Walentynkowe przygotowania czyli widelcowe podsumowanie numer 2 – styczeń/luty 2016
W drugiej edycji widelcowych podsumowań zapraszamy Was na opis wydarzeń z drugiej połowy stycznia 2016 i propozycje na pierwszą połowę lutego, którą zwieńczą oczywiście walentynki. Z tej okazji organizatorzy wydarzeń i restauracje przygotowali dla Was specjalne menu. Szczegóły w tekście poniżej.
Wydarzyło się w Krakowie (16-31 stycznia 2016):
Już w drugiej połowie stycznia odkryliśmy, że Baozi House przy Dajworze (obok Jajowni) już działa. Otwarcie nastąpiło trochę po cichu, a ich fanpage na Facebooku jeszcze nie działa. AKTUALIZACJA: Już działa pod tym linkiem. Rozkręcają się. W menu baozi z wieprzowiną, kurczakiem i krewetkami, ale też rybne, wege i na słodko. Jest również opcja bezglutenowa. Oprócz baozi serwują również sałatki i desery. Ceny baozi od 11 do 18 PLN. AKTUALIZACJA: Testowaliśmy pierożki na Najedzeni Fest! i na razie się do Baozi nie wybieramy.
16 stycznia miało miejsce otwarcie „autentycznie indyjskiej” restauracji Zayka. Słowo zayka” pochodzi z języka Urdu i oznacza smak. Mamy więc tam spróbować smaków, które „nie są podobne do niczego co kiedykolwiek mieliśmy okazję wypróbować”. My próbowaliśmy i byliśmy całkiem zadowoleni. Recenzja od wczoraj na blogu.
23 stycznia otworzył się ZUPA Soup Bar przy Warszauera (tuż obok Beef Burger Bar). Menu publikowane jest raz na tydzień. W ofercie sześć rodzajów zup (350 ml, 8-12 PLN) oraz grillowane kanapki i tarty.
Również 23 stycznia wystartowała restauracja Primo Gastronomia w okolicach kładki Bernatka. Jej atuty to otwarta kuchnia, robione na miejscu makarony i ciasto na pizzę na zakwasie. Wnętrze również zachęca do wizyty.
25 stycznia, Hindus Indian Food nieznacznie zmienił lokalizację na Zabłociu. Teraz przyczepa stoi przy Lipowej 7.
Na drugą połowę stycznia planowane było otwarcie kawiarni Niebieskie Migdały. Wciąż czekają na odbiór lokalu przez Sanepid więc otwarcie zostało przesunięte na luty 2016.
29 stycznia otworzyła się Pasta Bar Resto & Wine na Sławkowskiej. Otwarte kuchnie z białymi kafelkami w kształcie cegiełek już mnie trochę nudzą, ale jeśli będą serwować smaczne jedzenie to jakoś im to wybaczę. 😉
31 stycznia otworzyła się grecka restauracja Feta przy Karmelickiej. Niestety na próżno szukać tam soczystych oliwek i pomidorów czy greckich serów. Po pierwszej wizycie jesteśmy niesamowicie rozczarowani i już wkrótce zdamy Wam szerszą z niej relację. To miejsce ewidentnie nie ma szczęścia do restauracji. AKTUALIZACJA: Wpis o Fecie już na blogu.
ZAMKNIĘCIA:
Najbardziej spektakularne zamknięcie stycznia to oczywiście zakończenie, po 24 latach działalności Da Pietro.
Otwarcie Fety przy Karmelickiej oznacza, że z kulinarnej mapy miasta po cichu zniknął tajwański Mr. Lee’s.
Wydarzy się w Krakowie (1 – 14 lutego 2016):
1 lutego to otwarcie Roast & Toast w lokalu po Shake & Bake. Ich flagowym produktem ma być zapiekanka, przygotowywane w 100% na miejscu. Oprócz tego serowacieć będą tosty i bulion z przyprawami w wersji „2go”. W tygodniu otwarcia oferują 30% zniżki na wszystko dla wszystkich.
1 lutego, to również data przedpremierowego otwarcia restauracji Zabłocie 13 z szefem kuchni Martino Lopezem. AKTUALIZACJA: Restauracja poinformowała, że otwarcie nastąpi jednak 13 lutego.
4 lutego (Tłusty Czwartek), w winebarze Stoccaggio tłusta degustacja – warsztaty łączenia win z pączkami, chrustem i oponkami. 6 lutego – Podstawowy Kurs Wiedzy i Degustacji Wina (cz.1 – wina białe). 9 lutego (Ostatki) – Śledź na widelcu, wino w kieliszku – degustacja najlepszych win do śledzia, a 14 lutego (walentynki) degustacja pod hasłem „Z miłości do wina”.
Ciekawa degustacja zapowiada się również 4 lutego w „po prostu wino”. W programie sześć win musujących i przekąski.
Na początek lutego planowane jest otwarcie wegańskiej restauracji Krowarzywa, która ma już dwa lokale w Warszawie i wierną rzeszę fanów. Czekamy na dokładną datę otwarcia lokalu. Swoją drogą lokalizacja restauracji Krowarzywa w Krakowie jest bardzo ciekawa. Lokal znajduje się dokładnie na przeciwko mekki mięsożerców czyli Ed Reda. AKTUALIZACJA: Otwarcie Krowarzywa będzie miało miejsce 6 lutego o 16.00.
5 lutego w Magazynie Wina odbędzie się kolejna degustacja z cyklu Przygoda z winem. W Kroku 2 będzie o regionach winiarskich i reprezentujących je winoroślach, rodzajach win, winach musujących i kolejności serwowania win.
A już 6 lutego premiera food trucka z kuchnią gruzińską. Gruzja na kołkach będzie stacjonować przy ulicy Dajwór 21. W menu zarówno dania wegetariańskie jak i mięsne z gruzińskiego grilla bez rusztu. Chyba na to otwarcie czekamy najbardziej.
6 lutego Cheder organizuje wegetariańskie warsztaty kulinarne. Tym razem na warsztat pójdą ziemniaki.
7 lutego Art & Food Bazar zaprasza na edycję walentynkową, która odbędzie się w Pauza in Garden. W walentynkowym menu znajdziecie owoce morza od Tomka Kałamuckiego, oliwki od Oliwki Etc, tureckie słodkości curry od Curry Point (nowość!) oraz inne smakołyki. Szczegóły w wydarzeniu na Facebooku.
Również 7 lutego, organizatorzy festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! zapraszają na warsztaty kulinarne Kraków-Jerozolima w JCC. W menu warsztatów cymes, naleśniki i risotto.
7 lutego, w Kulinarnych Kreacjach odbędą się warsztaty sushi, a 8 lutego, warsztaty z zimowej kuchni roślinnej z sezonowych warzyw dostępnych o tej porze roku..
W Światowy Dzień Pizzy, 9 lutego, en plato PIZZA & PASTA zaprasza na Antico Pizza Napoletana. W menu cztery rodzaje włoskiej pizzy i włoskie piwo.
9 lutego to również Ostatki czyli ostatni dzień karnawału. W Magazynie Wina tapasy w konwencji śledziowej (Ambasada Śledzia) i duży wybór win na kieliszki.
Na 12 lutego, Magazyn Wina szykuje wykład z historii sztuki z uwzględnieniem motywu i roli wina w połączeniu z klasyczną degustacją. Szczegóły na stronie wydarzenia na Facebooku.
Dwa razy w miesiącu Cheder zaprasza na szabatowe drugie śniadanie. Za każdym razem czekać na Was będzie inny zestaw, zainspirowany różnorodną kuchnią żydowską. Najbliższe śniadanie już 13 lutego.
14 lutego będzie miała miejsce pierwsza, w tym roku, edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! zadedykowana miłości i jej kulinarnym wcieleniom. Hasło przewodnie tej edycji to Afrodyzjaki. W programie festiwalu są również walentynkowe warsztaty Chwastożerców.
Z okazji walentynek wiele restauracji przygotowało dla Was specjalną ofertę. Szczegóły znajdziecie w specjalnym walentynkowym zestawieniu.
Co dalej?
Przez dłuższy czas obserwowaliśmy remont lokalu na rogu Orzeszkowej i Dietla. Ostatnio na drzwiach pojawiła się kartka z nawą lokalu: Pub Terapia Grupowa. Ciekawe czy w pubie będzie coś do jedzenia? W końcu dobry posiłek sprzyja pozytywnemu rozwojowi terapii.
W lokalu po Ancorze, przy Dominikańskiej, urządza się restauracja i winiarnia Albertina Restaurant & Wine. Szczegóły co do daty otwarcia i charakteru menu restauracji nadal nieznane.
Wciąż czekamy na nowy adres restauracji Trzy Kroki w Szaleństwo i Pita Druze.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.