Młode wina i rozgrzewające warsztaty czyli widelcowe podsumowanie numer 45 – listopad 2017
Wydarzyło się w Krakowie (1–15 listopada 2017):
5 listopada, przy Kleparzu otwarto Żywe Muzeum Obwarzanka.
5 listopada, Mezzalians wystartował w nowej lokalizacji czyli w Atelier.
6 listopada, przy ulicy Syrokomli, ruszył bar Żonglerka
9 listopada, miało miejsce otwarcie restauracji Chez Nicolas. To francuska restauracja z chińskim szefem kuchni.
10 listopada, przy ulicy Legionów Piłsudskiego, otwarto Gruzińską Chatkę z chaczapuri i lawaszem.
15 listopada, Sweet Life może pochwalić się nowym lokalem na Zabłociu (w miejscu po Pochlebstwie).
Wydarzy się w Krakowie (16-30 listopada 2017):
15 listopada, ruszyły targi Horeca/Gastrofood oraz EnoExo GastroFood, które potrwają do 17 listopada. W programie ponad 350 wystawców z kraju i zagranicy, 189 godzin warsztatów i pokazów oraz 96 godzin degustacji.
W weekend 16-19 listopada, rusza wreszcie House of donuts w Galerii Kazimierz.
16 listopada, Piwnica pod Baranami zaprasza na premierę młodego (mającego dwa miesiące) czerwonego wina Beaujolais Nouveau. Młodego wina będzie się można napić również w Gruszce oraz w Charlotte.
16 listopada, w Hilton Garden Inn Kraków Airport, wieczór z sushi.
16 listopada, Portugalia w lampce wina czyli degustacja win i tapas w Deli8.
16 listopada, w Dworze Sieraków, kolacja klubowa z winami różowymi.
16 listopada, w Bottiglierii, degustacja austriackich rieslingów.
16 listopada, w Magazynie Wina, degustacja win z sycylijskiej winnicy Caravaglio.
17 listopada, w Studio Twój Kucharz, warsztaty z przygotowania ramenu.
17 listopada, w Cafe Lisboa, degustacja win portugalskich.
17 listopada, to również dzień drugich urodzin BARaWINO. Z tej okazji czekać na Was będzie specjalna, jubileuszowa karta win oraz wiele innych atrakcji.
W weekend 17-19 listopada, w Balkan Express Grill gotował będzie gość specjalny Petar Simić – Serb, który wie wszystko o bałkańskiej kuchni. Specjalnie dla Was Petar przygotował wyjątkowe menu dostępne od piątku do niedzieli.
18 listopada, Cheder zaprasza na drugie śniadanie. Tym razem w menu, między innymi, labneh z dukkah i jajem oraz suszony bób z tahiną i harrisą.
18 listopada, szkolenie dla dietetyków, specjalistów ds. żywienia i lekarzy pod hasłem: Bilansowanie diet wegetariańskich.
18 listopada, warsztaty gotowania według pięciu przemian z Ewą Dobek.
18 listopada, na Targach Ekosfera Mateczny wielkie gotowanie i degustacja zupy pomidorowej na ostro. Każdy chętny klient targu otrzyma miskę gorącej zupy wraz z makaronem lub ryżem.
18 listopada, w studio Twój Kucharz, tapas po polsku dla dzieci z dworca Brześć czyli unikalne spotkanie z polskimi, jesiennymi daniami w formie tapas, przygotowanymi przez trójkę kulinarnych zapaleńców – blogerów czyli Ullę, Agę i Bartka.
19 listopada, w Chochla Barze, szkolenie: kwiaty z kremu maślanego.
19 listopada, otwarcie Przywitaj się z Afryką na Woli czyli nowa lokalizacja Pożegnania z Afryka przy ulicy Królowej Jadwigi.
19 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej, których tematem przewodnim będzie ramen.
19 listopada, w Laboratorium Aktywności Społecznej w Niepołomicach, wykład z pokazem i degustacją: Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty.
22 listopada, przy ulicy Lipowej otwiera się nowa restauracja – ORZO People Music Nature Kraków.Karta menu ORZO to dania pełne zdrowych składników, a wnętrze wypełnione jest roślinami oczyszczającymi powietrze. Szefem kuchni jest Tadeusz Muller.
23 listopada, w Wielochmielu, rozpoczyna się cykl szkoleń o tematyce piwnej.
23 listopada, w restauracji Prestige, warsztaty z winami nowego świata.
23 listopada, na Lipowej, 6F kolejny podwieczorek na dwa kieliszki. Tym razem gościem Mariusza Kapczyńskiego będzie Krakowski Makaroniarz czyli Bartek Kieżun.
23 listopada, w zakładce, kolacja: Jesień według Piotra Ślusarza ze specjalnym menu przygotowanym przez szefa kuchni specjalnie na tę okazję.
24 i 25 listopada, w Musso Sushi, weekend z owocami morza.
24 listopada, w restauracji Zabłocie 13, warsztaty kulinarne z z finalistką Master Chef. Tematem przewodnim będą owoce morza.
25 listopada, na Kapelance, warsztaty Egzotyczna kura!, które poprowadzi Ilona Zdziech. w programie warsztatów jest przygotowanie filipińskiego kurczaka adobo, zupy z kury z wyspy Tanna na Vanuatu i innych egzotycznych potraw.
25 listopada, warsztaty wegańskie z Alicją Rokicką, autorką bloga Wegan Nerd. Tytuł warsztatów to: Zima- przeżywanie na weganie.
25 listopada, w Magazynie Wina, warsztaty Cucinare Bene, z Krakowskim Makaroniarzem.Tym razem nauczycie się przygotowywać dania z Lecce i Apulii:
25 listopada, w Smakach roślinnych, świąteczne warsztaty kulinarne. Na warsztatach przekonacie się, że przygotowanie roślinnych świąt nie jest skomplikowane.
26 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Bliskowschodnie królestwo przystawek z Samar Khanafer, poł Polką pół Libanką, ekspertem od kuchni arabskiej w Polsce.
26 listopada, w Food&People by Pastrami Deli, warsztaty: Koreańskie Kiszonki z @Wanke Cook’ink! Tym razem będziecie mieli okazję przygotować kimchi – tradycyjne, koreańskie danie, które stanowi niezbędną przystawkę do każdej potrawy.
30 listopada, w Hilton Garden Inn Kraków Airport, kolejny wieczór z sushi.
30 listopada, w Galerii Anna, wieczór z winami polskimi i morawskimi.
Co dalej?
Cały czas czekamy na nowy lokal Massolitu na Kazimierzu oraz otwarcie baru śniadaniowego Handelek przy Kleparzu.
Tapas bar La Fuente ma już za sobą nieoficjalne otwarcie. A to właściwe już niedługo.
Przebieramy nogami w oczekiwaniu na piekarnię Zaczyn na Dębnikach.
Na przełomie listopada i grudnia planowane jest otwarcie Sceny 54, cocktail baru i nonszalanckiego klubu w kompleksie Tytano.
Przy Urbanowicza (osiedle Na Lotnisku) powstaje restauracja rodzinna Wesołe Gary. W menu głównie dania kuchni włoskiej.
Do startu szykuje się food truck Keto Kebab. Będziemy Was informować kiedy coś się w tej sprawie ruszy.
W Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.