Widelcowe podsumowanie numer 89 – wrzesień/ październik 2019
Wydarzyło się w Krakowie (1-30 września 2019):
1 września, po pięciu latach działalność zakończyło YUME Onigiri. Zamknięto również delikatesy Consonni Tre Storie na Zabłociu.
4 września, otwarto Bowlo, nowego lokalu z daniami w miskach przy ulicy Krupniczej.
7 września, Handelek otworzył piekarnię oraz rozpoczął serię targów produktów regionalnych na placu Handelka.
7 września, otwarto Miro’s Urban Food, kontener gastronomiczny z zadaszonym ogródkiem na terenie Ogrodu Grzegórzki).
14 września, otwarto Winner Beef House przy Stradomiu.
15 września, otwarto koreańską restaurację Pan Kimbap.
19 września, Ka Udon Bar ogłosił zmianę konceptu. Nowa nazwa to Ka Vegan Udon& Sushi Deli. Czyli musimy się pożegnac z jajkiem do udonu, ale wierzymy, że będzie jeszcze smaczniej.
20 września, przy placu Centralnym , w lokalu po dawnej księgarni, otwarto restaurację serwująca kuchnie polska, Skarbnica Smaku.
21 września, otwarto delikatesy Asia Deli przy ulicy Królowej Jadwigi.
21 września, Stacja Zabłocie zyskała nowa nazwę: Kantyna Zabłocie. Wraz ze zmiana nazwy zmienia się koncept lokalu.
23 września, otwarto drugi lokal Somnium Cafe, po drugiej stronie ulicy Krakowskiej.
25 września, wystartowało Sumo Bistro przy ulicy Floriańskiej,
27 września, otwarto rzemieślniczą, rodzinną piekarnię Bejking na Ruczaju.
27 września, otwarto bar Nalefka przy ulicy Sławkowskiej.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 października 2019):
2 i 9 października, w Dobrej Palarni, kolejne spotkania z cyklu „Kawa w domu”.
Od 3 do 6 października, w Poco Loco, weekend z Tequila Sunrise i Pozole.
3 października, w Szkole Sommelierów, Masterclass Australia – Langmeil.
3 października, w restauracji Biała Róża, kolacja polsko-hiszpańska z winami bio, vegan i organic.
3 października, w Klimatach Południa, wieczór pod hasłem: Wina Bio – moda czy konieczność. Wieczór w ramach czwartej Jesieni Enologicznej przygotowują Klimaty Południa, Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz firma Odkupienie Win, a wieczór poprowadzi Jarosław Jasiński.
3 października, w restauracji Filipa 18, kolacja degustacyjna „Hołd Pruski”.
3 października, w wine barze Lustra, degustacja win z Friuli.
4 października, w restauracji Four, kolacja degustacyjna z selekcja win pod hasłem : Zasmakuj regionu”.
4 października, w Wino i miód, Navarra i Winnica Ochoa – degustacja komentowana.
4 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.
4 października, w Babbalucci, degustacja win sycylijskich.
4 października, w Tociekawa, cupping z Kafar, palarnią kawy z Gliwic.
4 października, cupping Rostains w Tekturze.
4 października, w FIKA, cupping edukacyjny – rodzaje obróbki kawy.
4 października, w Hilton Garden Inn Kraków Airport, kolacja degustacyjna: Kuchnia Staropolska kontra Fine Dining.
4 października, w Dworze Sieraków, wieczór z winami nowozelandzkimi: Kuchnia z końca Świata. Kiwi i inne osobliwości.
4 października, w COOLinarium, warsztaty kuchni chińskiej.
Od 4 do 6 października, na terenie Błonia Bistro, odbywać się będzie finałowy piknik połączony z koncertami i zlotem food trucków.
5 października, otwarcie Vatti – restauracji nepalsko-indyjskiej.
5 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: ryby i owoce morza.
5 października, Małopolskie wina na Pietruszce. Można się będzie zaopatrzyć w butelkę a także pójść na targowe zakupy z kieliszkiem w ręku.
5 października, w Ogniu, Ogień i warsztaty z domowego wyrobu wędlin z Nowicki Naturalnie.
5 października, w Dworze Sieraków, uroczysta Gala i Bal z okazji przyznania tytułu Człowieka Roku magazynu Czas Wina Judy i Nealowi Ibbotsonom.
5 października, drugie urodziny Kufli i Widelców. Szykują dla Was kulinarne niespodzianki.
5 i 6 października, Barka śledzi dynię czyli festiwal śledzia i dyni na Barce.
6 października, ostatni w tym sezonie ostatni Art&Food Bazar na Starym Kleparzu.
6 października, w muzeum Manggha, spotkanie: Czym jest matcha – czyli kilka słów o herbacie.
6 października, w winnicy Wieliczka zagości kuchnia japońska przygotowana przez Miłosza Kowalskiego sparowana z winami z Wieliczki.
6 października, na placu Handelka zagoszczą przetwory.
8 października, Ivo Varbanov na Lipowej – degustacja bułgarskich win.
9 października, w wine barze Czarna Owca, degustacja win z winnicy Wieliczka.
9 października, w Vinotece 13 w hotelu Pod Różą, wieczór z Królem Toskanii – Brunello di Montalcino z winnicy Capanna.
10 października, w wine barze Lustra, degustacja komentowana win pomarańczowych.
11 października, w Wine Garage, degustacja Komentowana ,, Wielkie Wina Europy”.
11 października, w Szkole Sommelierów, Masterclass – Tradycyjne wina gruzińskie – Wina Kachetii.
11 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni portugalskiej.
11 października, w COOLinarium, Oktoberfest i Bawarskie Warsztaty Kulinarne.
11–13 października, Street Food Polska Festival w Galerii Kazimierz – październik.
12 października, w Chederze, szabatowe drugie śniadanie.
12 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni brazylijskiej.
12 października, w COOLinarium, Cucinare Bene! Italia! – warsztaty kuchni włoskiej z Krakowskim Makaroniarzem.
13 października, na placu Handelka, wydarzenie Nie Marnujże czyli less waste po krakowsku. W tym dniu nie tylko zrobicie zakupy u naszych wystawców, ale też będziecie mogli wziąć udział w przeróżnych warsztatach, SWAPIE kulinarnym i pogadankach o sposobach na bycie bardziej EKO.
13 października, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej.
14 października, w Emalii, poniedziałek z dobrą kawą.
15 października, w Kuflach i Widelcach, food and craft beer pairing.
Co dalej?
Przy ulicy Krakowskiej 29 powstaje Oke Poke.
Na Dębnikach, przy ulicy Madalińskiego, powstaje drugi lokal Na Ciacho.
Przy Nadwiślańskiej, w lokalu po Swoją Drogą, powstaje nowe Ramen People. Otwarcie już w październiku.
Gruba Buła powraca! Ich nowa miejscówka to ul. Dajwór 2A, 78 metrów od starej lokalizacji. Planowane otwarcie 1 października.
Na Podgórzu, w lokalu między lodami od Emila i Yatai Otsumami Bar powstaje winiarnia Miro.
Przy ulicy Kazimierza Wielkiego, obok rogu z Urzędniczą, powstaje pizzeria Vicenti.
W Parku Zdrojowym przy Rondzie Matecznego powstaje restauracja Manufaktura Pieroga.
Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu. Data otwarcia pozostaje nieznana.
M22 planuje lokalu przy ulicy Miodowej 12.
W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.