Na przełomie lat czyli widelcowe podsumowanie numer 24 – grudzień 2016/styczeń 2017
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?
W miejscu Krym Art & Gril powstała restauracja z całkiem podobną kuchnią o wdzięcznej nazwie Chicheri. Może to po prostu nowe wcielenie tego samego lokalu? Tego jeszcze nie rozgryźliśmy
ZAMKNIĘCIA: Z kulinarnej mapy Krakowa zniknął Lokal z burgerami z dziczyzny, z żalem pożegnaliśmy też Tak Yaka. W miejscu Krym Art & Grill działa już nowy lokal. Działalność zawiesiła też restauracja Senses
Wydarzyło się w Krakowie (15-31 grudnia 2016):
17 grudnia otwarto Yamato Sushi przy ulicy Poznańskiej.
22 grudnia działalność zakończył Tak Yak Tandoori. Ale obiecał, że jeszcze kiedyś powróci!
22 grudnia, informację o zawieszeniu działalności podała restauracja Senses. Powodem mają być problemamy techniczne uniemożliwiającymi funkcjonowanie restauracji w lokalu na ul. Dominikańskiej 1.
31 grudnia otworzyła się restauracja Pod Dzikiem, która zajęła miejsce po, krótko urzędującej przy Brzozowej, Brasaileni. Specjalnością „Dzika” ma być kuchnia staropolska i dziczyzna.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 stycznia 2017):
5 stycznia, w „po prostu wino” degustacja pod hasłem Nowy Rok, nowe roczniki. Wina z krajów rozpieszczanych słońcem. W rolach głównych Australia i Nowa Zelandia. Pierwsze butelki z rocznika 2016 i wina, które oddają tamtejszy klimat.
5 stycznia, Czwartkowy OPEN BAR w Krakowskiej Wolnicy. W cenie biletu, przez cztery godziny, możecie wypić tyle na ile na ile macie ochotę. Open trwa od 20:00 do 23:59 i dotyczy tylko cocktaili oraz ewentualnych napojów bezalkoholowych.
5 stycznia, w Zakładce, Lagobava – winiarze / degustacja / kolacja czyli degustacja win z winnicy Lagobava oraz kolacja degustacyjna.
6 stycznia, spotkanie z winiarzami z Lagobava odbędzie się natomiast w Magazynie Wina. Spotkanie poprowadzą Mikaela i Gabriele, opowiedzą Wam o swoim kawałku raju na ziemi, swojej pracy, życiu w Piemoncie, robieniu win naturalnych, słowem życiu i pracy w zgodzie z naturą.
7 stycznia, w Szkole Praktycznego Winiarstwa w Wieliczce, Szkolenie – Produkcja cydrów jakościowych. Szkolenie poprowadzi Agnieszka Rousseau- enolog z wieloletnim doświadczeniem cydrowniczym zdobytym we Francji i Nowej Zelandii. Autorka pierwszego poradnika produkcji cydru napisanego po polsku – „Cydr z polskich jabłek”.
7 stycznia, w Szkole Sommelierów, Podstawowy Kurs Wiedzy o Winie.
12 stycznia, na Lipowej, kolejny Podwieczorek na dwa kieliszki. Tym razem gościem będzie Krzysztof Varga. Podczas rozmowy, prowadzonej przez niezastąpionego Mariusza Kapczyńskiego, spróbujecie win z kolekcji Krakó Slow Wines oraz przekąsek przygotowanych przez Pawła Tabora – Węgierskie Specjały.
13 stycznia, Wytrawny Wieczór Filmowy: Węgry. Kino KIKA zaprasza na pierwszy w Nowym Roku filmowo – winny wieczór, którego bohaterem będą Węgry. Degustować będzie można węgierskie wina z selekcji House of Wine w połączeniu ze smakołykami od Paweł Tabor i Węgierskie Specjały. Na ekranie debiutancki obraz Gábora Reisza: Sens życia oraz jego brak.
13 stycznia, Tajemnicza degustacja – Karnawał. To koncept polegający na połączeniu sześciu idealnie dobranych win ze świetną, pełną fantazji kuchnią, oraz – co istotne – zaproszeniem gości do stołu nie w restauracjach, lecz w tajemniczych, niespodziewanych, ale zawsze pięknych miejscach w Krakowie.
14 stycznia, Szabat@Cheder: drugie śniadanie. Szczegóły poznamy wkrótce.
14 stycznia, w Food&People by Pastrami Deli, Warsztaty z pastrami, przeznaczone dla wszystkich chętnych, niezależnie od poziomu zaawansowania w sztuce kulinarnej. Nowicjusze odkryją jak proste w przygotowaniu są dania z pastrami, natomiast osoby bardziej doświadczone będą miały świetną okazję, aby poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności.
15 stycznia, w Wojewódzkiej Bibliotece Publicznej przy ulicy Rajskiej, warsztaty „Od Jelit do Zdrowia”.
Co dalej?
Legal Cakes planuje otwarcie w pierwszej połowę stycznia.
Również w styczniu powinno mieć miejsce otwarcie drugiego lokalu Genji Sushi przy ulicy świętej Anny.
W pierwszym kwartale 2017 rozpocznie działalność Cafe Lisboa przy ulicy Dolnych Młynów 3/4.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.