Widelcowe podsumowanie numer 88 – sierpień/ wrzesień 2019
Wydarzyło się w Krakowie (16-31 sierpnia 2019):
18 sierpnia, naprzeciwko Żonglerki ruszyła kawiarnia Winkiel.
23 sierpnia, otwarto indyjską restaurację Ashoka przy ulicy Rakowickiej oraz indyjskie fastfood: Masala Roll Factory, przy ulicy Starowiślnej.
23 sierpnia, ruszył Gin Mill, cocktail bar, który poświecony będzie ginowi. W ofercie mają ponad 60 butelek tego wspaniałego trunku.
28 sierpnia, startuje kolejna edycja Fine Dining Week.
30 sierpnia, miało miejsce otwarcie Somnium 2, malutkiego miejsca z kawą speciality.
30 sierpnia, otwarto tunezyjsko-marokańską restaurację Al Medina.
30 sierpnia, na rogu Szwedzkiej i Twardowskiego otwarto Pan Twardowski Bistro.
30 sierpnia, powrócił Piękny Pies. Nowa lokalizacja, juz czwarta w historii Psa, to Plac Wolnica 9.
31 sierpnia, przy ulicy Miodowej, otwarto grecką tawernę Minoas.
31 sierpnia, restauracja Weranda zawiesiła działalność na sezon jesienno-zimowy.
Wydarzy się w Krakowie (1-31 września 2019):
1 września, podczas Pikniku Krakowskiego, po raz ostatni możecie spróbować YUME Onigiri. PO pięciu latach postanowili zakończyć działalność.
1 września, niedzielny winny poranek w GMT.
1 września, Art & Food Bazar na Starym Kleparzu. Będą świeże ostrygi i jeżowce.
3 września, Mezzalians powraca po wakacjach z nowym menu.
4 września, otwarcie Bowlo, nowego lokalu z daniami w miskach przy ulicy Krupniczej.
4 i 11 września, kolejne warsztaty z cyklu Kawa w domu. Oczywiście w Dobrej Palarni.
5 września, w Żonglerce, spotkanie z Sebastien Riffault, legendą naturalnego Sancerre.
5 września, w Filipa 18, kolacja degustacyjna: Szkocki regiment w królewskim Krakowie.
6 – 8 września, Krakowskie Miodobranie na Placu Wolnica.
6-8 września, Street Food Polska Festival pod Galerią Kazimierz. Podczas tej edycji ogłoszony zostanie zwycięzca European Street Food Awards Polska.
6-8 września, to również kolejny weekend Nocnej Zmiany.
6 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty sushi.
7 września, w Wine Garage, weekend we włoskim stylu czyli menu włoskie oraz wina, których na co dzień nie ma w ofercie na kieliszki. A już 14 września, weekend hiszpański.
7 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej.
7 września, Handelek otwiera piekarnię.
7 września, w Zaułku Małopolskiego Wina, napijecie się i zakupicie wina z Małopolski.
8 września, na Placu Handelka, spotkanie: Chleb i Przyjaciele.
8 września, Wege Festiwal w Forum Wydarzeń.
10 września, craft beer and food pairing w Kuflach i Widelcach.
10, 16,17, 24, 25 września, w Tekturze, warsztaty: Kawa to podstawa.
11, 18 i 25 września, w Dobrej Palarni, kolejne spotkania z cyklu: Kawa w domu.
11 września, pierwsze urodziny Wine&more.
13 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Wegańska kuchnia włoska.
13 września, Święto Środka Jesieni w Wietnamie.
13 września, Masterclass Burgundia w ramach WSET Education Week w Szkole Sommelierów.
13-15 września, to kolejny weekend z Nocną Zmianą.
13 września, w barze Dobry Rok, degustacja win gruzińskich.
14-15 września, Szama Movie Festival w kinie Kijów.
14 września, drugie śniadanie w Chederze.
14 września, Wytrawny pstrągiem i miodem – kolacja w Ojcowie.
14 września, w Szkole Sommelierów, podstawowy kurs wiedzy o winie.
14-15 września, w Forum Wydarzeń, Festiwal Azjatycki oraz Festiwal Piwa, Wina i Cydru.
14 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty ryby i owoce morza.
15 września, Veganmania w Starej Zajezdni.
15 września, nasza ulubiona edycja: Małe Najedzeni Fest! Po ziemniaki. Oczywiście na Starym Kleparzu.
15 września, na Placu Handelka zagoszczą sery zagrodowe.
15 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z przygotowania burgerów.
16 września, w Szkole Sommelierów, WSET Level 2.
17 września, w Szkole Sommelierów, WSET Level 3.
18 września, w Szkole Sommelierów, WSET Level 2, kurs intensywny.
18 września, w Hilo, spotkanie: O kawie, przy kawie.
19 września, w Wine Garage, degustacja komentowana: Pożegnanie lata.
20-21 września, w Forum Wydarzeń, One More Beer Festival.
20 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej.
21 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni greckiej.
21 września, w Musso Sushi, warsztaty sushi.
20-22 września, Nocna Zmiana za hala Karchera.
23 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Wege gotowanie z jesiennych warzyw.
25 września, w Szkole Sommelierów, WSET Level 1.
26 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej.
26 września, kolacja Slow Food Masterclass w Restauracji Art.
27 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z przygotowanie ramenu.
28 września, otwarcie targu EKO&farmers.
Co dalej?
Na Dębnikach powstaje drugi lokal Na Ciacho. Coś czuję, że tej jesieni nie schudnę.
Przy Nadwiślańskiej, w lokalu po Swoją Drogą, powstaje nowe Ramen People.
Gruba Buła powraca! Ich nowa miejscówka to ul. Dajwór 2A, 78 metrów od starej lokalizacji. Data otwarcie nie jest jeszcze znana.
Pan Kimbap, to nowy lokal koreański na Podgórzu. Otwarcie jeszcze we wrześniu, ale nie znamy dokładnej daty.
Na Podgórzu, w lokalu między lodami od Emila i Yatai Otsumami Bar powstaje winiarnia Miro.
Przy ulicy Kazimierza Wielkiego, obok rogu z Urzędniczą, powstaje pizzeria Vicenti.
W Parku Zdrojowym przy Rondzie Matecznego powstaje restauracja Manufaktura Pieroga.
Przy ulicy Floriańskiej powstaje Sumo Bistro.
Oliwki etc. szykują lokal na Zabłociu. Data otwarcia pozostaje nieznana.
M22 planuje lokalu przy ulicy Miodowej 12.
W listopadzie, w Krakowie rusza Akademia Kulinarna.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.
Marta/migotka21
wrz 22, 2019 @ 00:08:15
Błagam, pomóżcie! Potrzebuję ustalić gdzie w Krakowie można zjeść dobry tradycyjny schabowy i golonko. 2-3 miejsca, ale nie poza miastem. Ktoś z dalszej rodziny przyjedzie (mieszka poza Polską) i tęskni od kilku lat do tych dań. Normalnie rodzice zajmują się takimi sprawami i oprowadzaniem, ale dopadło ich jesienne przeziębienie a plany wizyty na tyle zaawansowane, że nie da się odwołać/zmienić terminu. Spadło na mnie i nie wiem gdzie zwiedzającego zabrać bezpiecznie i smacznie. Jasne, sprawdzam recenzje i miejsca typu zomato, ale jak się nie ma dobrych sprawdzonym namiarów, może być różnie. Pozdrawiam.
Opcjonalnie grzybową też tradycyjną, ale to już byłby bonus.
Agnieszka
wrz 29, 2019 @ 23:06:02
Marta, sorry za zwłokę, ale na urlopie nie monitorowałam komentarzy. Golonka to chyba tylko w Golonkarni. A schabowy to Gospoda na Woli i, podobno, Gąska. Z grzybową ciężko, Najlepsze jadałam podczas kolacji degustacyjnych w finedinigowych restauracjach…
Pozdrawiam
Agnieszka