Walentynkowe czekoladowe serduszka
Serduszka brownies to jeden z moich ulubionych czekoladowych wypieków. Przepis jest szybki, prosty i niezawodny. W zależności od ilości dodanego cukru mogą one być bardzo słodkie, albo wytrawne. Można do nich dodać maliny lub wiśnie, które doskonale podkreślają smak gorzkiej czekolady. Przepis, trochę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z mojej ulubionej strony jeśli chodzi o słodkości: Moje Wypieki. Można piec w zwykłej formie na muffiny (wtedy używamy papilotek) albo w silikonowych foremkach o różnych kształtach.
Przepis na 50 małych czekoladowych serduszek
200 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) 200 g masła 200 g mąki 250 gram cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: maliny lub wiśnie (mogą być mrożone)
Masło i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu i lekko schładzamy. Mąkę mieszamy, z cukrem, proszkiem do pieczenia i jakami, najlepiej mikserem, ale można też łyżką. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy do połączenia składników. Owoce można dodać w tym momencie do ciasta i wymieszać je łyżką, ale ja wolę dodawać je bezpośrednio do foremek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.