Niedziela z tapas czyli warsztaty kuchni hiszpańskiej w Valparaíso
W ostatnią niedzielę po raz kolejny udałam się do restauracji Valparaíso. Tym razem nie tylko po to żeby dobrze zjeść, ale też by nauczyć się przygotowywać hiszpańskie przysmaki. Organizatorem warsztatów kuchni hiszpańskiej był Instytut Cervantesa i restauracja Valparaíso a prowadził je szef kuchni i właściciel restauracji, Alejo Torreblanca Leiva.
To spotkanie poświęcone było hiszpańskim tapas. Podczas 180 minut, które upłynęły zdecydowanie za szybko, nauczyliśmy się przyrządzać croquetas de jamón oraz kalmary w czterech różnych panierkach. Na koniec, skonsumowaliśmy przygotowane przez nas smakołyki popijając je lampką wina. To czego nie zjedliśmy mogliśmy zapakować na wynos aby pochwalić się rodzinom naszymi kulinarnymi osiągnięciami.Atmosfera warsztatów była bardzo wesoła, a Alejo, oprócz przepisów na tapas podzielił się z nami również wieloma wskazówkami dotyczącymi kuchni, nie tylko hiszpańskiej. Już nie mogę doczekać się na kolejne spotkanie, tym razem poświęcone daniom duszonym.
Poniżej znajdziecie fotorelację z warsztatów.