W nowy rok z dobrym trunkiem czyli degustacja win z bodegi Toro Albalá w Enotece Pergamin
W degustacji win z bodegi Toro Albalá, która miała miejsce w ostatnią środę w Enotece Pergamin, miałam przyjemność uczestniczyć na zaproszenie stowarzyszenia Kobiety i Wino. W ten niezwykle rozwijający i pełen intensywnych doznań smakowych wieczór mieliśmy okazję spróbować 9 win z andaluzyjskiej winnicy, do których zespół Enoteki Pergamin przygotował idealnie współgrające przekąski. Spotkanie poprowadzili: Paweł Gruntowski z winnicy Toro Albalá oraz Bartłomiej Bońka z Enoteki Pergamin. Poniżej prezentujemy listę win, które zostały zaprezentowane tego wieczoru oraz podanych do nich tapas. Zapraszamy również do obejrzenia zdjęć w naszej galerii.
Toro Albalá Electrico Joven Afrutado 2014 podane z kurczakiem przygotowanym metodą sous vide, gremzonzolą lazurową, miodem i borówką.
Toro Albalá Electrico Fino del Lagar podane z krewetką smażoną na maśle, tapas oliwkowym z nutą czekolady.
Toro Albalá Oloroso Marques de Poley podane z bresaolą, grzybami mung i tuńczykiem.
Toro Albalá Amontillado Viejisimo Solera 1922 podane z kurczakiem grillowanym, bakłażanem, rukolą i owocem granatu.
Toro Albalá Marques de Poley Cream podane z serem korycińskim dojrzewającym 12 miesięcy i humusem.
Toro Albalá Don P.X. 2012 podane z z gorgonzolą, gorzką czekoladą i sosem angielskim.
Toro Albalá Don P.X. Gran Reserva 1986 podane z pâté drobiowym, palonymi migdałami i słonym masłem czekoladowym oraz, w drugiej wersji, z lodami waniliowymi.
Toro Albalá Don P.X. Seleccion 1965 podane z z serem brie z musem kakaowym łamanym musem waniliowym.
Toro Albalá DON P.X Convento Seleccion 1955.