Wiosna za progiem czyli widelcowe podsumowanie numer 78 – marzec/ kwiecień 2019
Wydarzyło się w Krakowie (16 – 31 marca 2019):
16 marca, otwarto piekarnię Massolit Bakes w Podgórzu.
17 marca, otwarto wegetariańską restaurację no bones przy ulicy Brackiej.
18 marca, otwarto nową kawiarnię speciality: Tociekawa przy ulicy Długiej.
19 marca, otwarto włoskie delikatesy Fettine przy ulicy Kalwarysjkiej.
20 marca, zamknięto indyjską restaurację Parampara. O zakończeniu działaności poinformowała również Chocolateria Takeaway.
22 marca, na Starym Kleparzu otwarto pawilon Lorek & Portoyan z jakościowymi produktami z Polski. Znajdziecie tam wędliny z Podlasia i Wielkopolski, kawior z jesiotra i pstrąga ojcowskiego. A także sery, masła i śmietany.
25 marca, otwarto indyjską restaurację Spice of Indiaprzy ulicy Starowiślnej.
30 marca, otwarto Kanton Grill przy placu Wolnica.
Wydarzy się w Krakowie (1 – 20 kwietnia 2019):
2 kwietnia, w Szkole Sommelierów, intensywny kurs WSET Level 1.
3 kwietnia, startuje Restaurant Week i potrwa do 17 kwietnia. Za festiwalowy zestaw zapłacicie tylko 49 PLN. W najbardziej popularnych restauracjach już kończą się miejsca.
3 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Jarzynove dania jednogarnkowe.
4 kwietnia, w Enotece Pergamin, degustacja whisky Ian Macleod Distillers.
4 kwietnia, w Albertini, kolacja degustacyjna z Bodegas Toro Albalá.
Od 5 do 7 kwietnia, przed Galerią Kazimierz, kolejna edycja Street Food Polska Festival.
5 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z przygotowywania burgerów.
5 kwietnia, w Szkole Sommelierów, masterclass Bordeaux i Alzacja.
5 kwietnia, w Magazynie Wina, kolacja z jagnięciną.
6 kwietnia, otwarcie tajskiej restauracja Molam przy ulicy Rajskiej.
6 kwietnia, w Chederze, szabatowe drugie śniadanie i świętowanie dziesiątych urodzin Chederu.
6 kwietnia, w barze Dobry Rok, warsztaty z przygotowywania kawy w Chemexie.
6 kwietnia, w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem z browarem Piwojad.
7 kwietnia, w lutomski.wino, degustacja wiosenna.
7 kwietnia, w budynku muzeum Manggha, Chaji – pełne spotkanie herbaciane.
7 kwietnia, w Warsztacie na Zabłociu, krakowska Weganoc.
11 kwietnia, do Truckarni powróci Mr. Tortilla. Będą nowości w karcie!
12 kwietnia, Konferencja MADE FOR Restaurant.
12 kwietnia, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty: Wege Święta.
13 kwietnia, w barze Dobry Rok, degustacja win na wesele.
13 i 14 kwietnia, Bezogródkowy Zlot Foodtrucków.
14 kwietnia, w Cafe Manggha, kolejna niedziela z Ramen People.
14 kwietnia, w Starej Zajezdni, Veganmania Kraków.
15 kwietnia, w Cafe Manggha, warsztaty: Azajemy roślinnie.
19 kwietnia, na Targu Ekosfera Mateczny, kolejna wielka degustacja produktów od wszystkich wystawców.
Co dalej?
W maju, planowane jest otwarcie N’Pizza, nowego lokalu właścicieli Nolio.
Na Podgórzu, przy ulicy Długosza, powstaje Tbilisuri Pierogarnia.
Przy Rynku Podgórskim powstaje lokal Yatai: Yatai Sushi Otsumami Bar.
Na Dajworze ma pojawić się food truck z makaronem: Makaron na kółkach.
Na Ruczaju powstaje restauracja portugalska Tasca Ruczajnik. Otwarcie w kwietniu.
W Podgórzu, przy ulicy Solnej, powstaje polska restauracja jakiej jeszcze nie było: Na Pole.
Na Zabłociu powstaje nowy lokal śniadaniowy La Baguette i Manoa, restauracja ze zdrowa żywnością.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.