Winna jesień czyli widelcowe podsumowanie numer 42 – wrzesień/październik 2017
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach:
W czerwcu, pod Wawelem, otwarto restaurację Sheep&Dragon Cafe.
Wydarzyło się w Krakowie (16-30 września 2017):
15 września, na Starym Kleparzu, otwarto bar i kawiarnię Czary Mary.
16 września, zainaugurowano Bistro Gotujemy czyli Sezony Bistro w nowej odsłonie. Będzie to kuchnia oparta o lokalne produkty od rolników z Targu Pietruszkowego.
16 września, ruszyła Paninoteca Vicenti przy ulicy świętego Tomasza. Możecie wybrać panini z menu bądź skomponować własne z 21 dostępnych składników.
18 września, na osiedlu Piastów, otwarto lokal Grill & Bistro.
21 września, otwarto kawiarnię Nakielny w Galerii Kazimierz.
23 września, miało miejsce otwarcie restauracji Łemkowski Gar na Ruczaju. W menu znajdziecie zarówno dania kuchni łemkowskiej (hałuszki, fuczki, warenyki, czebureki), jak i restauracyjne klasyki takie jak: tatar wołowy, rosół, schabowy, mielone czy gołąbki. W menu nie zabrakło też łososia i sałatki z kurczakiem.
Od 25 września, Frytki Belgijskie mają nowy punkt przy miasteczku studenckim AGH.
28 września, właściciele Domku Tymolinka otworzyli, przy ulicy Długosza, wegetariański lokal Sufeat.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 października 2017):
Od 30 września do 1 października potrwają IV Małopolskie Targi Żywności Zasmakuj z UR, które odbędą się na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego przy ulicy Balickiej.
1 października, spotkanie z Robertem Makłowiczem: Dalmacja nie tylko od kuchni.
4 października, w Winomanie, spotkanie z cyklu Wieczory z polskim winem pod hasłem: Ogień i wino. Gościem spotkania będzie Kuba Lorek.
5 października, w Winosferze, degustacja win z winnicy Backsberg w RPA.
Od 6 do 8 października, we Włoskiej, weekend z dziczyzną i grzybami.
6 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty słodki street food z Agnieszką Jasińską. Na warsztatach nauczycie się przygotowywać, między innymi, hiszpańskie churros.
6 października, w Fitagain Café, degustacja komentowana dziewięciu win z regionu Apulii.
6 października, w studio Twój Kucharz, Sekcja Żywienia – pionierska operacja kulinarna czyli niecodzienna kolacja, na którą złożą się podroby, owady, owoce i warzywa.
7 października, zbiory w winnicy Wieliczka czyli możliwość uczestniczenia w pierwszym etapie powstawania wina.
7 października, rusza lokal z deserami Bubble Waffle przy ulicy Józefa (otwarcie zostało przesunięte z 30 września).
7 października, w restauracji Zablocie 13, warsztaty kulinarne dla dzieci: Czas na pizzę! Podobne warsztaty odbędą się również w sobitę i niedzielę w Pinakotece.
7 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej. W menu: ravioli, spaghetti, kurczak i tarta cytrynowa.
7 października, w Musso Sushi, warsztat sushi, podczas których nauczycie się przygotowywać uramaki, futomaki i hosomaki.
7 października, w Food & People by Pastrami Deli, warsztaty kuchni tajskiej, które poprowadzi Daniel Wanke.
7 października, w Winomanie, Wine Australian Open czyli degustacja win z australijskiej winnicy Route du Van.
8 października, ostatni już w tym roku Art & Food Bazar na Starym Kleparzu, który wypełnią aromaty i dania jesienne.
8 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni indyjskiej, a w menu samosy, zupa, dania z kurczaka i desery.
9 października, w Szkole Sommelerow, Masteclass Malbec – Cahors – Black is Black czyli degustacja win z winnicy Triguedina Jean-Luc Baldes.
12, 13 i 14 października, w Taco Mexicano, warsztaty kulinarne: Kuchnia Fridy i Diego, ktore poprowadzi Pamela Montellano López, szefowa kuchni Ambasadora Meksyku w Polsce.
13 października, w Hotelu Polskim Pod Białym Orłem, degustacja win Master Class Burgundia z Markiem Bieńczykiem.
13 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej, które poprowadzi Jakub Antoniszak – Komar.
13 października, w Wine Concept, Nieoczywista degustacja nowości.
13 października, w kinie Agrafka, premierowa projekcja filmu Nasz najlepszy rok, którego akcja rozgrywa się w płynącej winem Burgundii. Na gości czekać będzie kieliszek wina.
14 i 15 października, przed Galerią Kazimierz, jesienna edycja Street Food Polska Festival.
14 października, w Szkole Sommelierów, Podstawowy Kurs Wiedzy o Winie.
14 października, w Magazynie Wina, spotkanie z właścicielem winnicy Boeckel, który zaprezentuje swoje wina naturalne.
14 października, w restauracji Filipa 18, kolacja z okazji zakończenia sezonu Art & Food Bazar na Starym Kleparzu.
Co dalej?
Już wkrótce otwarcie nowego lokalu Massolitu.
Przy ulicy Filipa, w sąsiedztwie Starego Kleparza, powstaje restauracja Handelek, która specjalizować się będzie w śniadaniach. Ich kanapek mogliście już spróbować na ostatnim małym Najedzeni Fest! na Starym Kleparzu.
Na rogu ulic świętego Tomasza i Szpitalnej powstaje restauracja Tomasza 20 Resto Bar.
Przy Urbanowicza (osiedle Na Lotnisku) powstaje restauracja rodzinna Wesołe Gary.
House of donuts planuje otwarcie punktu w Galerii Kazimierz.
Do startu szykuje się food truck Keto Kebab.
Przy ulicy Radzikowskiego powstaje restauracja Mamma Toscana.
M22 planuje otwarcie food trucka, który stacjonował będzie przy ulicy Dekerta.
W niedługim czasie, w Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.
rf
wrz 30, 2017 @ 17:02:46
Mamma Toscana już otwarta od ok. tygodnia.
Agnieszka
wrz 30, 2017 @ 19:28:43
Dzięki za info! Dawno nie byłam w tamtych rejonach, a w Internecie cisza na ten temat.
Grzegorz
paź 06, 2017 @ 12:45:34
na Szewskiej 15 coś będzie gastro (chyba kebab lub coś w ten deseń), Zamknięto też Cafe Rękawka – ostatnio jak przechodziłem zdjęte reklamy i remont . Nie wiem czy pisaliście o Nadwiślańskiej 11 tam też powstał Mezzalians
Agnieszka
paź 06, 2017 @ 12:52:23
Dzięki! Wiemy co będzie zamiast Rękawki i niedługo to zdradzimy. O Mezzaliansie było tu już głośno pod koniec sierpnia. Pozdrawiamy!