Idzie jesień czyli widelcowe podsumowanie numer 41 – wrzesień 2017
Co nam umknęło w poprzednich podsumowaniach:
W sierpniu, w Mistrzejowicach otwarto bar z burgerami WoLove Burgers.
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 września 2017):
8 września, ruszył BroPub czyli pub browaru Brokreacja. Oprócz piwa, znajdziecie tam mocniejsze alkohole, a wkrótce także burgery.
8 września, na Filareckiej otwarto Fromażerię Kaiserhof. W ofercie około 80 serów ze Szwajcarii, Włoch, Holandii, Francji, Wielkiej Brytanii i innych części Europy.
8 września, na Karmelickiej otwarto naleśnikarnię Oh Crêpe. Znajdziecie tam naleśniki zawinięte w rożek wypełnione słodkimi i słonymi dodatkami.
9 września, otwarto lokal Kufle i widelce przy ulicy Czystej. Znajdziecie tam kraftowe piwa, sporo przekąsek, dania główne oraz burgery i kanapki.
9 września, na placu Imbramowskim otwarto Słoneczny Kredens czyli sklep z przysmakami z Sycylii, Węgier i nie tylko.
11 września, otwarto nowy lokal z zapiekankami na placu Imbramowskim.
ZAMKNIĘCIA: 12 września, krótką działaność zakończył lokal Pani Pasta
Wydarzy się w Krakowie (16-30 września 2017):
We wrześniu, Piknik Krakowski odbywa się w soboty na Plantach, a w niedziele w Parku Kościuszki.
Od 13 do 17 września, w ramach festiwalu Viva l’Italia, na placu Jana Nowaka Jeziorańskiego możecie zaopatrzyć się we włoskie produkty oraz wziąć udział w wielu wydarzeniach, niekoniecznie kulinarnych.
16 września, inauguracja Bistro Gotujemy czyli Sezony Bistro w nowej odsłonie. Będzie to kuchnia oparta o lokalne produkty od rolników z Targu Pietruszkowego.
16 września, w Novej Krovie, polsko-włoskie warsztaty z kolorowej kuchni roślinnej: Instagram w Twojej kuchni.
16 września, rusza Paninoteca Vicenti przy ulicy świętego Tomasza.
16 września, w dolinie Będkowskiej, V Małopolskie Święto Pstrąga.
16 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty z wołowiny, na których nauczycie się przygotowywać steki i sosy do nich, ragout z wołowiną i sałatkę z rostbefem.
16 września, w Szkole Sommelierów startuje kurs wiedzy o winie (poziom 2).
17 września, na Starym Kleparzu, moja ulubiona edycja małych Najedzeni Fest! Po ziemniaki. Będą ziemniaki na wytrawnie i na słodko, na sposób polski i zagraniczny. Jeśli tak jak ja kochacie ziemniaki to zajrzyjcie w niedzielę na Kleparz, bo impreza zapowiada się pysznie.
17 września, w Hilton Garden Inn Kraków Airport, niedziela z polską kuchnią, a w menu: rosół z bażanta, pieczony sandacz i inne smakowitości.
21 września, otwarcie kawiarni Nakielny w Galerii Kazimierz.
22 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej czyli zupa kokosowa, curry i inne klasyki.
22 września, inauguracja Małopolskiej Jesieni Enologicznej w winnicy Wieliczka.
22 września, w Rannym Ptaszku, ptaszkowa kolacja wegetariańska powiązana z projekcją filmu „Głód mięsa”, która odbędzie się tego samego dnia w Kinie pod Baranami. Na prawdziwie mięsną kolację zaprasza za to Ed Red.
Na 23 września planowane jest otwarcie restauracji Łemkowski Gar na Ruczaju.
23 września, powracają szabatowe drugie śniadania w Chederze.
23 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni japońskiej. W menu, między innymi, kurczak Teriyaki i wołowina na parze z pastą śliwkową.
23 i 24 września, w Bezogródku, pożegnanie sezonu z Żarciem na Kółkach czyli zlot food truckow.
24 września, na placu Wolnica zagości Małopolski Festiwal Smaku.
24 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni włoskiej, podczas których możecie nauczyć się przygotowywać ravioli, spaghetti i desery.
26 września, w Food & People by Pastrami Deli, mięsny wieczór z Dario Cecchinimi i Adamem Chrząstowskim.
26 września, w Galerii Anna, Mini Class – Pocztówka z wakacji – Portugalia czyli panel degustacyjny zorganizowany przez stowarzyszenie Kobiety i Wino.
28 września, Wine flight czyli tajemnicza degustacja na cztery ręce. Tym razem Monika Bielka-Vescovi i Krakowski Makaroniarz zabiorą Was w podróż po smakach Europy.
28 września, kolejny Podwieczorek na dwa kieliszki, oczywiście na Lipowej. Tym razem, gośćmi Mariusza Kapczyńskiego będą Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskóła z Winnicy Wieliczka oraz Lech Mill z Winnicy DOM Bliskowice.
29 września, w restauracji Filipa 18, prawdziwa gratka dla fanów koniaków i brandy czyli kolacja z Rémy Martin i Metaxą.
29 września, w Magazynie Wina, degustacja win pod hasłem: Czerwona Rioja i biała Galicja.
30 września, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni chińskiej. Warsztaty poprowadzi Jakub Antoniszak – Komar.
30 września, w Magazynie Wina, warsztaty kulinarne Cucinare Bene z Krakowskim Makaroniarzem. Tematem przewodnim warsztatów będzie Bolonia i bogactwo regionu Emilia-Romania.
30 września, rusza Bubble Waffle przy ulicy Józefa.
30 września, Krzepka Rzepka zawiesza działaność, aby powrócić na wiosnę 2018.
Co dalej?
Przy ulicy Filipa, w sąsiedztwie Starego Kleparza, powstaje restauracja Handelek, która specjalizować się będzie w śniadaniach. Ich kanapek będziecie mogli spróbować już na nalblizszych małym Najedzeni Fest! na Starym Kleparzu.
Przy ulicy świętego Tomasza powstaje restauracja Tomasza 20 Resto Bar.
Przy Urbanowicza (osiedle Na Lotnisku) powstaje restauracja rodzinna Wesołe Gary.
House of donuts planuje otwarcie punktu w Galerii Kazimierz.
Do startu szykuje się food truck Keto Kebab.
Przy ulicy Radzikowskiego powstaje restauracja Mamma Toscana.
M22 planuje otwarcie food trucka, który stacjonował będzie przy ulicy Dekerta.
W niedługim czasie, w Krakowie ma pojawić się restauracja AïOLI.
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.