Jak zabić czas przed Walentynkami czyli widelcowe podsumowanie numer 74 – styczeń/ luty 2019
Wydarzyło się w Krakowie (16-31 stycznia 2019):
W połowie stycznia, w Krakowie pojawiła się nowa piekarnia oferująca pieczywo bezglutenowe: Bezglutelove. Chleb zamawiacie przez stronę internetowa i odbieracie w wybranym punkcie.
16 stycznia, otwarcie restauracji rodzinnej Rodzinnie po polsku.
Z końcem stycznia zamknięto restaurację Da Pietro. Wraz z końcem stycznia kończy swoją działalność, w obecnym miejscu i formie, również Lavash Bar.
30 stycznia, Churros and more otworzyło punkt w okrąglaku na placu Nowym.
31 stycznia, przy ulicy Kupa, otwarto restaurację polską Trzy Gęsi.
Wydarzy się w Krakowie (1-14 lutego 2019):
Do końca lutego, na Lipowej 6F, w kuchni gościnnie królują śpiewające kucharki z Udabno. Codziennie, oprócz poniedziałków, możecie ich posłuchać i spróbować dań ze Swanetii.
Od 31 stycznia do 2 lutego, potrwa Jarmark Rękodzieła i Żywności Regionalnej w Galerii Bronowice.
1 lutego, w Dworze Sierakow startuje trzydniowy kurs dla poczatkujących Zrozum i pokochaj wino. W tym samym dniu odbędzie się tematyczna kolacja połączona z degustacją: Między nami cabernetami – wybór francuskich win z najsłynniejszej odmiany świata.
1 lutego wypada Miedzynarodowy Dzień Furminta. Z tej okazji w Wine Concept odbędzie się degustacja komentowana win z tego szczepu.
1 i 2 lutego, warsztaty czekoladowe w Krakowskiej Manufakturze Czekolady.
1 lutego, cupping Coffee Grange w Tekturze.
1 lutego, w WINE & more, degustacja”Dwa/ Pięć” czyli dwa wina białe i pięć czerwonych.
Tylko od 1 do 14 lutego, w Zakładce, spróbować będzie można zimowego norewskiego dorsza Skrei.
2 lutego, w Ekosfera Ruczaj, degustacja win morawskich i warsztaty pieczenia chleba.
2 lutego, w Dworze Sieraków, tematyczna kolacja połączona z degustacją win: Gaskonia i południowy zachód Francji.
2 lutego, w Tektura Cafe, Coffee Hunting z Filipem Bartelakiem, który opowie między innymi o krajach producenckich, obróbce kawy i różnicach między Fair Trade, a Direct Trade.
2 lutego, w hotelu Q, spotkanie pod hasłem: Zestresowane jelita – czyli dlaczego zdrowa dieta to za mało.
2 lutego, w Magazynie Wina, karnawałowa degustacja win.
3 lutego, w GMT, niedzielna poranna supra.
2 lutego, w House of Beer, Wieczór Osobliwości – Kranoprzejęcie Browaru PiwoWarownia.
2 lutego, w Mojito Cafe, opowieści z Etiopii i degustacja kawy Roastains Specialty Coffee Project.
3 lutego, w Nad & Greg, fete de la chandeleur – święto naleśników.
3 lutego, w kawiarni FIKA, cupping kaw z nowej, krakowskiej palarni BeMyBean.
5 lutego, w ramach festiwalu Opera Rara ze smakiem Późne Aperitivo z Michałem Rusinkiem i Agą Kozak w Lconcept: Bar & Restaurant 13 .
5 lutego, w Kuflach i widelcach, kolejny food and beer pairing.
5 lutego, w Szkole Sommelierów, WSET Level 1, kurs intensywny.
5 lutego, w JAVA Coffee Showroom, szkolenie Master Brewer.
5 lutego, w Zakątek Cafe&Wine, degustacja: Niszowe wina Europy.
6 lutego, w GMT, Kolorowa Mołdawia z Raisą – warsztaty kulinarne i kolacja.
6 lutego startuje Fine Dining Week. W Krakowie do wyboru macie aż 11 restauracji.
6 lutego, kawowy cupping w Somnium.
7 lutego, w ramach festiwalu Opera Rara ze smakiem Późne Aperitivo z Robertem Makłowiczem i Bartkiem Kieżunem w Lconcept: Bar & Restaurant 13 .
7 lutego, wieczór otwartej butelki w KUKU.
8 lutego, warsztaty ramenu w Kulinarnych Kreacjach.
8 lutego, w Szkole Sommelierów, masterclass: Poznaj tajniki produkcji koniaku MC Prunier.
8 lutego, w Wine concept, degustacja win włoskich i spotkanie z Giovanną Paternoster, twórczyni win Quarta Generazione.
8 lutego, w Klimatach Południa, wieczór grecki.
9 lutego, w Szkole Sommelierów, kurs wiedzy o winie, poziom 2.
9 lutego, w Musso Sushi, warsztaty sushi.
9 lutego, na Targu Ekosfera Mateczny, walentynkowe warsztaty zdobienia babeczek.
9 lutego, w Małopolskim Ogrodzie Sztuki, pokaz filmu oraz spotkanie z młodymi krakowskimi szefami kuchni.
9 lutego, w Baroque, Węgierski Wieczór Kulinarny z Robertem Makłowiczem.
10 lutego, w Forum Przestrzenie, kolejna edycja festiwalu Najedzeni Fest. Tym razem pod hasłem: Na cyku.
10 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni portugalskiej.
10 lutego, w GMT, warsztaty kulinarne i supra z Ketino Sujashvili w Krakowie.
10 lutego, drugie urodziny Hariprasad Samosa&Curry. Z tej okazji szykują dla Was specjalne menu i atrakcje pozakulinarne.
10 lutego,, w GMT, warsztaty kulinarne i supra z Ketino Sujashvili.
13 lutego, w ramach festiwalu Opera Rara ze smakiem Późne Aperitivo z Maciejem Nowickim i Bogusławem Deptułą w restauracji Albertina.
13 lutego, kolejne spotkanie z akademia Kocham Wino w Trattorii Venezia.
13 lutego, w Słonecznym Kredensie, walentynkowa degustacja win.
14 lutego, we Włoskiej, kolacja i degustacja win w ciemno. Specjalna ofertę walentynkową przygotowali też: Projekt Strzelnica, Emalia, Chez Nicolas, Biała Róża, Z ust do ust, Halicka Eatery&Bar.
Co dalej?
W miejscu Novej Krovy powstaje bistro Po krakosku.
Przy ulicy Rajskiej powstaje tajska restauracja Molam.
Na Zabłociu powstaje nowy lokal śniadaniowy La Baguette.
Massolit szykuje kolejny lokal przy placu Bohaterów Getta.
W pasażu przy Miodowej powstaje Bar Wschód z azjatyckim street foodem.
Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.