Pozdrowienia zza oceanu czyli widelcowe podsumowanie numer 17 – wrzesień 2016
Wciąż jesteśmy na wakacjach, ale mimo wszystko staramy się śledzić, co dzieje się w krakowskiej gastronomii. Chyba po prostu jesteśmy uzależnieni. 😉 Poniżej znajdziecie garść informacji o wrześniowych wydarzeniach, a tymczasem pozdrawiamy z, na zmianę upalnej i deszczowej, Florydy. Do zobaczenia wkrótce!
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 września 2016):
1 września wystartował wegetariański bar Go Healthy, u zbiegu ulic Smoleńsk i Retoryka.
2 września ruszył kolejny lokal w kompleksie Tytano przy Dolnych Młynów 10, czyli Strefa.
5 września miało miejsce oficjalne otwarcie food trucka House of Donuts.
Na początku września, przy Rondzie Mogilskim otwarła się Souvlaczarnia Zakynthos.
Wydarzy się w Krakowie (16-30 września 2016):
W piątek, 16 września, Magazyn Wina zaprasza na kolejną edycję grilla na pożegnanie lata. W ten sam dzień, na grilla zaprasza Churrasco. W ten dzień oferować będą specjalne zniżki na potrawy z grilla i piwo.
16 września, na oficjalne otwarcie zaprasza House of Burger na Szpitalnej.
W ten sam dzień, 16 września, w Wine Concept w Swoszowicach, degustacja win od Jozsefa Simona.
17 września, odbędzie się pierwsza edycja Cracow Whisky Festival w Browarze Lubicz.
W ten sam dzień, 17 września, wegetariańskie warsztaty w Chederze, pod hasłem: Babie Lato oraz warsztaty kuchni włoskiej z Krakowskim Makaroniarzem w Food&People.
Również w sobotę, 17 września, bardzo ciekawa degustacja wina: Winiarski margines – degustacja win nieznanych w Stoccaggio.
W weekendy, 17 i 18 września oraz 24 i 25 września, możecie wciąż wybrać się na Piknik Krakowski w parkach Bednarskiego (sobota) i Krakowskim (niedziela). Szczegółowy plan pikniku i oferta gastronomiczna ogłaszane są przed każdym weekendem na Facebooku.
W niedzielę, 18 września, warsztaty kulinarne w Bistro Marchewka: Skarby Małopolski – suska sechlońska, królowa wśród śliw oraz warsztaty kuchni gaugaskiej w Wiśniowym Sadzie. A w Stoccagio degustacja pod hasłem: Pochwal się winem z wakacji.
20 września, rozpoczyna się Festiwal Produkt Lokalny z Małopolski. W programie konferencja, targi i otwarcie Inkubatora Kuchennego w Stryszowie. W ten sam dzień, w Enotece Pergamin, degustacja włoskich win Chianti z Bibbiano.
22 września, na Lipowej 6F, Podwieczorek na dwa kieliszki, którego gośćmi będę podróżnicy, Elżbieta i Andrzej Lisowscy. A w M22, Święto Burgera, podczas którego dostępne będą specjalne promocje na burgery i nie tylko.
23 września, w Winomanie, degustacja pod hasłem: Wina Dobrej Nadziei. Degustowane będą wina z południowoafrykańskiej winiarni Linton Park z dystryktu Wellington.
25 wrzenia, w Marchewka Bistro, Warsztaty – Bogactwo witamin i siły witalne w sokach tłoczonych szczelnie zamknięte.
27 września, w Chederze, kolejne spotkanie z cyklu Pracownia Seniora. Tym razem Cheder zaprasza seniorów na warsztaty kawowe.
28 września startuje II Małopolska Jesień Enologiczna. Zainaugurowana zostanie trzema wyjątkowymi degustacjami w formule Masterclass, które odbędą się w Sali Cnót w Pałacu Biskupa Erazma Ciołka.
Co dalej?
Otwarcie Meat&Go w nowej lokalizacji powinno nastąpić w drugiej połowie września.
Otwarcie Zbiory vege bistro (nowy lokal właścicieli Kantonu) planowane jest na koniec września/początek października.
Chyba nie doczekamy się otwarcia restauracji z owocami morza Z ością i bez, gdyż w sieci pojawiły się już oferty wynajmu tegoż lokalu. Chodzą również słuchy o zamknięciu American Streetz Barbecue.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.