Majówek czas czyli widelcowe podsumowanie numer 56– kwiecień/maj 2018
Wydarzyło się w Krakowie (15-30 kwietnia 2018):
15 kwietnia, na festiwalu Najedzeni Fest!, zadebiutował nowy projekt ekipy SSF: Bao Beast. W porze lunchu można ich znaleźć pod biurowcami, a wieczorami na ulicy Kupa. Szczegóły na Facebooku.
15 kwietnia otwarto Langosa u Węgra w okrąglaku przy placu Nowym.
17 kwietnia, otwarto wino bar Czarna Owca
20 kwietnia, otwarto food trucka Ur’Tacos, który serwuje francuskie tacos z frytkami.
20 kwietnia, otwarto lokal Skład Burger przy ulicy Urzędniczej.
21 kwietnia, otwarto Szczęscie Healthy Food Bistro.
21 kwietnia, otwarto kolejny punkt Mazaya Falafel przy ulicy Legionów Piłsudskiego.
22 kwietnia, otwarto Manufakturę Gelato przy ulicy Długiej.
28 kwietnia, otwarto food truck plac przy Dekerta 21. Znajdziecie tam, miedzy innymi, naleśniki, napoje, burgery i wrapy.
ZAMKNIĘCIA: W kwietniu działalność zakończyła restauracja brazylijska Carioca.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 maja 2018):
1 maja, otwarcie lodziarni Willisch przy ulicy Zwierzynieckiej.
5-6 maja, Street Food Polska Festiwal przed Galerią Kazimierz.
7 maja, otwarcie Carl&Bart Zabłocie. Przez cały dzień czeka na Was rabat -10% na pozycje z regularnego menu.
9 maja, w Wino Makłowicz, degustacja win z Robertem Makłowiczem.
9 maja, w BARaWINO, degustacja win Chioccioli Altadonna.
9 maja, w Stoccaggio, piemoncki pojedynek czyli degustacja win Mustela oraz Olivero Mario.
10 maja, w Bottiglieri 1881, degustacja win ze szczepu Cabernet Franc.
11 maja, w restauracji Miodova, warsztaty wina: kurs podstawowy.
11 maja, w kinokawiarni KIKA, wytrawny wieczór filmowy z Rieslingiem w ramach czwartej edycji Riesling Weeks. W kieliszku znajdziecie niemieckiego króla win, a na ekranie dwa polskie filmy dokumentalne autorstwa Grzegorza Szczepaniaka.
11 maja, w Magazynie Wina, degustacja win z Domaine du Castel.
11 maja, w Wine Spot, degustacja 6 twarzy Sauvignon Blanc.
12 maja, w Szkole Sommelierów, kurs wiedzy o winie, poziom 2.
12 maja, w Chederze, szabatowe drugie śniadanie. Tym razem, tematem przewodnim będzie Stambuł.
13 maja, Art & Fod Bazar na Starym Kleparzu.
13 maja, w Studiu Vintage, warsztaty kulinarne Razem po zdrowie.
14 maja, warsztaty pralin i trufli.
14 maja, w Wine Concept, winny tour po Kartli Kachetii.
15 maja, spotkanie z Jacob’s Creek.
Co dalej?
W miejscu po Atelier powstaje lokal, w którym można się będzie napić kraftowego piwa.
Na osiedlu Avia powstaje lokal Salt Kebab&Vege.
W czerwcu powróci Piknik Krakowski. Pierwsza edycja już 2 czerwca w Parku Krakowskim. Lokalizacje pozostałych czerwcowych edycji poznamy wkrótce. W lipcu piknik odbywał się będzie w Parku Bednarskiego i Parku Krakowskim, w sierpniu nad Zalewem Nowohuckim i w Parku Decjusza, a we wrześniu w Parku Bednarskiego i w Parku Krakowskim.
Nowy lokal Ramen People przy ulicy Czystej zostanie otwarty w drugim tygodniu maja.
Mezzalians szykuje nowy lokal przy ulicy Kalwaryjskiej 66. Otwarcie w maju.
Do otwarcie szykuje się Zbiory Bistro.
Przy ulicy Starowiślnej powstaje indyjska restauracja Parampara. Otwarcie w maju.
Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie w maju.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium