po raz pierwszy.
3-5 marca, w Musso Sushi, festiwal curry. Bardziej szczegółowych informacji na razie brak. Ma być aromatycznie.
W sobotę, 4 marca, w otwartym po remoncie Well Done pierwsza edycja Amerykańskiego Bufetu Śniadaniowego.
4 marca, Smaki Roślinne zapraszają na warsztaty: śniadania roślinne. Podczas warsztatów nauczycie się przygotowywać: pastę śniadaniową, roślinną 'jajecznicę’, roślinny pasztet oraz sojonez, a także piec chleb.
4 marca w Chederze: Szabat@Cheder: drugie śniadanie // Maghreb. W menu, między innymi, marokańskie naleśniki baghrir z semoliny z pomarańczami w pieprzowym karmelu oraz wiele innych przysmaków.
4 i 5 marca, w Szarym Stole akcja; Zdrowe śniadanie. Śniadanie będzie miało formę „stołu szwedzkiego” gdzie będzie można spróbować większości ich autorskich potraw. Na stole znajdą się między innymi pasty, ciasta warzywne, marynowane warzywa, placki z ciecierzycy, naleśniki bez glutenu, domowa granola, pieczywo bezglutenowe oraz wegańskie słodkości bez cukru, do tego kawa 5 przemian i herbata.
5 marca, w Pinakotece, w Tytano, w ramach wydarzenia Jewish Festival-Mieszkamy w jednym mieście poznajmy się wreszcie, wykład: Na czym polega prowadzenie kuchni koszernej? oraz warsztaty: Śniadanie po Izraelsku.
7 marca otwarcie Umami w Nowej Hucie na osiedlu Jagiellońskim. W menu, oczywiście całkiem wegańskim, kanapki, zupy, sałatki i dania główne oraz napoje. Oferta ma zmieniać się co dwa tygodnie.
8 marca obchodzimy Dzień Kobiet, i z tej okazji niektóre lokale przygotowały specjalne promocje. W Międzymiastowej, do jednego zamówionego koktajlu lub wina Panie otrzymają drugi w prezencie. Podobną promocję, na wybrane koktajle, oferuje Veganic. A w Bonjour Cava Panie będą mogły zjeść słodką tartę w zestawie z cappuccino w promocyjnej cenie 15 PLN.
9 marca, w studio Twój Kucharz, warsztaty makaronowe Cucinare Bene. Jest szansa nauczyć się przygotowywać kilka rodzajów makaronu.
10 marca, otwarcie nowego lokalu Burgertaty przy Rondzie Grzegórzeckim (Rzeźnicza 2!).
10 marca, Degustacja w Dionizosie! czyli degustacja win z najnowszej oferty sklepu.
10 marca, w Magazynie WIna, Przedwiosenna Degustacja – Wina Różowe i specjalne kulinarne co nieco do win.
11 marca Fundacja Punkt Kultury zaprasza na poranek w słonecznej Gruzji – spotkanie kulinarne, podczas którego serwowane będą potrawy, jakie podczas śniadania jadają Gruzini. Spotkanie poprowadzi Keti Prangulaishvili – młoda Ambasador Gruzji w Polsce.
11 marca, w Kulinarnych Kreacjach, Warsztaty kuchni francuskiej, a w ich programie: żabie udka, rolada z perliczki i suflet serowy.
11 marca, w Food & People by Pastrami Deli warsztaty z pastrami czyli jak podać pastrami w zupie, kanapka Reuben, burger z pastrami i sernik nowojorski.
12 marca, w Chederze, warsztaty Purimowe pieczenie hamentaszy. Pod czujnym okiem Kuby Głoda nauczycie się piec hamentasze – trójkątne nadziewane ciasteczka, tradycyjnie wypiekane na Purim.
14 marca, w Szkole Sommelierów, Masterclass Renesans Tokaju – Holdvölgy, a wieczorem, Kobiety i Wino zapraszają do restauracji Biała Róża na degustację wybitnych tokajskich win. Gościem wieczoru będzie Natalia Demko z winnicy HOLDVÖLGY, która opowie o swojej winiarskiej pasji i wyjątkowym miejscu w którym uprawiana jest winorośl.
Co dalej?
Bistro Zielonym Do Góry powinno ruszyć na dniach.
Na Kazimierzu szykuje się lokal z kuchnią roślinną: Mihiderka
Tarteletek z Cafe Lisboa mogliście już spróbować na ostatnich Najedzonych, a otwarcie ich lokalu nastąpi już w marcu.
Nadal czekamy na otwarcie Pieca na Zabłociu. Mamy nadzieję, że już niedługo, bo Ci co już testowali donoszą, że jest na co czekać.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.