Cześć lato czyli widelcowe podsumowanie numer 59– czerwiec 2018
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 czerwca 2018):
1 czerwca otwarto Zakręconą Kawiarenkę – pracownię wypieków artystycznych i tradycyjnych dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, wegańskiej, paleo, czy AIP.
1 czerwca otwarto Parkowa Kraków Food & Chill Out.
1 czerwca miało miejsce otwarcie nowego lokalu z frytkami belgijskimi pod M1.
2 czerwca otwarto kawiarnię KUKU Cafe& Wine przy ulicy Bożego Ciała. Oprócz kawy, znajdziecie tam też ciasta bez laktozy, glutenu i cukru.
6 czerwca otwarto Lodziarnię u Babci Lucyny.
6 czerwca otwarto restaurację tajską ME THAI na Podgórzu.
9 czerwca otwarto filię Good Lood przy ulicy Nadwiślańskiej.
9 czerwca działalność zakończył Pies Pianista.
12 czerwca, przy ulicy Zwierzynieckiej, otwarto restaurację indyjską Tandoori Flame.
15 czerwca otwarto bistro Bazaar przy ulicy Meiselsa.
Wydarzy się w Krakowie (16-30 czerwca 2018):
16 czerwca, otwarcie Nowy Kraftowy przy placu Nowym.
16 czerwca, Piknik Krakowski w parku Kościuszki.
16 czerwca, w Szkole Sommelierów, Podstawowy Kurs Wiedzy o Winie.
16 czerwca, w Wieliczce, pojedynek na potrawy z pastrami. Zmierzą się: –KRep Restauracja Francuska i Smokehouse BBQ Grill Bar.
17 czerwca, Piknik Krakowski w parku Ratuszowym.
17 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej.
Do 17 czerwca trwa projekt „Z kuchni królowej Bony”, podczas którego w dziewięciu krakowskich restauracjach możecie spróbować specjalnego menu inspirowanego kuchnią królowej Bony.
18 czerwca, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs szefa kuchni.
18 czerwca, biznesowa platforma gastronomiczna, MADE Restaurant.
20 czerwca, w restauracji Kogel Mogel, degustacja win z Tokaju i menu degustacyjne inspirowane kuchnią Królowej Bony.
21 czerwca, w Zupitto, Małżeństwo idealne czyli degustacja win i serów.
21 czerwca, w Hilton Garden Inn, kolacja degustacyjna pod hasłem Świętojańska uczta.
21 czerwca, w Czarna Owca Wine Bar, degustacja win z winnicy 47 Anno Domini.
21 czerwca, w barze Dobry Rok, degustacja: Witamy lato.
22 czerwca, kolejna tajemnicza degustacja z Krakowskim Makaroniarzem i Moniką Bielką-Vescovi. Tym razem pod hasłem: Sen nocy letniej.
22 czerwca, w Wine Concept, degustacja Północ – Południe. Włoskie nowości w Swoszowicach.
23 czerwca, Piknik Krakowski w parku Jordana.
23 czerwca, w restauracji Miodova, Noc Kupały i potrawy serwowane prosto z ognia.
23 czerwca, drugie śniadanie w Chederze, a właściwie na bulwarach wiślanych.
23 i 24 czerwca, w Bezogródku znów zagości Żarcie na kółkach. Na talerzach pojawią się ciekawostki z najróżniejszych zakątków świata takich jak Indie, Tajlandia, Meksyk czy Brazylia. Nie zabraknie też klasyków street foodu w najlepszym wydaniu.
24 czerwca, Piknik Krakowski w parku Jerzmanowskich.
24 czerwca, Art & Food Bazar na Starym Kleparzu. Czekać na Was będzie: kuchnia węgierska, gruzińska, włoska (Sycylia i Lombardia), owoce morza prosto z Choggia, pizza z pieca, wspaniała kuchnia wegańska i delikatesy z Portugalii, a także wiele, wiele więcej.
Od 28 czerwca do 1 lipca, kolejna edycja KUKa na Barce. Tematem przewodnim tej edycji będzie kuchnia żydowska.
28 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej – ramen.
28 czerwca, w restauracji Filipa 18, slowfoodowa kolacja degustacyjna w ciemno z winami naturalnymi.
29 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty ryby i owoce morza.
29 czerwca, na Targach Ekosfera Mateczny, degustacja wina Klubu Morawskich Winiarzy vol.2.
30 czerwca, Piknik Krakowski w parku Bednarskiego.
30 czerwca, w Musso Sushi, japoński grill, a na nim owoce morza, ryby, mięsa i warzywa.
Od 30 czerwca do 1 lipca potrwa kolejna edycja Street Food Polska Festival przed Galerią Kazimierz.
Co dalej?
Do startu szykuje się food truck z piwem Krakoski Hultaj.
W parku Zabłocie powstaje restauracja Stacja Wisła.
Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie miało być w maju, ale się nie udało. Czekamy dalej.
Czekamy też na otwarcie Little India w Krakowie.
Przy ulicy Brodzińskiego powstaje Monkey Business- Pizza & More, gdzie poza klasyczną włoską pizzą posmakować można amerykańskiej Deep Dish Pizza, czyli tak zwanej “Chicago Pizza”.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium