Widelcowe podsumowanie numer 101 – czerwiec 2020
OTWARCIA I ZAMKNIĘCIA:
5 czerwca, przy placu Wolnica, otwarto bar Balkan.
6 czerwca, otwarto restaurację Worek Pszenicy przy ulicy Krupniczej.
6 czerwca, przy Cystersów otwarto piekarnię Świeżo Upieczona.
8 czerwca, otwarto w Podgórzu restaurację Art&Craft Atelier.
10 czerwca, otwarto nową kawiarnię na Dębnikach, Królowa Przedmieścia.
10 czerwca, restauracja Po krakosku otworzyła się na nowo z nowym właścicielem.
17 czerwca, startuje kolejna edycja Restaurant Week Polska.
18 czerwca, otwarcie piekarni Ferment w Zielonkach.
19 czerwca, ponowne otwarcie Chabrów z poligonu.
20 czerwca, otwarcie Velo Food&Bar
27 czerwca, otwarcie saloniku cukierniczego Makutra Bakery w Podgórzu
WYDARZY SIĘ (16-30 CZERWCA 2020):
18 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: ryby i owoce morza.
19 i 20 czerwca oraz 26 i 27 czerwca, na placu Handelka, Targi Sąsiedzkie- wiosna/lato 2020.
19 czerwca, w Tekturze, bezpieczny cupping z BeMyBean.
19 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni wietnamskiej.
19 i 20 czerwca, w COOLinarium, warsztaty: Kuchnia Stambułu.
19 czerwca, w restauracji Leonardo, kolacja degustacyjna z piwem rzemieślniczym.
19 czerwca, w Dada Boutique Home Hotel, kolacja degustacyjna z winami naturalnymi.
19 czerwca, w Wine&more, Degustacja win: Nowe wina ze Słowacji i Rumunii.
20 i 21 czerwca, Festiwal Azjatycki oraz Festiwal Wina, Piwa i Cydru w Forum Przestrzenie.
20 czerwca, na placu Handelka, święto wina i serów.
20 czerwca, Charles Daigneault & Walenty Kania gotują Pod Księżycem.
20 czerwca, Polish Your Cooking organizuje warsztat online – Pad Thai idealny, kulinarna podróż do Bangkoku.
20 czerwca, w Magazynie Wina, warsztaty kuchni indyjskiej z szefem kuchni Paveer Baliga.
20 czerwca, w Solnej 1, kolacja degustacyjna z wine pairingiem.
20 czerwca, drugie urodziny obchodzi Nowy Kraftowy.
21 czerwca, Art&Food Bazar na Starym Kleparzu.
21 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.
21 czerwca, degustacja win – z kieliszkiem po Polsce – w ZaKładce.
22 czerwca, w Hevre, konferencja Od gastro o gastro dla gastro.
25 czerwca, w COOLinarium, warsztaty kuchni indyjskiej.
25 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.
25 czerwca, w MIRO winiarnia, degustacja win morawskich.
25 czerwca, w Klimatach Południa, degustacja Chleb, wino i sery.
26-28 czerwca, zlot food trucków w Czyżynach.
26 czerwca, degustacja nowości w Wino, Kawa, Oliwa.
27 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty wegańskie kuchni sezonowej.
27 i 28 czerwca, Wielki festiwal jedzenia i picia w Tauron Arena.
27 czerwca, czwarte urodziny świętuje Weźże Krafta.
27 czerwca, w Magazynie Wina, Weingut FXPichler. Komentowana degustacja szmaragdów.
28 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni baskijskiej.
30 czerwca, w Kuflach i Widelcach, craft beer and food pairing.
CO DALEJ?
Restauracja Samui zmienia lokalizację. Zamknięto lokal przy ulicy Wiślnej i szykują otwarcie w nowym miejscu.
Przy placu Wolnica powstaje Placek Wolnica.
Przy rynku Podgórskim powstaje Chrzan – bar z polskimi tapasami.
W miejscu Południowego Baru Mlecznego powstaje restauracja z kuchnia polską Prosto z mostu
Przy Krakowskiej, na wysokości placu wolnica powstaje kolejny lokal Bonjour Cava.
Na Zabłociu powstaje food hall o wdzięczne nazwie Halka.
Na Kurdwanowie powstaje restauracja Zacna Szama
Krakoski Hultaj otwiera lokal w Podgórzu.
Na Kazimierzu powstaje Niebo w gębie, lokal z hawajskimi miskami.
Przy ulicy Szewskiej powstaje restauracja Pierwsze Piętro.
Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.
Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.
M22 nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.