Widelcowe podsumowanie numer 98 – luty 2020
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 lutego 2020):
To miejsce wystartowało jeszcze pod koniec stycznia, ale nie chciałabym aby Wam umknęło. Kaffe Bageri Stockholm to kawiarnia inspirowana kulturą Szwecji, a ich cynamonki mają już wielu fanów.
2 lutego, przy ulicy Szczepańskiej otwarto kawiarnia palarni kawy Santos.
7 lutego, otwarto Chabry z Poligonu czyli mały, autorski wine bar z winami naturalnymi na Dajworze.
9 lutego, otwarto Mugen – Street Food Bar.
13 lutego, otwarto wreszcie nową restaurację Solna 1, w miejsce zamkniętej w grudniu restauracji Na POLE.
Wydarzy się w Krakowie (16-29 lutego 2020):
12 lutego, wystartował Fine Dining Week, który potrwa do 1 marca 2020. Ja odwiedziłam restaurację Andromeda Alfa i obie z Łyżeczką byłyśmy z tej wizyty bardzo zadowolone. Inne restauracje biorące udział w tej edycji to Filipa 18, Wierzynek, Gavi i Halicka.
16 lutego, w Kantynie Zabłocie, warsztaty robieni pizzy dla dzieci.
16 lutego, w BALu warsztaty robienia pierogów dla dzieci.
16 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Ameryka południowa na talerzu.
Od 16 lutego, we wszystkie kolejne weekendy grudnia w Domowej Gruzji, warsztaty lepienia chinkal
17 lutego, w Cafe Manggha, kolejne warsztaty z cyklu Japonia na talerzu – Nimono i Yokan
17 i 18 lutego, w Tekturze, warsztaty: Kawa to podstawa.
18 i 25 lutego, sniadaniowe wtorki w Cheder Cafe. Oprócz chederowych klasyków – shakshuki, hummusu i ciepłych pit, przygotują dla Was propozycje miesiąca – inspirowane kuchnią Izraela.
18 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Tłusty czwartek na słono i słodko.
18 lutego, w Szkole Sommelierów, kurs WSET Level 2.
18 lutego, w Kuflach i widelcach, Craft beer and food pairing.
19 lutego, w 2Bratanki/Węgierskie wina, degustacja Villany – na bis.
20 lutego, w COOLinarium, Warsztaty Kulinarne Kuchni Indyjskiej.
20 lutego, w Lustrach, degustacja: Karnawałowe sztosy w Lustrach.
21 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.
21 i 22 lutego, w Szkole Sommelierów, zaawansowany kurs wiedzy o winie.
21 lutego, w Akademii Kulinarnej Farutex, warsztaty Azjatyckie zupy i makarony – warsztaty z Hungry Eyes.
21 lutego, Massolit 18th Birtday Party .
22 lutego, Festiwal Czekolady i Kawy w Krakowie.
22 lutego, w restauracji Trzy Gęsi, kolacja autorska: Kraków Kwitnącej Wiśni.
22 lutego, Luksemburg w ZaKładce – degustacja | część 2.
23 lutego, nasza ulubiona edycja Najedzeni Fest! czyli Na cyku.
23 lutego, kolejna już edycja Krakowskich Zapustów w Starej Zajezdni.
23 lutego, w Massolicie, wegańskie śniadanie z prosecco.
23 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.
24 lutego, w GMT, polskie wina i gruzińskie przekąski.
25 lutego, w Urban Coffee, warsztaty Latte Art.
26 lutego, w restauracji Art, kolacja charytatywna dla Kacpera Ryłko.
26 lutego, w Enotece Pergamin, Meet the Rambler czyli spotkanie z nową, na polskim rynku, marką whiskey.
27 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.
27 lutego, na Lipowej 6F, 50! Podwieczorek (na dwa kieliszki)z Agnieszką Kręglicką i Piotrem Petryką.
27 lutego, w Klimatach Południa, degustacja: Czyste wina to czysta przyjemność.
28 lutego, w COOLinarum, warsztaty sushi z elementami kuchni japońskiej.
28 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty wegańska kuchnia włoska.
28 lutego, w Miód i wino, Morawy w kieliszku – Libor Veverka. Degustacja komentowana.
28 lutego, w Wine Concept, Gruzińskie wina z qvevri. Degustacja komentowana.
29 lutego, w Pochlebstwie, Przestępne Warsztaty Chlebowe.
29 lutego, w COOLinarium, Florencja od kuchni – warsztaty kulinarne z Krakowskim Makaroniarzem.
29 lutego, w Manoa, wieczór degustacyjny z winami organicznymi.
29 lutego, w Zakładce, degustacja: endemiczne szczepy Portugalii.
29 lutego, Wina niemieckie w Magazynie Wina vol. 1 Hesja Nadreńska.
Co dalej?
Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.
Czekamy na otwarcie nowej kawiarni autorstwa Fiki przy Dolnych Młynów.
Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.
Przy ulicy Karmelickiej powstaje bar koreański.
Na Zabłociu, przy Romanowicza, powstaje Veganic.
Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.
M22 nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.