Widelcowe podsumowanie numer 93 – listopad/ grudzień 2019
Wydarzyło się w Krakowie (18 listopada-1 grudnia 2019):
18 listopada, Ka Udon Bar przemienia sie w Ka Vegan Udon & Sushi Deli i startuje z podawaniem wegańskiego sushi. Udon też będzie już tylko wegański więc nie dostaniecie do niego już jajka.
23 listopada, na Grzegórzkach, w Pianissimo otwarto Breaking Bread czyli lokal, w którym będziecie mogli kupić pieczywo i zjeść śniadanie, brunch czy lunch. Za Breaking Bad stoją Agata i Michał z bloga cojebunny.pl więc nie mam wątpliwości, że będzie smacznie.
25 listopada, otwarto Stolicę, restaurację u podnóża Szkieletora.
26 listopada, otwarto Pho HOT przy ulicy Węgłowej.
30 listopada, na Dębnikach, przy ulicy Madalińskiego, otwarto drugi lokal Na Ciacho.
30 listopada, ogłoszono zamknięcie Miodova Restaurant.
1 grudnia, otwarto piekarnie gruzińską Nasze Tbilisi przy ulicy Starowiślnej.
Wydarzy się w Krakowie (2-15 grudnia 2019):
Jarmark Bożonarodzeniowy, wystartował z końcem listopada i potrwa do 26 grudnia.
3 grudnia, w Kuflach i widelcach, craft and food pairing.
3, 9 i 10 grudnia, w Tekturze, warsztaty z cyklu: Kawa to podstawa.
4 grudnia, w COOLinarium , koreańskie warsztaty kulinarne.
4 i 11 grudnia, w Dobrej Palarnia, kolejne z cyklu warsztatów: Kawa w domu.
4 grudnia, Bubu Arare w Czarnej Owcy.
5 grudnia, cupping w Tekturze.
5 grudnia, w Wine Garage, degustacja komentowana: Sommelier przynosi prezenty.
5 grudnia, w Wine Barze lustra, ABC win naturalnych.
6 grudnia, Miejscówka będzie świętować 4 lata na Józefińskiej.
6 grudnia, w kinokawiarni KIKA, Upór Natury. Pokaz specjalny na zakończenie Jesieni Enologicznej.
6 grudnia, na placu Szczepańskim, otwarcie Bubble Toast.
7 grudnia, w Forum Wydarzeń, Festiwal Pierogów Świata.
7 grudnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny.
9 grudnia, w Cafe Manggha, wegańskie warsztaty: Azjemy roślinnie– edycja świąteczna.
10 grudnia, w restauracji Pod Nosem, kolacja z winem izraelskim.
Od 12 do 15 grudnia, Świąteczny Street Food Polska Festival w Galerii Kazimierz.
13 grudnia, w Wine Concept, wielkie wina włoskie – degustacja komentowana.
14 grudnia, na Targu Ekosfera Mateczny, przedświąteczna degustacja produktów.
14 grudnia, w Forum Wydarzeń, Art & Food Bazar na Kiermashu.
14 grudnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: wegańskie święta.
14 grudnia, w COOLinarium, Cucinare Bene! Natale! -świąteczne warsztaty kulinarne z Krakowskim Makaroniarzem.
14 grudnia, w Dworze Sieraków, Master Class „Burgundia versus Bordeaux”.
Co dalej?
Na Zabłociu powstaje Galeria Tortów Artystycznych.
Na placu Nowym powstaje restauracja Folga.
Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.
Wciąż czekamy na otwarcie M22 przy ulicy Miodowej 12.
W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.