Włoskie Slow Wine czyli degustacja win z kolekcji Jacka Szklarka na Lipowej
Choć od degustacji na Lipowej minął już tydzień wciąż mamy w pamięci świetne wina i doskonałe sery, które zaprezentował tego wieczoru Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, i autor degustowanej tego wieczoru kolekcji. Spróbowaliśmy 12 win i 11 dobranych do nich serów, choć wdało się w to trochę improwizacji, bo nie zawsze udawało nam się zidentyfikować właściwy ser. 😉 Tym razem Widelec zajął się robieniem zdjęć więc ja mogłam skupić się na tym, co lubie najbardziej czyli jedzeniu i piciu. Oraz kontaktach towarzyskich. Poniżej znajdziecie listę win i serów, które zaprezentowane zostały tego wieczoru oraz oczywiście galerię zdjęć. Jeśli macie zaś ochotę przeczytać więcej o winach z włoskiej kolekcji Jacka Szklarka to zapraszam do zapoznania się z artykułem Mariusza Kapczyńskiego. Od siebie dodam, że uznane przez niektórych za wino wieczoru Bizarro Aarneis mnie w ogóle nie urzekło (ale dam mu jeszcze szansę), za to obiema rękoma podpisuję się pod Barbaresco. 😉
Lista win:
1. Friuli Venezia Giulia, Sorelle Bronca, Prosecco Brut, Valdobbiadene Superiore DOCG
2. Marche, Pievalta, Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG, 2014 (białe)
3. Emiglia Romagna, Podere la Berta, Albana di Romagna DOC 2014 (białe)
4. Trentino, Gino Pedrotti, Nosiola 2014 (białe)
5. Piemonte, Cascina Val del Prete, Bizzaro Arneis 2014 (białe)
6. Lazio, Marco Carpineti, Kius Brut 2013 (champenois)
7. Veneto, Le Fraghe, Bardolino Chiaretto DOCG 2014 (rose)
8. Lazio, Marco Carpineti, Capolemole rosso DOC 2013 (czerwone)
9. Veneto, Tenuta Santa Maria – Bertani, Valpolicella Ripasso Superiore DOCG 2013 (czerwone)
10. Piemonte, Ca del Baio, Barbaresco Vallagrande DOCG 2012 (czerwone)
11. Toscania, Pian delle Querci, Brunello di Montalcino Riserva DOCG 2008 (czerwone)
12. Marche, Pievalta, Curina VdCdiJ Passito 2012 (passito)
Lista serów:
1. Klasyczna polska 4 tygodniowa Gouda ze SM Wieprz
2. Oryginalna holenderska Gouda z mleka surowego – 48 miesięcy dojrzewania
3. Puzzone di Moena, surowe mleko oraz „Brevibacterium linens”
4. Fiore Sardo dei Pastori – surowe owcze mleko, Sardynia, czas dojrzewania 2 lata
5. Pecorino Moliterno, surowe owcze mleko, dojrzewanie 2 lata
6. Calstel Magno d`Alpeggio – dojrzewany przez 30 miesięcy
7. Ossau Iraty, surowe owcze mleko, dojrzewanie 18 miesięcy, Pireneje po francuskiej stronie
8. Oscypek, Bacówka Komperdy, 8 miesięcy dojrzewania
9. Monte Veronese d`Alpeggio, surowe krowie mleko, 30 miesięcy dojrzewania
10. Oscypek, Bacówka Komperdy, 8 miesięcy, plus zaimplementowane pleśnie na skórce
11. Bitto, 30 miesięcy, surowe krowie mleko (95%) oraz 5% mleka koziego