Witaj szkoło czyli widelcowe podsumowanie numer 64– sierpień/ wrzesień 2018
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?
Pod koniec lipca otwarto A ONE Indian Vegetarian & Vegan Restaurant przy ulicy Warszawskiej.
Wydarzyło się w Krakowie (16-31 sierpnia 2018):
17 sierpnia, otwarto Chałkę przy ulicy Meiselsa. W Chałce, firmowanej przez Piekarnię Mojego Taty, przez cały dzień zjecie śniadania na słodko i na słono.
17 sierpnia, w Truckarni, miało miejsce oficjalne otwarcie food trucka Nova Polska. W menu oczywiście kuchnia polska, pstrągi, schabowe i żurek.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 września 2018):
29 sierpnia wystartował Fine Dining Week. Festiwal potrwa do 9 września.
1 i 2 września przed Galerią Kazimierz znów staną food trucki w ramach Street Food Polska Festival.
1 i 2 września, w restauracji Gęś w dymie w Laskowej, menu degustacyjne – gęsina.
2 września, w Zakręconej Kawiarence przy ulicy Trynitarskiej, spotkanie: Hashimoto da się lubić? czyi o diecie w chorobach tarczycy.
2 września, w Parku Krakowskim, Retro Piknik Krakowski.
3 września, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs dla kucharzy II stopnia.
4 września, w Walentina Resto Bar, warsztaty kuchni palestyńskiej.
5 września, w szkole Sommelierów, WSET Level 1 Intensywny.
6 września, w winiarni Dobry Rok, degustacja win z doliny Rodanu.
Od 7 do 9 wrzesnia, na placu Wolnica, odbywać się będzie 25. Krakowskie Miodobranie.
W dniach 7-8 września, impreza z okazji zamknięcia Wielochmielu na Wielopolu.
9 września, na Starym Kleparzu, jesienny Art&Food Bazar.
9 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej: ramen.
10 września, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs barmański II stopnia.
10 września, w Szkole Sommelierów, WSET Level 3 Award in Wine.
14 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Klasyki Bliskiego Wschodu.
15 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Wege Bliski Wschód.
15 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Współczesna Kuchnia Bliskowschodnia.
15 września, w Szkole Sommelierów, podstawowy kurs wiedzy o winie.
15 września, trzecie urodziny obchodzi Akita Ramen. Z tej okazji szykują dla Was kilka niespodzianek.
Co dalej?
Do startu szykuje się japoński wege food truck: BUBU ARARE.
Przy Błoniach powstaje Błonia Bistro.
Do startu szykuje się food truck z piwem Krakoski Hultaj.
W parku Zabłocie powstaje restauracja Stacja Zabłocie.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.