Warsztatowy grudzień czyli widelcowe podsumowanie numer 46 – listopad/grudzień 2017
Wydarzyło się w Krakowie (15–30 listopada 2017):
18 listopada otwarto kawiarnię Lu-kier przy rynku Podgórskim.
22 listopada, przy ulicy Lipowej otwarto restaurację ORZO People Music Nature Kraków.
22 listopada otwarto Kawalernię przy Rynku Podgórskim.
ZAMKNIĘCIA: Pod koniec października zamknięto Industrial, a w jego miejsce pojawiło się właśnie Orzo.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 grudnia 2017):
1 grudnia, w Kurce Wodnej, kurs podstawowej wiedzy winiarskiej.
1 grudnia, w Szkole Sommelierów, degustacja: Masterclass Chianti Classico wertykalnie i Szampania.
1 grudnia, w Ka Udon Bar, degustacja sake z dobranym na tę okazję pięciodaniowym menu.
1 grudnia, w Filipa 18, kolacja z rumem Dictador. W trakcie sześciodaniowej kolacji degustacyjnej spróbujecie, między innymi, dwunasto i dwudziestoletniego rumu oraz kawy Dictador.
1 i 2 grudnia, w restauracji Chez Nicolas, weekend z kuchnią chińską czyli okazja do spróbowania men degustacyjnego podczas specjalnie przygotowanej przez szefa kuchni kolacji.
1-3 grudnia, urodziny Pinakoteki czyli specjalne drinki i specjalne menu oraz dodatkowe atrakcje.
2 i 3 grudnia, na Rynku Podgórskim, Świąteczne Targi Rzeczy Wyjątkowych czyli znakomita okazja, by poznać wielu ciekawych artystów, nabyć oryginalne i zróżnicowane rękodzieło oraz rozsmakować się w słodkich, wytrawnych lub rozgrzewających przysmakach.
2 grudnia, w Szkole Sommelierów, podstawowy kurs wiedzy o winie.
2 grudnia, w Atelier, Hommos dla hommo sapiens czyli pierwsze z cyklu warsztatów kulinarnych, traktujących o kuchni bliskowschodniej.
2 grudnia, drugie urodziny Smaków Roślinnych i specjalne menu przygotowane na tę okazję.
3 grudnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z przygotowania azjatyckich pierożków: won ton, gyoza, baozi, dim sum i samos.
4 grudnia, w restauracji Ganesh, warsztaty kuchni indyjskiej, które poprowadzi właściciel restauracji.
4 grudnia, w Strefie, Mikołajkowa degustacja win selekcjonowanych przez Basię Lejkowską.
Od 4 do 31 grudnia, w Bonjour Cava, obowiązuje specjalna oferta promocyjna, której szczegóły znajdziecie w wydarzeniu na Facebooku.
5 grudnia w Karmie przy ulicy. Wawrzyńca, Xmas Cupping na bazie kaw z etiopii i Brazylii.
5 grudnia, w Galerii Anna, Bobule czyli degustacja win polskich i morawskich połączona ze slajdowiskiem.
5 grudnia, w Zenicie, warsztaty zdrowych słodyczy z ekocentryczka.pl.
6 grudnia, Sekcja Psychodietetyki Koła Nauk Psychologicznych PRAGMA zaprasza na Dzień Promocji Zdrowia, organizowany na wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej na III Kampusie UJ. W programie darmowe porady dietetyczne i zdrowe przekąski.
6 grudnia, w Wavelove, Winny Mikołaj czyli winne spotkanie w Wavelove połączone z degustacją trzech win z Nowego Świata i wyjątkowych przekąsek.
6 grudnia, w Fitagain Cafe, mikołajkowa degustacja z nagrodami.
7 grudnia, w Coffee Proficiency, trening Sensory Performance oraz warsztaty: 6 kolorów herbaty.
8 grudnia, w restauracji Zabłocie 13, warsztaty kulinarne z Master Chefem. Tematem przewodnim będą ryby.
8 grudnia, w kinie KIKA, kolejny wytrawny wieczór filmowy. Tym razem pod hasłem: musująco. Na ekranie zagości, prawie miesiąc przed premierą, nowy film Sally Potter: Party.
9 grudnia, otwarcie restauracji rodzinnej Wesołe Gary.
9 grudnia, w Smakach Roślinnych, warsztaty: Diety roślinne od strony teoretycznej i praktycznej.
9 grudnia, w Szkole Sommelierów, szkolenie WSET Level 2 – kurs intensywny.
9 grudnia, Cheder tradycyjnie już zaprasza na drugie śniadanie. Tym razem będzie to śniadanie chanukowe.
9 grudnia, w restauracji Zabłocie 13, warsztaty dla dzieci z finalistką Master Chefa Joanną Studnicką.
9 grudnia, w Musso Sushi, warsztaty sushi dla dzieci.
9 grudnia, na targach Ekosfera Mateczny zagości Mikołaj, który rozdawał będzie dzieciom cukierki i drobne upominki.
9 grudnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni wietnamskiej. W menu: Yum woon sen, zupa Pho, spring rolls – sajgonki, tom rang muoi i banh fan.
9 grudnia, w Kurce Wodnej, warsztaty wina dla zaawansowanych.
9 grudnia, w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem.
10 grudnia, w w Smakach Roślinnych, warsztaty: Dieta Roślinna w żywieniu dzieci.
10 grudnia, w Twoim Kucharzu, warsztaty roślinne; Święta bez cukru i glutenu.
10 grudnia, w lutomski.wino, degustacja francuskich win i serów.
15 grudnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Wegańskie Święta z Alicją
Co dalej?
Wciąż przed nami: otwarcie Massolitu na Kazimierzu, Handelka przy Kleparzu, tapas baru La Fuente, piekarni Zaczyn na Dębnikach.
House of donuts w Galerii Kazimierz miało się otworzyć z końcem listopada, ale najprawdopodobniej uda się to dopiero w grudniu.
Przy ulicy Rajskiej powstaje Lavash Bar.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium
Apartamenty Kraków
gru 04, 2017 @ 14:18:42
Duużo wina! Dobre, że znalazło się też trochę kraftowych piw, mam wrażenie, że szczególnie w Krakowie jest co podziałać w tej materii.