Gęsina i i wina czyli widelcowe podsumowanie numer 44 – październik/listopad 2017
Wydarzyło się w Krakowie (15 października – 4 listopada 2017):
18 października otwarto pizzerię Tutti Santi w budynku historycznym na terenie Parku Handlowego Zakopianka. Restaurację firmuje swoim nazwiskiem mistrz Włoch w wypiekaniu pizzy, Valerio Valle.
20 października otwarto Tomasza 20 Resto Bar. Ich menu to zbiór popularnych dań typu pizza, makarony, sałatki i burgery. W karcie znajdziecie też mięsne i rybne dania główne oraz desery.
25 października, działalność rozpoczął food truck Far Away. Spotkać ich można w porze lunchu przy rondzie Grzegórzeckim lub w Enterprise Parku. Serwują tajskie i indyjskie curry.
26 października, ruszyła nowa wystawa nowohuckiego oddziału MHK: Bufet pod Kombinatem. To swoista podróż do historii życia codziennego nowohucian, pokazanego przez pryzmat lokali gastronomicznych – począwszy od barów mlecznych, barów szybkiej obsługi i typu szwedzkiego, poprzez stołówki hutnicze, Kasyno Huty im. Lenina czy kawiarnie i restauracje. Wystawę można oglądać do 8 kwietnia 2018.
27 października, otwarto kawiarnię Caféleon oraz włoską restaurację Cucina Aperta w Galerii Serenada. Pozostałe lokale gastronomiczne w tym kompleksie nie wydają nam się godne wspominania. No może z wyjątkiem Przystanku Pierogarnia, z którego pierogi czasem jadamy i,powszechnie lubianego, Good Lood.
28 października, przy ulicy Dajwór, otwarto malutką ramenownię, Ramen People, prowadzoną przez byłych właścicieli Kantonu. W Kantonie ramen smakował nam bardzo więc i na Dajwór chętnie się wybierzemy.
30 października, otwarto Jadłodzielnię w Tytano.
ZAMKNIĘCIA: Ekipa Zio Pizza poinformowała o chwilowym zawieszeniu działalności. Mezzalians poinformował o zamknięciu lokalu przy Nadwiślańskiej. Informacje o nowej lokalizacji znajdziecie poniżej.
Wydarzy się w Krakowie (5-15 listopada 2017):
5 listopada, przy Kleparzu startuje Żywe Muzeum Obwarzanka. Sami jesteśmy bardzo ciekawi tego miejsca.
5 listopada, Mezzalians startuje w nowej lokalizacji czyli w Atelier.
6 listopada, przy ulicy Syrokomli, rusza bar Żonglerka.
6 listopada, Szkoła Sommelierów zaprasza na podstawowy kurs wiedzy o winie: WSET Level 1.
7 listopada, w klubie Prestige przy ulicy Dietla, rozpoczęcie serii warsztatów o winie: Wina nowego świata.
W dniach 10-12 listopada, na gęsinę zaprasza restauracja Gęś w dymie. W ten weekend, ich menu w 90 procentach będzie składać się z potraw na bazie ich gęsiny – wyhodowanej, karmionej zbożem oraz korzystającej z wolnego wybiegu, zielonych pól i łąk Beskidu Wyspowego.
10 listopada, HalloWine Party w Pracowni pod Baranami. Serwowane będzie młode wino z Winnicy Wieliczka. Całe wydarzenie pajęczyną patronatu objęła III edycja Jesieni Enologicznej oraz Stowarzyszenie Kobiety i Wino.
10 listopada, w Wine Concept, wyjątkowa degustację w wigilię świętego Marcina. Będzie gęsinę na wiele sposobów i dobrane do niej wina – najlepsze pinoty, kadarki i frankovki. Nie zabraknie pieczonej gęsi, wędzonych półgęsków i pasztetu.
11 listopada, w Emalii, prelekcja o polskich winach i degustacja win z winnicy Turnau.
11 listopada, w Starej Zajezdni, piąty już Krakowski Festiwal Młodego Wina i prezentacja młodego wina z rocznika 2017 z winnicy Srebrna Góra.
11 listopada, w Winomanie, w rocznicę odzyskania niepodległości, spotkanie patriotyczno-degustacyjne,
12 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi, a w menu: hosomaki, uramaki, futomaki, nigiri z typowo polskimi składnikami.
14 listopada, Zmartwychwstanie Tokaju na Lipowej! czyli projekcję filmu Zmartwychwstanie Tokaju – Portret Istvána Szepsy, opowieść o człowieku legendzie, prekursorze nowego spojrzenia na winiarstwo w węgierskim regionie Tokaj-hegyalja. A po projekcji w wine barze Lipowa 6F/ Krako Slow Wines, spotkanie się z autorką filmu Hedvig Tallian oraz współorganizatorką wydarzenia i tłumaczką Márta Éles.
Za barem zasiądzie Maciej Nowicki (redaktor Ferment. Pismo o winie., miłośnik i znawca win tokajskich), który będzie moderował rozmowę. W kieliszkach pojawią się skarby przywiezione prosto od István Szepsy.
15 listopada, ruszają targi Horeca/Gastrofood oraz EnoExo GastroFood. W programie ponad 350 wystawców z kraju i zagranicy, 189 godzin warsztatów i pokazów oraz 96 godzin degustacji.
Co dalej?
Cały czas czekamy na nowy lokal Massolitu na Kazimierzu.
Otwarcie Handelka powinno nastąpić lada dzień.
Otwarcie tapas baru La Fuente coraz bliżej. Szyld już zawisł. Szukajcie na Kazimierzu. 😉
Przebieramy nogami w oczekiwaniu na piekarnie Zaczyn na Dębnikach.
Na przełomie listopada i grudnia planowane jest otwarcie Sceny 54, cocktail baru i nonszalanckiego klubu w kompleksie Tytano.
Przy Urbanowicza (osiedle Na Lotnisku) powstaje restauracja rodzinna Wesołe Gary. W menu głównie dania kuchni włoskiej.
House of donuts planował otworzyć punkt w Galerii Kazimierz pod koniec października, ale na razie brak dalszych informacji na temat otwarcia.
Do startu szykuje się food truck Keto Kebab. Będziemy Was informować kiedy coś się w tej sprawie ruszy.
W Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.
Meisterstück
gru 14, 2017 @ 18:09:32
właśnie czekam na Aioli, warszawską odmianę pożądam bardzo, mam nadzieję, że w KRK będzie tak samo błogo