Krupnik na ogonach czyli Małopolski Festiwal Smaku w Miechowie
W ostatnią niedzielę na rynku w Miechowie było bardzo gorąco. A to nie tylko za sprawą upalnej pogody, ale też dzięki festiwalowej kuchni, w której tego dnia działo się wyjątkowo dużo. Dodatkowo, publiczność rozgrzewały występy zespołów z różnych stron świata w ramach Międzynarodowych Małopolskich Spotkań z Folklorem.
Tym razem blogerzy, pod kierunkiem kucharzy ze stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, przygotowali barszcz królewski z karpia zatorskiego oraz krupnik na świńskich ogonkach. Włodarze przygotowali natomiast przypkowską zupę cebulową, która zaskakiwała bogactwem korzennych przypraw. Gwarantuję Wam, że takiej cebulowej jeszcze nie jedliście! Oprócz zup, spróbować można było wielu innych smakołyków z pstrągiem w roli głównej, gulaszu segedyńskiego w wykonaniu Maćka Koźlakowskiego i Mikołaja Reja, a także, specjalnie na tę okazję skomponowanych muffinek „Małopolski Smak” przygotowanych przez Magdę i Staszka z bloga Kuchenne Wariacje.
Daniem, które tym razem zyskało największą aprobatę, nie tylko wśród publiczności, ale też wśród kucharzy, były pierogi z kaszanką i karmelizowaną w miodzie cebulą w sosie z lackich jabłek. Przepis pochodził od Pawła i Grzegorza z bloga Gotowanie z pasją, ale w przygotowaniu ich pomagali wszyscy blogerzy.
W przerwach w gotowaniu chłodziliśmy się w cieniu drzew, na tyłach namiotu, a w drodze powrotnej do Krakowa zawitaliśmy na Wichrowe Wzgórze w Michałowicach, gdzie znajduje się, prowadzona przez panią Bożenę, stacja winiarska, w której możecie spróbować i zakupić wina z regionów winiarskich Słowacji, Czech i Węgier oraz Tokaju , z regionu Tokaj na Węgrzech i na Słowacji. Były degustacje i zakupy. Do domu wróciliśmy w szampańskich nastrojach.
A już w najbliższą niedzielę zapraszamy Was na kolejny półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku do Nowego Targu.