Majówka z rieslingiem czyli widelcowe podsumowanie numer 57– maj 2018

 

Kraków - Piekące Oko

W Piekącym Oku możecie spróbować, między innymi, burgera z jagnięciną.

Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach?

Na początku kwietnia działalność rozpoczął nowy food truck z burgerami: Burger Time.

Na osiedlu Dywizjonu 303 otwarto lodziarnię Lucky Lód.

Pod koniec kwietnia otwarto mały lokal z burgerami na osiedlu Podwawelskim: Piekące Oko. My już zaczęliśmy testowanie ich menu.

Za to przy ulicy Miodowej, tuż obok Zenitu, otwarto restaurację tajską.

Przy Meiselsa powstała restauracja z kuchnia polską: Nakryto.

Przy ulicy długiej otwarto punkt z lodami: Manufaktura Gelato.

Wydarzyło się w Krakowie (1-16 maja 2018):

1 maja, otwarto lodziarnię Willisch przy ulicy Zwierzynieckiej.

4 maja, przy ulicy Zwierzynieckiej otwarto nową włoską restauracje specjalizującą się w kuchni neapolitańskiej: Sette.

7 maja, otwarto restaurację Carl&Bart Zabłocie.

12 maja otwarto Salt Kebab&Vege na osiedlu Avia.

12 maja, na placyku przy ulicy Dajwór 21, wystartował food truck z kuchnią Ekwadoru.

14 maja otwarto wine bar Winokran przy ulicy Krupniczej.

Wydarzy się w Krakowie (17-31 maja 2018):

17, 19 i 26 maja, macie ostatnią szansę wziąć udział w warsztatach przygotowywania słodkości w Atelier Cookia. Atelier wkrótce kończy działalność.

Od 17 do 19 maja,  przed Galerią Krakowską staną food trucki w ramach Food & Fun Square.

17 maja,  w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni indyjskiej.

17 maja, w GMT, wieczór z winami i tańcem gruzińskim.

18 maja,  w Chederze, w ramach klubu kolacyjnego zaprezentowana zostanie kuchnia Romaniotów.

18 maja,  w JCC, otwarta kolacja szabatowa.

19 maja, w Enotece Pergamin, kolacja degustacyjna na zakończenie festiwalu Whisky Day Kraków.

19 maja, Art&Food Bazar zagości na Kiermashu. Będziecie mieli okazję spróbować, między innymi, przysmaków kuchni peruwiańskiej od Barrio Latino.

19 maja, w Mezzaliansie, warsztaty kulinarne: „Bliskowschodnie mezze party”.

19 maja,  rusza wreszcie nowy lokal Ramen People przy ulicy Czystej 8. Ja już tam byłam, jadłam i piłam i gwarantuję, że jest pięknie i smacznie. W menu znajdziecie sporo nowych pozycji, które Dominika przywiozła prosto z Japonii. W karcie również przystawki i dania główne.

19 maja, w Magazynie Wina, warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadzi Krakowski Makaroniarz, a których tematem będzie Mediolan.

19 maja,  w Kuflach i Widelcach, kraftowe parowanie piwa z jedzeniem z Brokreacją.

19 maja,  otwarcie Turlaj Klopsa czyli food trucka z kuchnią roślinną.

20 maja, w nowej lokalizacji przy ulicy Kalwaryjskiej 66, na nowo rusza Mezzalians.

20 maja, na Lipowej 6F, degustacja Bor, Mámor, Bénye. Spróbować będzie można win od 8 producentów z samego Erdőbénye.

20 maja, w lokalu Dobry Rok, degustacja win izraelskich.

21 maja, rusza kawiarnia Kavova.

21 maja, w Krakowskiej Szkole Restauratorów, kurs szefa kuchni.

21 maja,  w LConcept13, degustacja rieslingów.

25 maja, w restauracji Miodova, warsztaty wina: kurs dla zaawansowanych.

25 maja,  w restauracji Filipa 18, kolacja degustacyjna z torfem w tle.

25 maja,  w Wine Concept, degustacja win izraelskich.

26 maja, w Musso Sushi, warsztaty sushi dla mamy i dziecka.

26 maja,  w Marcelino Chleb i Wino, live cooking z udziałem Mikołaja Reya i Michała Czeladzkiego (Szef Kuchni Marcelino Chleb i Wino).

27 maja, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty przygotowywania potraw z kurczaka.

29 maja,  w hotelu Starym, Różne oblicza króla Rieslinga czyli degustacja komentowana rieslingów.

29 maja, w Cafe Manggha, Riesling z widokiem na Wawel czyli degustacja rieslingów z Weingut Koegler z selekcji Willa Win.

Co dalej?

Przy ulicy Nadwiślańskiej 11 powstaje kolejna filia Good Lood.

W miejscu po Atelier powstaje lokal, w którym można się będzie napić kraftowego piwa.

W czerwcu powróci Piknik Krakowski. Pierwsza edycja już 2 czerwca w Parku Krakowskim. Lokalizacje pozostałych czerwcowych edycji poznamy wkrótce. W lipcu piknik odbywał się będzie w Parku Bednarskiego i Parku Krakowskim, w sierpniu nad Zalewem Nowohuckim i w Parku Decjusza, a we wrześniu w Parku Bednarskiego i w Parku Krakowskim.

Przy ulicy Starowiślnej już wkrótce rusza indyjska restauracja Parampara.

Przy Starowiślnej powstaje również Shrimp House. Otwarcie w maju.

Przy ulicy Pawiej powstaje restauracja Mavericks.

Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium