Widelcowe podsumowanie numer 96 – styczeń 2020
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 stycznia 2020):
1 stycznia, ogłoszono zamknięcie Winokranu.
3 stycznia, otwarto restaurację Współwinni przy ulicy Armii Krajowej.
3 stycznia, na Ruczaju, otwarto kawiarnię Fusy i okruchy.
3 stycznia, restauracja Voila ogłosiła przeprowadzkę na Dębniki. Restauracja zajmie lokal przy ulicy Konfederackiej 4 co oznacza, że restauracja Czy to tu? po cichu zakończyła działalność.
8 stycznia, otwarto grill syryjski Jamra przy ulicy Legionów Piłsudskiego.
8 stycznia, otwarto piekarnię Sowa na Klinach.
11 stycznia, na osiedlu Tysiąclecia otwarto restaurację Ciao Bella.
Wydarzy się w Krakowie (16-31 stycznia 2020):
16 i 17 stycznia, w Tociekawa, warsztaty z przygotowywania dripa.
16 stycznia, w Pozytywce, Kuchnia Spotkań i przygotowywanie dań kuchni gaugaskiej.
16 stycznia, we Flomaro, Raclette Party.
17 stycznia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.
17 stycznia, w Tektura Cafe, Cupping edukacyjny z Hard Beans.
18 i 19 stycznia, w BALu, warsztaty kulinarne dla dzieci: kuchnia meksykańska.
18 stycznia, w COOLinarium, warsztaty kulinarne: Kuchnia Stambułu.
18 stycznia, Luksemburg w Zakładce, degustacja win z Luksemburga.
19 stycznia, niedzielny winny poranek w GMT.
19 stycznia, w Mr. Black, degustacja rumów: Rum Explorer.
18 i 19 stycznia, w AWsoMe, warsztaty kulinarne dla dzieci.
20 i 21 stycznia, w Chederze, warsztaty kiszenia.
20, 21 i 28 stycznia, w Tekturze, warsztaty: Kawa to podstawa.
21 stycznia, w Zakładce, degustacja win Famille Hauller.
21 stycznia, w Kuflach i widelcach, craft beer& food pairing.
22 stycznia, w Dobrej Palarni Kawy, warsztaty: Kawa w domu – Aeropress i Frenchpress.
22 stycznia, w sklepie 2Bratanki, degustacja Villany, w krainie winnych marzeń.
23 stycznia, w Sheratonie, Hungarian Wines The Best Of – pokaz win węgierskich. O 12 odbędzie się Masterclass prowadzony przez Grzegorza Gajosa, a 15 przez Mariusza Kapczyńskiego.
23 stycznia, w COOLinarium, warsztaty kuchni indyjskiej prowadzone prze Tapiego Sharmę.
23 stycznia, w wine barze Lustra, degustacja Pinoty Mitteleuropy.
24 stycznia, Wina i Kultura Ameryki Południowej w Dworze Sieraków.
24 stycznia, na Lipowej 6F, Kvaszinger w Krako Slow Wines – degustacja win z Tokaju.
24 stycznia, w Wine Garage, degustacja komentowana: wina na karnawał.
24 stycznia, w Wine&more, degustacja Classic vs Reserva.
24 stycznia, w Dworze Sieraków, Noc Wina „The best of South America”.
24 stycznia, w Wine Concept, Porto i mocne alkohole – degustacja komentowana.
25 stycznia, w Ramen Tu, weekend z okonomiyaki.
25 stycznia, Chiński Nowy Rok w Dzikim Winie.
25 stycznia, w Mano Green Resto Bar, Wieczór z wegańskimi przekąskami przy lampce organicznego wina.
25 stycznia, w Kuflach i widelcach, Kraftowe parowanie piwa z jedzeniem z Browarem Podgórz.
26 stycznia, w Chederze, Cheder & Chill – food, wine and music cyli luźna atmosfera, dobra muzyka, niedrogie wino i kolorowe zestawy mezze.
27 stycznia, w GMT, Polskie wina i gruzińskie przekąski.
29 stycznia, w COOLinarium, warsztaty kulinarne: kuchnia Jerozolimy.
30 stycznia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty Ravioli&tortellini.
30 stycznia, w restauracji Oranżeria w Hotelu Kossak, kolacja degustacyjna i wine pairing.
31 stycznia, w Wino i miód, Hiszpańskie wina w stylu Katalońskim. Degustacja komentowana.
Co dalej?
Przy Rynku Głównym, w Pałacu pod Baranami, powstaje wine bar Dzikie Wino.
Przy ulicy Karmelickiej powstaje restauracja koreańska.
Wciąż czekamy na otwarcie nowej restauracji Solna 1, w miejsce zamkniętej w grudniu restauracji Na POLE
Na Zabłociu powstaje Galeria Tortów Artystycznych.
Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.
M22 nadal szykuje lokal przy ulicy Miodowej 12.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.