Włoska lekcja czyli Toskania w Pino
Restauracja Pino zaprosiła mnie na prezentację swojej nowej akcji pod hasłem „Toskania w PINO”. Podczas jej trwania, od 7 do 13 marca 2016, goście restauracji będą mogli spróbowaćwywodzących się z tego regionu dań. Akcję poprzedził tygodniowy pobyty szefa kuchni Pino i jego zastępcy w Montale, gdzie uczyli się gotować na sposób toskański. W nadchodzącym tygodniu zaprezentują nam siedem dań. Każdy dzień to inne danie. Informacja o tym, jaki rodzaj potrawy dostępny będzie w restauracji w danym dniu pojawiać się będzie przeddzień na Facebooku restauracji PINO. Po zakończeniu akcji ogłoszony zostanie konkurs, w którym to goście restauracji wybiorą jedno z siedmiu dań, które na stałe zagości w karcie restauracji.
Z zaprezentowanych dań najbardziej przypadło mi do gustu risotto z karczochem podanym al dente oraz dzik w piwie na polencie. W Krakowie, w niewielu lokalach mamy okazję zjeść dziczyznę, a i o świeże, dobrze przyrządzone karczochy nie jest łatwo, dlatego tydzień w toskański w Pino może być dobrą okazją do ich spróbowania. Pozostałe pozycje, których będziecie mogli spróbować w tym tygodniu w Pino to chrupiąca lasagna z białą kaputą i salsiccią, która z pewnością zaskoczy Was teksturą, dorsz w pomidorach i ragout z dzika z ręcznie robionym, bezjajecznym makaronem pici. W weekend serowane będą desery tarta z jabłkami i migdałami na toskańskim kruchym cieście ze świetnymi lodami szałwiowymi oraz delikatna pistacjowa panna cotta. Szczegóły akcji znajdziecie na Facebooku restauracji.