Widelcowe podsumowanie numer 84 – czerwiec/ lipiec 2019
Wydarzyło się w Krakowie (15-30 czerwca 2019):
W połowie czerwca, otwarto Tektura Cafe na Bronowicach oraz restaurację Krakowskim Targiem na rogu Dietla i Orzeszkowej.
20 czerwca, przy ulicy Kobierzyńskiej, na terenie Krakowskiego Klubu Jazdy Konnej, otwarto polsko-francuską restaurację U Muszkieterów.
21 czerwca, swoją działalność zakończyło Studio Qulinarne na Kazimierzu. Komentarze na ich fanpage’u sugerują, że studio może się odrodzić w nowej lokalizacji.
23 czerwca, przy ulicy Szerokiej wystartowała restauracja Restart.
27 czerwca, otwarto bistro Spacerova przy ulicy Tynieckiej.
Ostatni weekend czerwca był ostatni weekendem Ed Reda na Sławkowskiej. Od lipca restauracja rozpoczyna działalność przy ulicy Bocheńskiej 7.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 lipca 2019):
1 lipca, na Lipowej, Malowanie i Wino w Krako Slow Wines.
3 lipca, w COOLinarium, warsztaty sushi z elementami kuchni japońskiej.
3 i 10 lipca, w Dobrej Palarni, kolejne spotkanie z cyklu: Kawa w domu.
5 lipca, przy ulicy Dobrego Pasterza planowane jest otwarcie nowej restauracji indyjskiej Mr. Idly.
5 lipca, Leduc Frouin – degustacja komentowana + kolacja w Zakładce.
6 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.
6 lipca, plenerowe Śniadanie na Pietruszce połączone z sezonowym kiszeniem.
6 lipca, w COOLinarium, Krakowski Makaroniarz i kuchnia Stambułu – warsztaty kulinarne.
6 lipca, trzecie urodziny Weźże Krafta, z tej okazji napijecie się piwa z sokiem malinowym za pięćdziesiąt groszy.
6 i 13 lipca, Piknik Krakowski zagości w Parku Bednarskiego.
7 lipca, drugie urodziny O ja Cię donacie.
7 i 14 lipca, Piknik Krakowski odbędzie się w Parku Krakowskim.
Od 12 do 14 lipca, lipcowa edycja Street Food Polska Festiwal przed Galerią Kazimierz.
13 lipca, w Dworze Sieraków, 6. Slow Food Piknik – Polskie wina i kuchnia
14 lipca, to święto narodowe Francji, obchodzić je możecie w restauracji Voila i Cargo.
Co dalej?
Przy placu Wolnica powstaje cocktail bar Platz.
Mihiderka planuje otwarcie drugiego lokalu w Krakowie.
Przy Szczepańskiej powstaje Tao Sweet&Fit. W menu tajskie lody i owocowe miski.
Przy ulicy Krupniczej powstaje nowy plac z food truckami: Mural.
Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu. PLanowane otwarcie jeszcze w czerwcu.
M22 planuje otwarcie dwóch nowych lokali: przy ulicy Miodowej 12 i na Muralu.
Czekamy na otwarcie N’Pizza, nowego lokalu właścicieli Nolio.
W Podgórzu, przy ulicy Solnej, powstaje polska restauracja jakiej jeszcze nie było: Na Pole.
Na Kazimierzu powstaje wine bar Lustra.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.