Wspieramy dobre wybory czyli daj rybie pływać!

Z każdej strony słyszymy, że powinniśmy jeść więcej ryb. Na szczęście, są one coraz łatwiej dostępne i nie jesteśmy skazani tylko na morszczuka czy mintaja w kostkach, a na wigilijnej kolacji coraz częściej oprócz karpia (najlepiej zatorskiego) i śledzia pojawiają się też inne gatunki. A i sam karp gości na naszych stołach znacznie częściej. Jak wskazują badania, wzrasta również świadomość, jakie ryby powinniśmy jeść. I to nie tylko ze względu na ich zbawienny wpływ na nasz organizm, ale również jeśli chodzi o równowagę ekologiczną ryb i oceanów. I o to właśnie chodzi abyśmy przy wyborze ryby na obiad wybierali niezagrożone gatunki ryb i owoców morza. Jeśli spojrzycie na ściągawkę oblikowaną na stronie WWF, zauważycie z pewnością, że na liście zagrożonych gatunków znajdują się bardzo popularne ryby jak dorada, halibut czy morszczuk. Na liście żółtej, która obejmuje gatunki, których spożycie powinniśmy ograniczyć, znajdziemy bałtyckiego dorsza i pstrąga tęczowego. Jakie więc ryby powinniśmy jeść? Ano nasze sławne karpie i śledzie, tłuściutkie makrele (nie tylko w wersji wędzonej), czarniaki i dorsze z Morza Barentsa. Bezpiecznie jest również kupować wszystkie ryby z certyfikatem MSC.

Grafika pochodzi ze strony http://ryby.wwf.pl/

Grafika pochodzi ze strony http://ryby.wwf.pl/

Na stronie WWF znajdziecie książkę kucharską, która podpowie Wam jak można te ryby przyrządzić. Ja miałam przyjemność uczestniczyć ostatnio w warsztatach, zorganizowanych przez WWF w ramach kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów, podczas których, pod kierunkiem Sebastiana Gołębiewskiego i Jakuba Mikołajczaka, przygotowaliśmy potrawy z ryb z zielonej listy. Był więc barszcz z soczewicą i czarniakiem, kiełbaska z trzech rodzajów ryb, w tym karpia, smażone śledzie i makrela. Było pysznie, co mam nadzieję, choć trochę odzwierciedlają zdjęcia, które znajdziecie w poniższej galerii.

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - barszcz

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - przygotowanie

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - soczewica

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów -smażenie śledzia

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów -różnokolorowe strączkowe

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - zakwas

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - usuwanie ości

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - jarmuż

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - makrela

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - kiełbaska rybna

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - czarniak ze strączkowymi

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - śledź

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - śledź z ziemniakami, jarmużem

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - barszcz z czarniakiem

WWF - Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów -śledź na łupku

WWF - Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - Bartek i kiełbaski

WWF - Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - Angelika i barszcz

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - Kuba

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - wydawka

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - Łukasz Cichy

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - Angelika

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - Basia z córką

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - Kasia

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - Ada Baran

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - Bartek robi kiełbasę

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - Angelika rozlewa barszcz

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - Kuba układa rybę

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów -Ania smaży śledzia

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - śledź z ziemniakami, jarmużem - Kuba

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - Angelika robi barszcz

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - Sebastian Gołębiewski

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów - wprowadzenie

Kraków - Studio Twój Kucharz - Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - warsztaty dla blogerów