Czy to już wiosna? Czyli widelcowe podsumowanie numer 75 – luty 2019
Wydarzyło się w Krakowie (1-14 lutego 2019):
8 lutego otwarto Czy to tu? – nowy lokal przy Konfederackiej 4.
10 lutego otwarto bistro Po krakosku.
Wydarzy się w Krakowie (15-28 lutego 2019):
Do końca lutego, na Lipowej 6F, w kuchni gościnnie królują śpiewające kucharki z Udabno. Codziennie, oprócz poniedziałków, możecie ich posłuchać i spróbować dań ze Swanetii.
15 lutego, walentynkowe warsztaty kulinarne w atelier kulinarnym Łukasza Ochaba COOLinarium.
15 lutego w Chederze, kolacja szbatowa: Erew Szabat: jedzenie i wino, vol. 2.
15 lutego, w Wino i miód na Dębnikach, degustacja win z Winnicy Hirtl.
16 lutego, w GMT, warsztaty kulinarne z Ketino Sujashvili.
16 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej.
16 lutego, w Baroque, spotkanie kulinarne z Jakubem Reszką, uczestnikiem programu Top Chef. Będziecie mogli rozsmakować się w kuchni krakowskiej z okresu odzyskania niepodległości, przygotowanej w nowoczesny sposób.
16 lutego, w Dworze Sieraków, Noc z Winem z cyklu Literatura i Wino | Tessa Capponi.
Od 17 do 28 lutego, w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, degustacja roztopionej czekolady.
20 lutego, w Szkole Sommelierów, kurs intensywny WSET Level 2.
20 lutego, w M&P Alkohole i wina świata, Degustacja Whisky Master Class – Glenallachie.
20 lutego, w Baroque, Degustacja win niemieckich z Michałem Bardelem.
21 lutego, w Magazynie Wina, Dwa oblicza Veneto – degustacja komentowana.
21 lutego, w restauracji Morela, wine pairing z Sommelierem i degustacja nowego menu.
21 lutego, w La casa del Habano Kraków, spotkanie w celu paringu najlepszych win z cygarami.
Od 22 do 24 lutego potrwa weekend z krewetkami we Włoskiej.
22 lutego, oficjalne otwarcie palarni kawy BeMyBean na Zabłociu.
22 lutego, warsztaty kulinarne Ramen w Studio Twój Kucharz.
22 lutego, w Dworze Sieraków, noc z winem połączona z kolacją szabasową.
22 lutego, w Wine Concept, degustacja: Znakomite interpretacje blendu bordoskiego.
23 i 24 lutego, w Centrum Targowym Chemobudowa, targi Na Zdrowie.
23 lutego, w Chederze, drugie śniadanie szabatowe.
23 lutego, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni hiszpańskiej.
23 lutego, w Musso sushi, warsztaty sushi.
23 lutego, Tajemnicza Degustacja: karnawał w Wenecji.
23 lutego, w Wine&more, degustacja z winiarzami z Piemontu.
23 lutego, w Dworze Sieraków, Noc z Winem:. Między Europą a Orientem.
28 lutego, w Karmie na Wawrzyńca, Tygrystygrys zaprasza Was na tłusty czwartek. Tego dnia będziecie mogli wybierać z czterech smaków przygotowanych przez nich pączków.
28 lutego, w Szkole Sommelierów, szkolenie: Wady wina.
Co dalej?
Otwarcie Baru Wschód już na początku marca.
Przy ulicy Rajskiej powstaje tajska restauracja Molam.
Na Zabłociu powstaje nowy lokal śniadaniowy La Baguette.
Massolit szykuje kolejny lokal przy placu Bohaterów Getta.
Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.