Widelcowe podsumowanie numer 97 – styczeń/luty 2020
Wydarzyło się w Krakowie (16-31 stycznia 2020):
Na początku stycznia, na Grzegórzkach otwarto restaurację Flow.
18 stycznia, na Ruczaju, otwarto wietnamską restauracje Em oi.
23 stycznia, otwarto Galerię Tortów Artystycznych przy ulicy Romanowicza na Zabłociu.
28 stycznia, otwarto Tsunami Sushi.
Wydarzy się w Krakowie (2-15 lutego 2020):
Do 2 lutego potrwa świętowanie drugich urodzin w Miso Place.
2 i 3 lutego, w COOLinarium, warsztaty kulinarne z Kurtem Schellerem.
4 i 11 lutego, Cheder zaprasza na nowy cykl: Śniadaniowe wtorki. Oprócz klasyków – shakshuki, hummusu i ciepłych pit, przygotują dla Was propozycje miesiąca inspirowane kuchnią Izraela. A wszystko to w promocyjnych cenach.
4 lutego, w Karakterze, Opera Rara ze smakiem czyli spotkanie z Adrianną Stawską-Ostaszewską i Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux.
5 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.
5 lutego, Mazaya Falafel zamyka lokal przy rondzie Grzegórzeckim, ale już wkrótce planują otworzyć nowy lokal w tej okolicy.
6 lutego, w Cocina Verde, spotkanie: Weganizm okiem dietetyka.
Od 7 lutego, do menu Zakładki wkracza Skrei czyli zimowy dorsz norweski. Będziecie go mogli spróbować do 7 marca.
7 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Wegańska podróż do Azji.
7 i 8 lutego, to dni długo oczekiwanego otwarcia Chabrów z Poligonu, małego autorskiego wine baru z winami naturalnymi.
7 lutego, w Wine Garage, degustacja komentowana: Tylko bez chemii Panie i Panowie.
8 lutego, w Manufakturze Pieroga, warsztaty lepienia pierogów dla dzieci.
9 lutego, Hariprasad świętować będzie 3 urodziny.
10 lutego, kolejne spotkanie z cyklu Opera Rara ze smakiem, tym razem w L’Concept 13 na Rynku Głównym. Tematem spotkania z Tadeuszem Pióro będzie kuchnia włoska i włoskie wesele.
11 lutego, w Szkole Sommelierów, kurs WSET level 2.
11 lutego, w Kuflach i widelcach, Craft Beer & food pairing.
13 lutego, w winiarni Miro, degustacja J’adore le vin, której tematem będzie romantyczna Francja.
14 lutego to oczywiście Walentynki. Specjalna ofertę na ten dzień przygotowali dla Was, między innymi, Musso Sushi, Włoska – w ofercie bąble i ostrygi, restauracja Fiorentina, Wine Garage, restauracja Gęś w dymie w Laskowej, bistro Beta, Zakładka, GMT, Folga, KIKA (degustacja komentowana i projekcja filmu), Wine&more (degustacja bąbelków), Halicka,
14 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni brazylijskiej.
15 lutego, w COOLinarium, warsztaty kuchni tajskiej.
15 i 16 lutego, w Forum Wydarzeń, Wege Festiwal.
Co dalej?
Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.
Przy ulicy Szczepańskiej powstaje kawiarnia palarni kawy Santos.
Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.
Przy ulicy Karmelickiej powstaje bar koreański.
Wciąż czekamy na otwarcie nowej restauracji Solna 1, w miejsce zamkniętej w grudniu restauracji Na POLE
Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.
M22 nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.