Nadchodzi wreszcie czas ramenu w Krakowie? Czyli widelcowe podsumowanie numer 26 – styczeń/luty 2017
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?
ZAMKNIĘCIA: 9 stycznia zamknięcie ogłosiła restauracja El Toro.
12 stycznia miało miejsce otwarcie Waffle Ball przy ulicy Karmelickiej 43.
12 stycznia otwarto filię Szarego Stołu: Szary Stół Bistro na Kazimierzu. W ofercie kawa i herbata, bezglutenowe tarty i ciasta oraz kanapki i sałatki.
Wydarzyło się w Krakowie (16-31 stycznia 2017):
19 stycznia otwarto restaurację Fiorentina, która serwować będzie kuchnię włoską, w tym pizzę z pieca opalanego drewnem.
23 stycznia działalność rozpoczął food truck ZIO Pizza. Obecnie stacjonują pod budynkami AWF przy alei Jana Pawła II.
23 stycznia otwarto lunch bar Majeranek przy ulicy Królewskiej.
26 stycznia, w lokalu po Tak Yaku, zagościł nowy koncept: Namnam Noodle Bar. W menu oczywiście noodle, a także zupy (ramen), w tym również wegetariańskie oraz miski szczęścia, pełne dobroci.
26 stycznia miało miejsce otwarcie restauracji Siódme Niebo na Ruczaju.
27 stycznia wystartowała restauracja Anatomia. W menu dużo podrobów, ciekawie wyglądają też śniadania. Wróżę nam szybką wizytę w tym lokalu.
28 stycznia miało miejsce otwarcie restauracji Manzana w nowej lokalizacji przy ulicy Krakusa 11. Dla każdego kto odwiedzi restaurację w wieczór otwarcia czekał będzie darmowy welcome drink, bufet tapas, lampka wina musującego oraz specjalnie przygotowany na tę okazję tort. Ponadto na dania z karty oraz wszystkie napoje i koktajle dostaniecie 20% zniżki!
Wydarzy się w Krakowie (1-14 lutego 2017):
1 lutego to pierwszy Międzynarodowy Dzień Furminta. Będzie się go można napić na przykład w kinie KIKA.
1 lutego w Chinkalni, warsztaty kuchni gruzińskiej. Będziecie mieli okazję nauczyć się robić chinkali oraz chaczapuri.
2 lutego Ramen Day w Urara Sushi & Shabu Shabui 5% zniżki na drugi ramen.
3 lutego Argentyna vs. Hiszpania – nowości w Magazynie Wina czyli degustacja siedmiu win z tych krajów.
3 i 4 lutego, weekend z ramenem w Musso Sushi. Będą serwować sześć rodzajów ramenu, w tym wegetariański.
4 lutego, warsztaty wegańskich burgerów w Kulinarnych Kreacjach. W menu burger z marchewki z kolendrą i masłem orzechowym, falafel z ciecierzycy z miętą i kminem rzymskim, burger z czarnej soczewicy z wędzoną papryką, kolorowe bułki burgerowe z burakiem, marchewką i szpinakiem, wegańskie zamienniki majonezu i sosy na ich bazie oraz szybkie pikle i orzeźwiająca lemoniada.
4 lutego, gruzińska uczta w Wavelove. Gruzińskie specjały przygotuje Keti Prangulaishvili, Młody Ambasador Gruzji w Polsce. Uzupełnieniem potraw będą gruzińskie wina z winnicy Vaziani.
4 lutego w WIne Spot degustacja nowosci czyli Dzień Otwartej Butelki. Plan tego wydarzenia? Przyjdź, degustuj różnych win do woli i kup jedną z prezentowanych w tym dniu butelek.
8 lutego, w BARaWINO, degustacja win z Włoch z winnicy Ca’ del Sette. W programie 4 wina oraz przekąski.
9 lutego możecie świętować Dzień Pizzy na przykład w Międzymiastowej i w Nolio.
Od 9 do 21 lutego w PINO obowiązywać będzie wkładka hiszpańska, a w niej ciekawe połączenia kuchni hiszpańskiej z produktami lokalnymi z Małopolski, takie jak: gazpacho ze śliwką sechlońską, paella z kurczakiem, krewetkami i kiełbasą Lisiecką czy mule z fasolką z Doliny Dunajca. Kolejne wkładki promować będą kuchnię Ukrainy, Francji i Grecji, ale o tym już w następnych podsumowaniach.
10 lutego, Walentynkowa Noc – all you can eat w SushiRolls Grab&go. Wejściówki można zakupić do 5 lutego.
11 lutego, w Wieliczce, szkolenie Produkcja cydrów jakościowych. Szkolenie poprowadzi Agnieszka Rousseau- enolog z wieloletnim doświadczeniem cydrowniczym zdobytym we Francji i Nowej Zelandii. Autorka pierwszego poradnika produkcji cydru napisanego po polsku – „Cydr z polskich jabłek”.
11 lutego, w BALu, Międzypokoleniowy Bal Karnawałowy.
14 lutego to oczywiście walentynki. O tym co krakowska gastronomia szykuje na ten przeczytacie tutaj
Co dalej?
Legal Cakes planuje otwarcie na początku lutego.
Ekipa od Samosa-pierożki indyjskie szykuje lokal na Kazimierzu.
Przy Brodzińskiego urządza się restauracja baskijska Euskadi. Mają ruszyć w połowie lutego
W połowie lutego planowane jest również otwarcie nowego lokalu: Piec na Zabłociu. W menu oczywiście pizza i inne wypieki. Będą też warsztaty z wypieków. Za projektem stoi Bartłomiej Płócienniak znany ze studia Twój Kucharz więc nie mam wątpliwości, że będzie tam smacznie.
Lubiany lokal La Petite France powróci w nowej odsłonie przy ulicy Szpitalnej już w lutym.
Przy ulicy Augustiańskiej 5, powstaje bar śniadaniowy Ranny Ptaszek. Otwarcie już niedługo.
W pierwszym kwartale 2017 rozpocznie działalność Cafe Lisboa przy ulicy Dolnych Młynów 3/4.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.
www.apartamentywpolsce.pl/noclegi-krakow
lut 10, 2017 @ 10:43:30
Smakowite kalendarium – najwyższy czas wyruszyć na kulinarne łowy!