Widelcowe podsumowanie numer 91 – październik/ listopad 2019
Wydarzyło się w Krakowie (8-31 października 2019):
8 października, otwarto Sohn Handroll Bar na Zabłociu.
10 października, doczekaliśmy się otwarcia lokalu Oliwki etc. na Zabłociu.
16 października , otwarto polsko-włoską restauracje Włoszczyzna przy parku Decjusza.
19 października, otwarto punkt Frytek Belgijskich nad zalewem Nowohuckim.
23 października, otwarto bistro Kruszywo.
24 października, przy ulicy Wielopole 13, otwarto Bao Dao.
24 października, w Parku Zdrojowym przy Rondzie Matecznego otwarto Manufakturę Pieroga.
25 października, otwarto Bad Cat czyli budkę z sushi na Dębnikach.
27 października, przy ulicy Krakowskiej 29 otwarto Oke Poke czyli lokal z hawajskimi miskami na bazie ryżu, ryby i różnych dodatków.
27 października. otwarto Yummy India Veggies na Muralu.
Wydarzy się w Krakowie (1-15 listopada 2019):
2 listopada, otwarcie nowej ramenowni na Kazimierzu, Ramen Tu Kraków.
3 listopada, GMT zaprasza na winny poranek.
5 listopada, kolacja Slow Food Masterclass w Błonia Bistro.
6 listopada, w Czarnej Owcy, degustacja win dobranych do menu przygotowanego przez Bubu Arare.
6 listopada, w Vinotece 13, Meeting &Tasting with Pievalta w Vinoteka13.
6 listopada, w Chederze, Wino i kuchnia Izraela – warsztaty winiarskie
7 listopada, w WINE&more, Degustacja Wine&Sushi na Smętnej 8.
7 listopada, w wine barze Lustra, naturalne wina Winnicy Wieliczka i pieczona gęś.
8 listopada, w Gęsi w dymie, startuje menu degustacyjne: Gęsina u Marcina.
8 i 9 listopada, w Forum Wydarzeń, Beerweek Inside.
8 listopada, w Halickiej, warsztaty barmańskie z podstaw tworzenia koktajli.
8 listopada, w Akademii Kulinarnej Farutex, Jesienny surf&turf – warsztaty z Hungry Eyes.
8 listopada, w Tango House, degustacja młodego wina z winnicy Jura.
8 listopada, w wine barze Dobry Rok, degustacja Cava Recaredo.
8 listopada, w Wine Concept, degustacja komentowana Chateu Musar i Yatir Winery.
9 listopada, w Hevre, duże śniadanie turkusowe.
9 listopada, w Chederze, szabatowe drugie śniadanie.
9 listopada, w winnicy Srebrna Góra, degustacja win świętomarcińskich.
Od 9 do 11 listopada, w Zaułku Małopolskiego Wina zagoszczą młode wina z Małopolski.
9 listopada, w Pochlebstwie, warsztaty chlebowe pszenne.
9 listopada, Eataway organizuje Kimchi Masterclass z Mirą Park.
9 listopada, w hotelu Grand, kolacja degustacyjna, Kraków Kwitnącej Wiśni.
10 listopada, w Forum Wydarzeń, Robimy własne kimchi! Warsztaty z Las Vegans.
10 listopada, w galerii Anna, maraton młodego wina i gęsina.
12 listopada, w Kuflach i widelcach, craft beer and food pairing.
13 listopada, na Lipowej, Podwieczorek na dwa kieliszki z Łukaszem Modelskim.
13 listopada, w Czarnej Owcy, degustacja win dobranych do menu przygotowanego przez Piec na Zabłociu.
15 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni skandynawskiej.
15 listopada, w kinokawiarni KIKA, wytrawny wieczór filmowy z cydrem w roli głównej.
15 listopada, w barze Dobry Rok, degustacja win z Piemontu.
15 listopada, w Zakładce, kolacja połączona z degustacją win z Bodegas Menade.
Co dalej?
Na Kazimierzu powstaje Tokio Tower. Otwarcie na początku listopada.
Na Grzegórzkach powstaje Breaking Bread czyli lokal, w którym będziecie mogli kupić pieczywo i zjeść śniadanie, brunch czy lunch. Jako że znamy autorów tego przedsięwzięcia, to nie możemy się doczekać otwarcia.
Na rogu Loretańskiej i Krupniczej powstaje Bonjour Pho.
Na Dębnikach, przy ulicy Madalińskiego, powstaje drugi lokal Na Ciacho.
Na rogu Kazimierza Wielkiego i Urzędniczej powstaje pizzeria Vicenti.
Wciąż czekamy na otwarcie M22 przy ulicy Miodowej 12.
W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.