Kwitnąca Scena Restauracyjna czyli podsumowanie Restaurant Week 2016 (edycja wiosenna)
Wiosenna edycja Restaurant Week już za nami, więc, tak jak obiecałam, nadszedł czas na podsumowanie moich wizyt w lokalach biorących udział w festiwalu. Muszę przyznać, że z tej edycji jestem dużo bardziej zadowolona niż z poprzednich, co świadczyć może o tym, że na krakowskiej scenie restauracyjnej jest coraz lepiej, albo że po prostu dobrze trafiłam. Co prawda, tylko w jednym z odwiedzonych lokali, miałam przekonanie, że dostaję porcje standardowej wielkości, a nie degustacyjne. Ale żaden nie rozczarował mnie pod względem smaku. Może jestem zbyt pobłażliwa, alestaram się patrzeć na to od tej strony, że w przypadku porcji degustacyjnych, nie targają mną po konsumpcji wyrzuty sumienia związane z dbałością, a właściwie jej brakiem, o linie. Zresztą i towarzysząca mi w jednym z lokali mama, i Pani Łyżka, która dołączyła do nas w Hiltonie, z wielkości porcji były podobnie zadowolone. Trochę odmiennego zdania był Widelec, ale on ma zdecydowanie większą pojemność.
Na pewno na wyróżnienie zasłużyło sobie Corse, które uwiodło nas lekko pomidorową zupą cebulową i świetnym bakłażanem z warzywnym ratatouille, któremu nie oparłby się nawet, z natury mięsożerny, Widelec (Corse odwiedziłam z Ullą z bloga Kuchnia na wzgórzu). No i te lody nugatowe! A wiecie, ze desery chwalę rzadko. W Hiltonie podobał nam się burak, jako motyw przewodni we wszystkich daniach. I znów muszę wspomnieć o lodach, bo te z buraka naprawdę nas bardzo pozytywnie zaskoczyły. A dzięki Vintage znów mogłam zjeść mój ulubiony tatar z koniny, który ostatni raz miałam okazję konsumować chyba w Parmie.
Poniżej znajdziecie menu restauracji, które odwiedziłam, przygotowane na Restaurant Week. W dwóch próbowałam tylko wersji dla mięsożerców, w jednej udało mi się spróbować obu wersji menu.
Restauracja Hilton Garden Inn Kraków:
Przystawka: Delikatnie opiekane przegrzebki podane z jadalną ziemią, sosem pomarańczowym i sałatką z mikro ziół
Danie główne: Comber jagnięcy z musztardą owocową z crustem z pistacji, czerwonymi burakami, glazurowaną żurawiną, kaszą gryczaną i sosem z czerwonego wina
Deser:Lody z buraka ze świeżymi leśnymi owocami
Restauracja Corse
Przystawka: Carpaccio z buraków z serem feta i rukolą
Danie główne: Kurczak Cap Corse w sosie musztardowym z pieczonymi ziemniakami i cukinią nadziewaną warzywnym ratatouille
Deser: Lody nugatowe z sosem cytrusowym
Przystawka: Zupa cebulowa z pomidorem i kminkiem
Danie główne: Bakłażan a la Bonifacienne faszerowany warzywnym ratatouille i zapieczony z mozzarellą
Deser: Ciasto czekoladowe z wiśniami
Vintage Restauracja i Winiarnia
Przystawka: Tatar z koniny serwowany tradycyjnie
Danie główne: Policzki wołowe duszone w czerwonym winie
Deser: Kieliszek słodkiego Rieslinga z cytrynową bezą