Widelcowe podsumowanie numer 100 – wiosna 2020
Otwarcia i zamknięcia:
Na początku marca, na osiedlu Dywizjonu 303 otwarto Trattorię di Bufala.
Na początku marca o zamknięciu poinformował lokal Pan da jeść. W tym miejscu powstaje teraz lodziarnia.
Od marca na Krupniczej działa Choi’s Korean chicken & Cupbop, a na Karmelickiej Ouch!cken z koreańskim smażonym kurczakiem.
14 marca, przy ulicy Karmelickiej, otwarto włoska restaurację Loredana.
19 marca, na osiedlu Złocień otwarto piekarnię Chleb się piecze.
Pod koniec marca ruszył Toaster, bar z tostami, rogalami i muffinami.
1 kwietnia, otwarto sklep z lokalnymi produktami Rudi Rydz przy ulicy Kalwaryjskiej.
Pod koniec kwietnia ogłoszono zamknięcie BALu na Ślusarskiej. Liczymy na szybkie otwarcie w nowej lokalizacji!
Również pod koniec kwietnia ruszyło OSOM! Delivery czyli wszystko co chcielibyście zjeść oglądając kolejne odcinki ulubionego serialu
26 kwietnia otwarto Enotekę Kazimierz– sklep producencki wraz z wine barem podkrakowskiej Winnicy Kresy.
W połowie maja, przy ulicy. Floriańskiej ruszyła restauracja Floriańska 10
Na początku maja, ekipa Fiki otworzyła Body Espresso Bar przy ulicy Dolnych Młynów.
6 maja otwarto piekarnię Dzieża na Dąbiu.
22 maja, przy ulicy Augustiańskiej, otwarto Casa de Los Cubos, lokal z piwem i przekąskami w stylu hiszpańskim.
23 maja otwarto Mniamoo– manufakturę lodów na osiedlu Stalowym.
23 maja, w Galerii Kazimierz, otwarto Laba Bistro.
24 maja, otwarto restaurację włoską Worek Pszenicy przy ulicy Krupniczej, w miejscu Sissi.
30 maja, w budynku hotelu Cracovia otwarto Umeblowana Cafe.
30 maja, nad Zalewem Nowohuckim otwarto food truck park Huta Wita.
Wydarzy się (1-15 czerwca 2020)
2 czerwca, otwarcie POP-up baru, tymczasowego ogródka z koktajlami na Rynku Głównym.
2 czerwca, Fine Wine organizuje degustację online win z Patagonii.
2 czerwca, Chaczapuri Story czyli warsztaty kuchni gruzińskiej online.
3 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Tajska kuchnia jarzynova.
3 czerwca, webinar Klubu Wina Niemieckiego Centrum Rieslinga.
4 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Bliskowschodni Brunch.
4 czerwca, w ramach szkoły Winicjatywy online, live na temat białych szczepów winorośli.
4 czerwca, w Fine Wine na Zabłociu, degustacja win z północnej Hiszpanii.
5 oraz 12 i 13 czerwca, na placu Handelka, Targi Sąsiedzkie Wiosna/Lato 2020.
5 czerwca, Polish Your Cooking zaprasza na warsztaty online, których tematem będzie ramen.
5 czerwca, w Fine Wine, degustacja nowości z Nowej Zelandii.
6 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny.
6 czerwca, otwarcie sezonu w Truckarni.
6 czerwca, w ramach Ogrodów Wina w Twoim domu, masterclass z winami reńskim online.
7 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej.
8 czerwca, w COOLinarium, warsztaty kuchni gruzińskiej.
10 czerwca, w winiarni MIRO, degustacja win czerwonych na lato.
10 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Pasta e basta, wegańskie makarony.
11 czerwca, piknik Slow Wine w winnicy Jura.
12 i 13 czerwca, dni otwarte winnicy Wieliczka.
12 czerwca, w COOLinarium, warsztaty cukiernicze.
12 i 13 czerwca, winnica Słońce i wiatr zaprasza na oficjalną premierę siedmiu nowych win.
13 czerwca, piknik w winnicy Gródek.
Co dalej?
W miejscu Południowego Baru Mlecznego powstaje restauracja z kuchnia polską Prosto z mostu
Przy rynku Podgórskim powstaje Chrzan – bar z polskimi tapasami.
Również w Podgórzu powstaje restauracja Art&Craft Atelier.
Przy Krakowskiej, na wysokości placu wolnica powstaje kolejny lokal Bonjour Cava.
Przy Cystersów powstaje piekarnia Świeżo Upieczona.
Przy ulicy Piłsudskiego powstaje Velo Food&Bar
Na Zabłociu powstaje food hall o wdzięczne nazwie Halka.
Przy placu Wolnica powstaje bar Balkan. Oprócz kawy z tygielka, rakiji i piw z browaru Pinta znajdziecie tam również bałkańskie przekąski i świeże wypieki. W tej samej samej okolicy powstaje restauracja Placek Wolnica.
Makutra Bakery szykuje się do otwarcia lokalu na Starym Podgórzu
Na Kurdwanowie powstaje restauracja Zacna Szama
Krakoski Hultaj otwiera lokal w Podgórzu.
Na Kazimierzu powstaje Niebo w gębie, lokal z hawajskimi miskami.
W Zielonkach powstaje piekarnia Ferment.
Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.
Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.
Na Zabłociu, przy Romanowicza, powstaje Veganic.
Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.
M22 nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.