Widelcowe podsumowanie numer 103 – lipiec 2020
OTWARCIA I ZAMKNIĘCIA:
Pod koniec czerwca, na skwerze Judah, działalność ropoczął Kiszman.
2 lipca, w Pałacu pod Baranami, otwarto wine bar Dzikie Wino.
2 lipca, przy rynku Podgórskim otwarto Chrzan – bar z polskimi tapasami.
4 lipca, otwarcie restauracji Floriańska 10.
5 lipca, to był ostatni dzień działalności Fiki przy ulicy Sebastiana.
6 lipca, o zamknięciu poinformowała restauracja Art.
8 lipca, restauracja Samui otworzyła się w nowej lokalizacji przy ulicy Berka Joselewicza 18.
10 lipca, na Kazimierzu otwarto Niebo w gębie, lokal z hawajskimi miskami.
12 lipca, był ostatnim dniem działania Bowlo przy ulicy Krupniczej. Wkrótce otworzą się w nowej lokalizacji na Zabłociu.
15 lipca, otwarto Chicago Restobar & Pizza Kraków
18 lipca, otwarcie Charlie’s Pie Shop przy ulicy Mikołajskiej.
18 lipca, Krakoski Hultaj otwiera lokal w Podgórzu.
18 lipca, otwarcie weganskiego food trucka Szamanie w drodze – Masala Dosa w Truckarni.
18 lipca, otwarcie food trucka PBBURGER w Encek Food Truck Park.
25 lipca, otwarcie nowego placu z food truckami: Kazimierz Food Square.
31 lipca, Zupitto kończy działalność w lokalu na Dębnikach i od tej pory świadczyć będą tylko usługi z dowozem.
WYDARZY SIĘ (18-31 LIPCA 2020):
18 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny.
18 lipca, w Zakładce, rozpocznie się wydarzenie Podgórskie lato z Rieslingiem w Zakładce, które potrwa do 8 sierpnia. W tym okresie w ZaKładce będzie można skosztować niemieckich rieslingów na kieliszki w specjalnych cenach.
18 i 19 lipca, w Kulturze pichcenia, warsztaty sushi.
18 lipca, w COOLinarium, warsztaty kuchni włoskiej z Krakowskim Makaroniarzem.
18 lipca, w Massolicie, Massolit Wine Evening vol. 2.
18 lipca, w wine barze Lustra, degustacja win, które wyszły spod ręki Judith Beck.
19 lipca, Śniadanie na trawie – piknik w ogrodzie PURO.
19 lipca, Art&Food Bazar na Starym Kleparzu.
20 i 21 lipca, w Tekturze, warsztaty: Kawa to podstawa.
21 lipca, w Kuflach i widelcach, craft beer&food pairing.
22 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.
23 lipca, Roślinna Halicka – roślinna kolacja w ogrodzie.
23 lipca, w COOLinarium, warsztaty kuchni gruzińskiej.
Od 24 do 26 lipca, w Arena Garden Street Food MArket, zlot food trucków: Arena na Fest.
24 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowanie burgerów.
24 lipca, w Solnej 1, sparing win letnich.
25 lipca, na placu Handelka, święto wina i serów.
25 i 26 lipca, w Kulturze pichcenia, warsztaty kuchni włoskiej.
25 lipca, w restauracji Trzy Gęsi, Woło&Wina, kolacja degustacyjna na cztery ręce.
27 lipca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej – ramen.
28 lipca, w COOLinarium, warsztaty sushi z elementami kuchni japońskiej.
29 lipca, w COOLinarium, warsztaty kuchni tajskiej.
29 lipca, w Cafe Manggha, warsztaty kulinarne: Japonia na talerzu – makarony.
31 lipca, w COOLinarium, warsztaty kuchni indyjskiej.
31 lipca, w ZaKładce, degustacja win : Z kieliszkiem po Polsce.
31 lipca, w kinokawiarni KIKA, Wytrawny Wieczór Filmowy: Riesling.
31 lipca, w Wino i miód, degustacja: Hiszpania. Młodo i wesoło z selekcją win Wojtka Lutomskiego.
31 lipca, w Wine Concept, degustacja: Nowości w Wino Kawa Oliwa. Vol.2.
CO DALEJ?
Krakoska Cafe planuje otwarcie drugiego lokalu przy ulicy Nowosądeckiej.
Pizzeria Vicenti szykuje nie jeden, a trzy nowe lokale: na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej, w Hali Lipowa oraz na ulicy Bonifraterskiej.
Przy placu Wolnica powstaje Placek Wolnica.
Przy Krakowskiej, na wysokości placu Wolnica powstaje kolejny lokal Bonjour Cava.
Na Zabłociu powstaje food hall, którego nazwa została zmieniona na Hala Lipowa.
Na Kurdwanowie powstaje restauracja Zacna Szama
Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.
M22 nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.