Zbliżenia po nowemu czyli Atelier (zamknięte).
Kiepsko u nas ostatnio z odkrywaniem nowych restauracji i, dopóki nie skończymy remontu mieszkania, tak raczej niestety pozostanie. Zajrzeliśmy za to znów do Ed Reda, i oczarował nas zwłaszcza talerz podrobów. Wizualizację tej wycieczki możecie zobaczyć w zaktualizowanym wpisie.Zdarzyło nam się jednak zajrzeć parę razy, przy okazji spotkań towarzyskich, do lokalu, który upchnięty jest w samym rogu placu Nowego, i który kiedyś zwał się Zbliżenia, a dziś nosi nazwę Atelier.
Jasne wnętrze i wygodne kanapy zachęcają do chwili relaksu, ale naszym ulubionym miejscem jest przestronny ogródek.
W karcie znajdziemy zarówno napoje, przekąski, jak i wybór dań głównych, takich jak makarony czy, wciąż popularne, burgery. Ceny mają bardzo przyzwoite, leją dobre czeskie piwo (Holba – 7 PLN), a karmią też całkiem nieźle.
Próbowaliśmy pikantnych quesadillas z chorizo, cheddarem i salsą z awokado (18 PLN), zaskakująco smacznego hummusu z bagietkę (10 PLN) i rewelacyjnej kanapki Jumbo z pieczonym rostbefem, korniszonami i musztardą Dijon (12/19 PLN).
W sezonie na szparagi warto zamówić sałatkę ze szparagami, szynką parmeńską i serem halloumi (20 PLN). Jedynie burgery są w Atelier jakieś… pospolite. Trochę płaskie w smaku, zbyt wysmażone. Na burgery nadal będziemy chodzić na Kupa 10. Ale do Atelier tez będziemy wracać. Na piwo,wino i przekąski. Was nie zachęcamy, bo jeszcze braknie dla nas stolików. 😉
A przy okazji wizyty w Atelier, warto zajrzeć na lody do Antonia. Właściciel baru z sycylijskimi przysmakami otworzył na Warszauera lokal z lodami. Są pyszne i śmiesznie niedrogie (spora porcja już za 2 PLN). Spróbujcie koniecznie lodów o smaku bacio!
Atelier, plac Nowy 7 1/2, Kraków.
Coca Typical Sicilian Ice Cream, ul. Warszauera 3, Kraków.