Ku wiośnie czyli widelcowe podsumowanie numer 29 – marzec 2017
Co nam umknęło w poprzednich miesiącach?
Z końcem lutego, na ulicy Lea otworzyła się cukiernia Zefir.
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 marca 2017):
1 marca wystartował bar śniadaniowy Ranny Ptaszek przy Augustiańskiej. W ofercie warzywa, owoce, kasze, strączki, jajka, hummus, sosy, konfitury, pieczone kiełbaski. A danie skomponować możecie sobie sami.
1 marca na plac Inwalidów powróciło YUME onigiri.
2 marca, znani z Gruzji na kółkach Sabina i Zviad, otworzyli restaurację Tbilisuri, w miejscu dawnego DeliBar przy Meiselsa (koło przystanku tramwajowego). Od dnia otwarcie ciężko tam o wolny stolik więc lepiej zróbcie rezerwację.
Od 4 marca, na rogu Miodowej i Bożego Ciała, tam gdzie dawniej mieściła się przeniesiona na Podgórze Manzana, działa restauracja Kazimir. Restauracja serwuje dania tradycyjnej polskiej kuchni z elementami kuchni żydowskiej.
Od 6 marca, na Ruczaju działa Bistro Hygge, które powstało z inspiracji duńskim stylem życia i designem. Hygge to dla Duńczyków osiąganie szczęścia podczas prostych czynności życiowych takich jak jedzenie, picie, odpoczywanie, rozmawianie. Bistro jest przyjazne dzieciom, a w ich menu znajdziecie propozycje śniadaniowe i lunchowe oraz desery.
10 marca, miało miejsce otwarcie nowego lokalu Burgertaty przy Rondzie Grzegórzeckim (Rzeźnicza 2). W menu, oprócz znanych wszystkim burgerów, znajdują się kanapki z długo pieczonym mięsem zamkniętym w bułkach z Piekarni Mojego Taty oraz Ulubione Kanapki Burgertaty, które, jak nic, świetnie pasują jako opcja śniadaniowa czy lunchowa. Jest piwo, kawa i desery. Lokal otwarty jest od 11.00 do 22.00.
14 marca, otwarto Gogo Burgera. Oprócz burgerów serwować mają kanapki i sałatki oraz koktajle bez cukru.
Wydarzy się w Krakowie (16-31 marca 2017):
16 marca, w lutomski.wino na Zabłociu, degustacja win Rudolfa Maya. Degustacja odbędzie się w formule otwartych butelek i skierowana jest do osób związanych z branżą winiarską oraz wszystkich miłośników jakościowych win. W dniu degustacji istnieje możliwość zakupienia win Rudolfa Maya z 10% rabatem.
W dniach 17 do 19 marca, Atelier świętować będzie trzecie urodziny. W każdy dzień czekać będzie na Was inna promocja.
17 marca, rozpoczną się też obchody trzecich urodzin Wesoła Cafe. W piątek impreza urodzinowa trwać będzie cały dzień, a w sobotę i niedzielę zapraszają na specjalne menu urodzinowo-śniadaniowe.
17 marca rusza Zielonym Do Góry, restauracja serwująca „zdrową kuchnię z tradycyjnym twistem”. Mają łączyć wiele nurtów kulinarnych z różnych zakątków świata i bazować na świeżych, lokalnych produktach oraz własnoręcznych przetworach.
17 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiną. W menu steki, sosy do mięs, wołowe ragout i sałatka z rostbefem.
17 marca, tajemnicza degustacja: Jak szczypiorek na wiosnę.
17 marca, w Magazynie Wina, spotkanie z winemakerem winnicy Galić, Slavenem Jeliciciem. Slaven opowie o swojej pasji, życiu w winnicy i najlepszej grasevinie na świecie. Oczywiście skomentuje swoje wina, które wspólnie tego wieczoru będzie można degustować.
17 marca, Dobry Rok zapraszamy na pierwszą degustację komentowaną win z winnicy Kellerei Bozen z Alto Adige, Wavelowe zaprasza na wieczór z włoskimi winami, a Enoteka Pergamin na kolację z polskimi miodami.
W dniach 17 do 19 marca, w Pinakotece, obchody dnia świętego Patryka z zielonym piwem, cydrem i whisky.
18 marca, w Food&People by Pastrami Deli, Cucinare bene! Warsztaty z Krakowskim Makaroniarzem.
18 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej. W menu pappardelle z sosem grzybowym, tortellini z serem ricotta, orzechami nerkowca i wędzonym łososiem oraz cantucci – migdałowe ciasteczka.
18 marca, w Baroque, live cooking i spotkanie z Robertem Makłowiczem.
18 marca, wiosenne otwarcie Lady’s Food Truck na Dajworze.
19 marca, w Willi Retro, kolejne warsztaty Akademii Kuchni Włoskiej na temat: „Torniamo a cucinare czyli… powrót w wielkim stylu”.
21 marca, w kilkunastu restauracjach w Krakowie (między innymi w Białej Róży, Albertinie, Bistro 11 i Zakładce) będziecie mieli możliwość spróbowania smaków Francji w ramach wydarzenie Goût de France/Good France 2017. Lista krakowskich restauracji biorących udział w wydarzeniu dostępna jest na stronie Ambasady Francuskiej pod tym linkiem.
21 marca, w Vinotece 13, Mini Class. Klasyczna Europa – Węgry. Mini Class to mieszanka, tylko trochę wybuchowa, warsztatów, panelu degustacyjnego, treningu, wymiany myśli oraz doskonalenia wiedzy o winie. Tym razem degustacja obejmuje 6 etykiet z różnych regionów Węgier.
22 marca, na Lipowej 6F, kolejny podwieczorek na dwa kieliszki, które gościem będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny.
23 marca, Kraków znów nawiedzi AKITA Ramen. Stacjonować będą jak zwykle na Dajworze.
24 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kulinarne ryby i owoce morza. W menu: staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną, mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli, roladki z pstrąga ze szpinakiem i orzechami w sosie kurkowym oraz risotto szafranowe z krewetkami.
24 marca, Magazyn Wina zaprasza na Albariño z Galicji. Degustacji będzie towarzyszyć krótka prezentacja regionu.
25 marca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kulinarne z dziczyzną. W menu: pierogi z sarniną, pęcakiem w winnym sosie jałowcowym, kotlet z dzika z czerwoną kapustą, pieczonymi ziemniakami i sosem cynamonowo-śliwkowym oraz przepiórka faszerowana kaszą i grzybami.
31 marca, w Chederze, kolacja szabatowa. Szczegóły opublikują wkrótce.
Od 31 marca do 1 kwietnia, we Włoskiej, weekend z owocami morza. Oprócz świeżych ryb serwować będą ostrygi, vongole, mule, jeżowce, świeże kalmary i inne morskie przysmaki.
Co dalej?
Z początkiem kwietnia rusza Smokehouse BBQ Kraków przy Błoniach Nie zabraknie grillowania, wędzenia oraz ogniska. Więcej szczegółów w następnym podsumowaniu na koniec marca.
Na Kazimierzu szykuje się lokal z kuchnią roślinną: Mihiderka
Tarteletek z Cafe Lisboa mogliście już spróbować na ostatnich Najedzonych, a otwarcie ich lokalu ma nastąpić jeszcze w marcu.
Nadal czekamy na otwarcie Pieca na Zabłociu. Mamy nadzieję, że już niedługo, bo Ci co już testowali donoszą, że jest na co czekać.