Widelcowe podsumowanie numer 106 – sierpień/wrzesień 2020
OTWARCIA I ZAMKNIĘCIA:
5 sierpnia, otwarto restaurację Pod piątką przy ulicy Szujskiego.
14 sierpnia, otwarto Tacos&pasta.
15 sierpnia, otwarto włoską restaurację A’Bracciate.
19 sierpnia, otwarto kawiarnię Kawa na Zabłociu.
20 sierpnia, Kremowe Gofry zmieniły adres na Warszawską 14.
21 sierpnia, ruszyła Hala Forum czyli 10 punktów kulinarnych w budynku dawnego hotelu. Wśród nich Mazaya Falafel, Gruba Buła, sushi, pizza neapolitańska, lody z Florencji, kuchnia wietnamska i meksykańska oraz oczywiście kawiarnia.
22 sierpnia, na Sławkowskiej otwarto Rangji Masala Dosa, lokal z wegańską kuchnią południowoindyjską.
31 sierpnia, otwarto Arizona American Food przy ulicy Sławkowskiej.
1 września, otwarto Ciao ragazzi przy ulicy Lubomirskiego.
5 września, Habibi Kebab otwiera lokal przy ulicy Meiselsa 9.
WYDARZY SIĘ (4-15 WRZEŚNIA 2020):
26 sierpnia, wystartował Fine Dining Week, który potrwa do 13 września.
4 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z przygotowania burgerów.
Od 4 do 6 września, Book me a cookie zaprasza na jesienne warsztaty kulinarne.
4 września, bar Wschód zaprasza na ostrygi i bąbelki.
5 września, w Ojcowie, odbędzie się Jurajski Piknik Winny.
5 i 6 września, w hali Karcher, Wege Festiwal w wersji piknikowej w plenerze.
5 września, w Magazynie Wina, degustacja: Włoska Robota-przegląd nowości.
6 września, GMT zaprasza na niedzielny winny poranek.
6 września, Food&Art Bazar na Starym Kleparzu.
7 września, warsztaty kawowe w Tekturze: Kawa to podstawa.
9 września, w Magazynie Wina, degustacja win słoweńskich.
10 i 11 września, w Wine&more, degustacja win z Węgier.
10 września, degustacja komentowana w Wine Garage.
11 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej.
11 września, kolejna kolacja z cyklu roślinna Halicka – Babie Lato.
11 września, w Wine Concept, degustacja komentowana: Przegląd nowości. Naturalnie.
12 września, w COOLinarium warsztaty kulinarne: kuchnia Tel Avivu.
13 września, Najedzeni Fest! Po ziemniaki, Oczywiście na Starym Kleparzu.
14 września, w Szkole Sommelierów, kurs WSET Level 2.
14 września, warsztaty kawowe w Tekturze.
15 września, Dzikie i frywolne– degustacja win w Amarylis.
15 września, w Kuflach i widelcach, craft beer& food pairing.
CO DALEJ?
Na ulicy Brzozowej powstaje meze bar Muhabbet.
Akita Ramen ogłosili, że będą powiększać lokal na Węgłowej.
Przy ulicy Rakowickiej powstaje Trattoria Da Mamma Agnese.
Pizzeria Vicenti szykuje kolejne dwa lokale: na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej oraz na ulicy Bonifraterskiej.
Przy placu Wolnica powstaje Placek Wolnica.
Przy Krakowskiej, na wysokości placu Wolnica powstaje kolejny lokal Bonjour Cava.
Na Kurdwanowie powstaje restauracja Zacna Szama
Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.
M22 nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.