Majówka z rieslingiem czyli widelcowe podsumowanie numer 57– maj 2018
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?
Na początku kwietnia działalność rozpoczął nowy food truck z burgerami: Burger Time.
Na osiedlu Dywizjonu 303 otwarto lodziarnię Lucky Lód.
Pod koniec kwietnia otwarto mały lokal z burgerami na osiedlu Podwawelskim: Piekące Oko. My już zaczęliśmy testowanie ich menu.
Za to przy ulicy Miodowej, tuż obok Zenitu, otwarto restaurację tajską.
Przy Meiselsa powstała restauracja z kuchnia polską: Nakryto.
Przy ulicy długiej otwarto punkt z lodami: Manufaktura Gelato.
Wydarzyło się w Krakowie (1-16 maja 2018):
1 maja, otwarto lodziarnię Willisch przy ulicy Zwierzynieckiej.
4 maja, przy ulicy Zwierzynieckiej otwarto nową włoską restauracje specjalizującą się w kuchni neapolitańskiej: Sette.
7 maja, otwarto restaurację Carl&Bart Zabłocie.
12 maja otwarto Salt Kebab&Vege na osiedlu Avia.
12 maja, na placyku przy ulicy Dajwór 21, wystartował food truck z kuchnią Ekwadoru.
14 maja otwarto wine bar Winokran przy ulicy Krupniczej.
Wydarzy się w Krakowie (17-31 maja 2018):
17, 19 i 26 maja, macie ostatnią szansę wziąć udział w warsztatach przygotowywania słodkości w Atelier Cookia. Atelier wkrótce kończy działalność.
Od 17 do 19 maja, przed Galerią Krakowską staną food trucki w ramach Food & Fun Square.
17 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni indyjskiej.
17 maja, w GMT, wieczór z winami i tańcem gruzińskim.
18 maja, w Chederze, w ramach klubu kolacyjnego zaprezentowana zostanie kuchnia Romaniotów.
18 maja, w JCC, otwarta kolacja szabatowa.
19 maja, w Enotece Pergamin, kolacja degustacyjna na zakończenie festiwalu Whisky Day Kraków.
19 maja, Art&Food Bazar zagości na Kiermashu. Będziecie mieli okazję spróbować, między innymi, przysmaków kuchni peruwiańskiej od Barrio Latino.
19 maja, w Mezzaliansie, warsztaty kulinarne: „Bliskowschodnie mezze party”.
19 maja, rusza wreszcie nowy lokal Ramen People przy ulicy Czystej 8. Ja już tam byłam, jadłam i piłam i gwarantuję, że jest pięknie i smacznie. W menu znajdziecie sporo nowych pozycji, które Dominika przywiozła prosto z Japonii. W karcie również przystawki i dania główne.
19 maja, w Magazynie Wina, warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadzi Krakowski Makaroniarz, a których tematem będzie Mediolan.
19 maja, w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem z Brokreacją.
19 maja, otwarcie Turlaj Klopsa czyli food trucka z kuchnią roślinną.
20 maja, w nowej lokalizacji przy ulicy Kalwaryjskiej 66, na nowo rusza Mezzalians.
20 maja, na Lipowej 6F, degustacja Bor, Mámor, Bénye. Spróbować będzie można win od 8 producentów z samego Erdőbénye.
20 maja, w lokalu Dobry Rok, degustacja win izraelskich.
21 maja, rusza kawiarnia Kavova.
21 maja, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs szefa kuchni.
21 maja, w LConcept13, degustacja rieslingów.
25 maja, w restauracji Miodova, warsztaty wina: kurs dla zaawansowanych.
25 maja, w restauracji Filipa 18, kolacja degustacyjna z torfem w tle.
25 maja, w Wine Concept, degustacja win izraelskich.
26 maja, w Musso Sushi, warsztaty sushi dla mamy i dziecka.
26 maja, w Marcelino Chleb i Wino, live cooking z udziałem Mikołaja Reya i Michała Czeladzkiego (Szef Kuchni Marcelino Chleb i Wino).
27 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowywania potraw z kurczaka.
29 maja, w hotelu Starym, Różne oblicza króla Rieslinga czyli degustacja komentowana rieslingów.
29 maja, w Cafe Manggha, Riesling z widokiem na Wawel czyli degustacja rieslingów z Weingut Koegler z selekcji Willa Win.
Co dalej?
Przy ulicy Nadwiślańskiej 11 powstaje kolejna filia Good Lood.
W miejscu po Atelier powstaje lokal, w którym można się będzie napić kraftowego piwa.
W czerwcu powróci Piknik Krakowski. Pierwsza edycja już 2 czerwca w Parku Krakowskim. Lokalizacje pozostałych czerwcowych edycji poznamy wkrótce. W lipcu piknik odbywał się będzie w Parku Bednarskiego i Parku Krakowskim, w sierpniu nad Zalewem Nowohuckim i w Parku Decjusza, a we wrześniu w Parku Bednarskiego i w Parku Krakowskim.
Przy ulicy Starowiślnej już wkrótce rusza indyjska restauracja Parampara.
Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie w maju.
Przy ulicy Pawiej powstaje restauracja Mavericks.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium