Pożegnanie lata czyli widelcowe podsumowanie numer 15 – sierpień 2016
Sierpień wciąż spokojny, ale nie znaczy to że nudny. Za nami kilka otwarć, przed nami zjazd food trucków, Art & Food Bazar w tętniącym życiem Tytano i weekendy z Piknikiem Krakowskim. Korzystajcie póki pogoda sprzyja, bo wieczory robią się coraz chłodniejsze.
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 sierpnia 2016):
4 sierpnia Curry Up otworzyło food trucka w Bezogródku.
5 sierpnia otworzył się Karakter, w którym szefem kuchni, tak jak i w Zazie, jest Daniel Myśliwiec. Jesteśmy zachwyceni zarówno całym menu (podroby), jak i poszczególnymi daniami i z pewnością będziemy często wracać.
6 sierpnia miało miejsce otwarcie nowej restauracji w Tytano przy Dolnych Młynów 10. Obszerna relacja z Międzymiastowej już wkrótce na blogu.
Od 7 sierpnia działa Yume Takoyaki.
W remoncie, nowy koncept pomysłodawców Fabryki, otworzyło się 11 sierpnia, by kontynuować remont w następnych dania. Kolejne otwarcie już 18 sierpnia.
Wydarzy się w Krakowie (15–31 sierpnia 2016):
17 sierpnia w kawiarni Stopklatka odbędą się warsztaty kawowe.
18 sierpnia w „po prostu wino” degustacja w ciemno. W programie trzy wina białe i trzy czerwone.
W dniach 20 -21 sierpnia 2016 do Krakowa znów zawitają food trucki w ramach Street Food Polska Festival. Lista wystawców w wydarzeniu.
20 i 27 sierpnia, Piknik Krakowski jak zwykle w parku Bednarskiego, a w niedzielę 21 – 28 sierpnia w parku Krakowskim.
21 sierpnia 2016, Art & Food Bazar zawita do Tytano. W strefie Samo Ż będziecie mogli posilić się, napić wina i zrobić zakupy, nie tylko spożywcze.
Tydzień 23 – 31 sierpnia 2016 to Fine Dining Week. Tym razem będziecie mieli możliwość zjeść pięciodaniowe menu degustacyjne poprzedzone kieliszkiem aperitifu w cenie 119 PLN. Restauracje biorące udział w wydarzeniu to: Albertina Restaurant & Wine, Amarylis Restauracja, Restauracja Biała Róża, Copernicus w Hotelu Starym, Hilton Garden Inn Krakow Airport, restauracja Magnifica w hotelu Farmona, Pod Nosem Restauracja Qualita, Trzy Rybki, Włoska, Twój Kucharz, ZaKładka, Karakter, Hotel Pod Różą i Restauracja Amarone.
25 sierpnia w „po prostu wino” degustacja pod hasłem „Pożegnanie lata„.
27 sierpnia w Magazynie Wina degustacja win z Gruzji i Sycylii.
29 sierpnia na Lipowej degustacja białych win długo macerowanych.
Co dalej?
Pizzeria Vicenti planuje otwarcie drugiego lokalu przy Plantach (okolice Bunkra Sztuki).
Do otwarcie szykuje się wegetariański bar Go Healthy, u zbiegu ulic Smoleńsk i Retoryka oraz restauracja z owocami morza o dość kontrowersyjnej nazwie Z ościa i bez.
Właściciele restauracji Kto wypuścił skowronka? zapowiadają otwarcie Kliny burger.
W niedługim czasie wystartuje kolejny lokal w Tytano: Strefa. Opis na Facebooku jest dość enigmatyczny, tym bardziej więc czekamy na otwarcie.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.