Wyjątkowo winny maj czyli widelcowe podsumowanie numer 9 – maj 2016
W dzisiejszym podsumowaniu, znacznie więcej o tym co będzie, niż o tym co było. W kalendarzu przybywa imprez plenerowych, będzie też sporo warsztatów i degustacji. Coś ciekawego znajdą dla siebie z pewnością fani rieslinga, ale i miłośnicy innych szczepów nie będą poszkodowani.
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 maja 2016):
Od 7 maja na Placu Izaaka działa Indian Curry czyli przyczepa serwująca kuchnię indyjską.
12 maja miało miejsce nieformalne otwarcie JAVA Coffee Showroom&Cafe przy Berka Joselewicza. Oficjalnie zaczynają działać od środy 18 maja.
14 maja Streat Slow Food otworzyło stacjonarną placówkę na Skwerze Konika Zwierzynieckiego przy ulicy Kościuszki. SSF Kiosk od samego początku działalności nie może narzekać na brak klientów (co widać na zdjęciu powyżej).
Wydarzy się w Krakowie (15 – 31 maja 2016):
19 maja w Aqua e Vino, spotkanie pod hasłem „Włoskie smaki na polskim stole”. W programie degustacja włoskich przysmaków oraz win, a także rozmowy o kulturze i sztuce Italii. Tego samego dnia Hilton Garden Inn Krakow Airport zaprasza na kolejną edycję spotkań z cyklu Kuchnia i muzyka. Tym razem hasłem przewodnim będzie: „Pierwszy powiew lata”.
Również 19 maja w Kuchnii no.5 w Studio Zabłocie, warsztaty pieczenia chleba.Warsztaty poprowadzi Carolina Pietyra znana z La Cuisine de Caro, która zaprezentuje własne techniki pieczenia, udzieli cennych wskazówek oraz przedstawi przepisy na pasty do chleba.
19 maja, w po prostu wino degustacja win chilijskich. W programie Pinot Noir, Syrah i Carmenere. A w Klimatach Południa, tego wieczoru królować będzie riesling i szparagi.
W najbliższy weekend czyli od 19 do 22 maja 2016, na Małym Rynku odbywać się będą VIII Dni Węgrzyna & CK Wino. Wśród wystawców: Gospodarstwo Ekologiczne Figa czyli znane i lubiane sery kozie rodziny Maziejuków, Bacówka u Kazka, Trdelniky, Pan Kasztan. Będzie też oczywiście mnóstwo win z Austrii, Węgier, Słowacji i Czech.
W ten sam weekend, na placu Wolnica, królować będzie piwo, a to za sprawą FestPiwo! Kraków. Jak zapowiadają organizatorzy będzie sporo piw rzemieślniczych z małych browarów rodzinnych i restauracyjnych. Piwa rzadko spotykane oraz wyjątkowe, domowe jedzenie. Nie możemy się doczekać, żeby poznać więcej szczegółów.
20 maja, w Hummusiji odbędą się warsztaty kulinarne „Make Hummus Not War” zorganizowane w ramach Dni Izraela w Krakowie.
Tego samego dnia, kino KIKA zaprasza na wytrawny wieczór filmowy z rieslingiem. W waszych kieliszkach znajdziecie mozelskie rieslingi, a na stole przekąski dopasowane do win. Na ekranie zagości film Miki Kaurismakiego: Dziewczyna, która została królem. Tymczasem w wine barze Stoccaggio odbędzie się mecz-degustacja: Niemcy vs Polska – pojedynek w ciemno na rieslingi. A Magazyn Wina zaprasza na degustację pod hasłem: Przygoda z winem dla początkujących. Krok 1.
W sobotę, 21 maja, pierwszy w tym sezonie Targ Pietruszkowy na świeżym powietrzu.Na dole pozostają głównie mięsa, sery, ryby i pasztety. W tym dniu na Placu Niepodległości przy KS Korona zobaczycie również kucharzy, którzy wyjdą z murów swoich restauracji i specjalnie dla sobotnich targowiczów przygotują potrawy bazujące wyłącznie na składnikach kupionych bezpośrednio od rolników.
21 maja, w Wieliczce, warsztaty kuchni nepalskiej, które poprowadzi Binod Poudel – człowiek gór – Nepalczyk mieszkający od kilku lat w Polsce. W Chederze, warsztaty kulinarne, których bohaterką będzie Fania Lewando i jej wiosenna kuchnia. Tymczasem w Łąka Cafe, warsztaty kuchni druzyjskiej.
Również w sobotę, 21 maja, Metaforma Cafe zaprasza na kolejną Weganogarnię. Najbliższa edycja odbędzie się pod hasłem „Wiosenny Piknik”.
22 maja 2016 na Starym Kleparzu znów zagości Art & Food Bazar. Wśród wystawców oczywiście Tomek Kałamucki i jego niezrównane owoce morza, Węgierskie Specjały, Empanadas Locas, Pstrąg Ojcowski i wielu innych.
W tym samym dniu, w JCC, odbędzie się degustacja win izraelskich zorganizowana w ramach Dni Izraela. W sobotę można się też udać na Zwiedzanie Winnicy Wieliczka.
23 maja, Kulinarne Kreacje zapraszają na warsztaty wegańskich deserów: zdrowych i tych szalonych.
24 maja, salon win i alkoholi Dionizos zaprasza na degustację nowości z Tokaju, Egeru, Istrii, Alp, Abruzji i Murcji.
27 maja, w Vintage, degustacja win z winnicy Torre Fornello.
28 maja, w wine barze Stoccaggio, degustacja pionowa rieslingów, w tym także rieslingów z lat 90.
Również, 28 maja na krakowskie salony powraca FOODSTOCK. Jak piszą organizatorzy: „Foodstock kończy czas żałoby po zamknięciu kultowej Fabryki i dziarskim marszem wkracza w nową erę.” Nowe miejsce dla tej imprezy to budynek Dworca Głównego. Tym razem Foodstock będzie trwał przez cały weekend i będzie się odbywał w połączeniu z Kiermashem. Dlatego też hasło tej edycji to „Moda Polska”. Miejmy nadzieję, że wystawcy staną na wysokości zadania i zaprezentują nam kuchnię polską w nowej odsłonie bądź też kuchnie innych krajów z polskim akcentem.
AKTUALIZACJA: W weekend 28-29 maja, za sprawą Street Food Polska, pod Galerię Kazimierz wracają food trucki.
Od 27 do 29 maja wielbiciele spożywania posiłków w niecodziennych okolicznościach mają okazję zjeść kolację spoglądając na Kraków z góry. Szczegóły na stronie organizatora: Dinner in the sky.
31 maja, na Lipowej, kolejny Podwieczorek na dwa kieliszki z udziałem niekwestionowanego znawcy kultury Dalekiego Wschodu, Jacka Wana. Na stołach będą królowały przekąski przygotowane przez krakowski Sakana Sushi Bar, a w kieliszkach pojawi się m. in. sake.
Co dalej?
Na bulwarach, tuż przy kładce Bernatka, rusza Przystań Foodtruck.
Hummusija Amamamusi już niebawem przenosi się z Augustiańskiej, tuż za róg, na Meiselsa.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.