Warsztaty i młode wino czyli widelcowe podsumowanie numer 69 – listopad 2018
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 listopada 2018):
1 listopada, przy ulicy Tomasza, otwarto bar z czarnymi hot-dogami.
2 listopada wystartował punkt paniKawa w hali Korony.
7 listopada, przy Nadwiślańskiej otwarto kawiarnię połączona z księgarnią o nazwie Swoja drogą. W ofercie śniadania dostępne przez cały dzień.
10 listopada, ruszyła też Stacja Zabłocie. Do końca listopada obowiązują tam ciekawe promocje, które przyciągają rzesze chętnych. Tak więc bądźcie przygotowani na spora ilość współbiesiadników.
12 listopada, otwarto Tamam przy ulicy Wiślnej. W menu, między innymi, śniadanie tureckie, talerz bizantyjski, turecka kawa i herbata oraz baklawa.
Wydarzy się w Krakowie (16-30 listopada 2018):
16 listopada, w Tao Restaurant, startuje pierwsza z cyklu noc sushiżerców z bufetem „All you can eat”. Kolejne edycje 23 i 30 listopada.
16 i 17 listopada, open sushi bar w Musso Sushi.
16, 17 i 18 listopada, w Projekcie Strzelnice możecie zjeść wyjątkowa kolację z autorskim menu degustacyjnym szefa kuchni Arkadiusza Błauta.
16 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z pieczenia od podstaw dla tych, którzy się tego boją.
16 listopada, wieczór turecki w Babbaluci.
16 listopada, w COOLinarium, warsztaty 'Gotuj po hiszpańsku”.
16 listopada, w M&P alkohole i wina świata, degustacja Sangiovese.
16 listopada, w Willi Tadeusz w Lanckoronie, warsztaty kulinarne z krakowskim makaroniarzem.
16 listopada, tajemnicza degustacja pod hasłem Słoneczny listopad.
16 listopada, w Wine Concept, degustacja alkoholi mocnych.
16 listopada, w restauracji Vanilla Sky, kolacja z Dionizosem.
17 listopada, otwarcie Raw Nest na Zabłociu.
17 i 18 listopada, w Stopklatce, warsztaty czekoladowe dla dzieci.
17 listopada, w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, warsztaty czekoladowe dla dzieci i dorosłych.
17 listopada, w szkole jogi Odrobina Dobrej Woli, warsztaty kuchni indyjskiej.
17 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej.
17 listopada, w Trattorii Vesuvio, degustacja win z winnicy Novaia z regionu Veneto.
17 listopada, w Wine & more, degustacja win Amarone i Valpolicella.
17 listopada, piąte urodziny świętować będzie Lipowa 6F.
18 listopada, w GMT, poranna niedzielna supra. Na stole pojawia się: cirbuli z jajkiem, blinciki z mięsem, chaczapuri, sałatka gruzińska, swieżo wypiekane pieczywo, gruzińskie konfitury miód, ser, owoce, kawa, herbata, zimne soki i oczywiście jak na suprę przystało nie zabraknie również wina.
18 listopada, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z dynią.
19 listopada, powraca Bagelmama.
19 listopada, w restauracji La Campana, startuje Smooth Journey – Dining Week. Do końca listopada będziecie mogli zakosztować specjalnego festiwalowego menu w cenie 75 PLN.
19 listopada,w Nolio, kolejna edycja Nolio akademii. Tym razem na tapecie będzie pasta.
20 listopada, w Mezzaliansie, z okazji świętowania pierwszego półrocza działalności w nowej lokalizacji, zamówić będzie można kibbeh czyli takie mięsne falafele. Do każdego zamówienie słodkości gratis.
20 listopada, w Lokatorze, spotkanie z Kasia i Zosią Pilitowskimi, autorkami książki Jajko.
22 listopada, w Słonecznym Kredensie, warsztaty winiarskie na wesoło: Ciężko jest dobrym winem być!
22 listopada, na Lipowej 6F, podwieczorek na dwa kieliszki, którego gościem będzie Jan Peszek.
22 listopada, w Filipa 18, kolacja degustacyjna „Fine Diningowe Regiony Polski„. Tematem przewodnim będzie Kuchnia Pomorska.
23 listopada, w kinie KIKA, Wytrawny Wieczór Filmowy. Na ekranie film dokumentalny o Flynnie McGarrym – najmłodszym kucharzu świata, a w kieliszkach zagoszczą wina z Winnica Kresy.
23 listopada, w Karakterze, kolacja z degustacja win od Collectif Anonyme.
23 listopada, w Dworze Sieraków, kolacja z degustacja win ze szczepu Chardonnay.
24 listopada, w Miodovej, Lubię WINO czyli kurs wiedzy o winie i łączenia go z potrawami.
24 listopada, w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, warsztaty czekoladowe dla dzieci.
24 listopada, w Słonecznym Kredensie, degustacja win świętomarcińskich.
28 i 29 listopada, dni otwartej butelki w Vinotece 13.
28 listopada, w Kulinarnych kreacjach, warsztaty: Jak przygotować zdrowe śniadanie dla dziecka.
30 listopada, startuje Jarmark Bożonarodzeniowy na Rynku w Krakowie.
30 listopada, w BALu, warsztaty kulinarne dla dzieci: pieczenie świątecznych ciasteczek.
30 listopada, w Chederze, spotkanie z autorami książki Kapłony i szczeżuje.
Co dalej?
Przy ulicy Starowiślnej powstaje Pitagiros, grecki bar fastfood.
W pasażu przy Miodowej powstaje Bar Wschód z azjatyckim street foodem, a przy ulicy Węgłowej restauracja Hello India.
Przy placu Nowym 4 powstaje drugi lokal Pizzatopia. Drugą miejscówkę, też na Nowym, szykuje też Poco Loco. Otwarcie w listopadzie.
Wciąż czekamy na start Krakoskiego Hultaja, BUBU ARARE. Ci ostatni znaleźli już lokalizację: znajdziecie ich przy ulicy Dajwór 21.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.