Jarmarki i bazary czyli widelcowe podsumowanie numer 35 – czerwiec 2017
Wydarzyło się w Krakowie (1-15 czerwca 2017):
3 czerwca otwarto Stację Cucina czyli nową restaurację rodzinnej właścicieli Malinowego Anioła, Trzech Kaczek i Kto wypuścił Skowronka.
3 czerwca działalność rozpoczął lokal Wawel Falafel & Hummus Restaurant.
5 czerwca, na Zabłociu,otwarto bistro – kawiarnię Emalia. W ofercie śniadania, desery, sałatki, makarony i oczywiście kawa.
7 czerwca, food truck park Huciak rozpoczął weekendową działalność pod NCK. Zjecie tam burgery, zapiekanki i hot-dogi.
ZAMKNIĘCIA: Po cichutko zamknął się Namnam Noodle Bar przy Starowiślnej, a pod koniec maja o zamknięciu poinformował SushiRolls Grab&go.
Wydarzy się w Krakowie (15-30 czerwca 2017):
Jeszcze do 18 czerwca trwa akcja Z kuchni królowej Bony, podczas której, w dziesięciu krakowskich restauracjach, można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szczegółowe menu wszystkich restauracji biorących udział w tym projekcie znajdziecie w wydarzeniu na Facebooku.
16 czerwca, w Magazynie Wina, degustacja komentowana pod hasłem: Pinot noir – fakty i mity.
Od 16 do 18 czerwca, na bulwarze Czerwieńskim odbywał się będzie Jarmark Świętojański, podczas którego będziecie mogli przenieść się choć na chwilę w fascynujący świat renesansu. Oprócz spektakli i pokazów, czkać na Was też będą renesansowe przysmaki.
17 czerwca, inauguracja grilla na Targach Ekosfera Mateczny. Teraz oprócz zrobienia zakupów będziecie mogli również coś przekąsić.
Połączenie zakupów z relaksem, kawą i lemoniadą proponuje też Cheder, który 17 czerwca zagości pod Halą Targową. Zaspanym klientom targowiska zaserwują arabską kawę z findżana, a pragnienie gasić będą lemonaną – orzeźwiającą lemoniadą z miętą. Akcja ta to zapowiedź 27. Festiwalu Kultury Żydowskiej,
17 czerwca pierwsze urodziny obchodzi Mazaya Falafel. Z tej okazji do każdego zamówienia dostaniecie wegańskie ciastko i szampana, a na hasło: „falafel mniam mniam” otrzyamcie 25 % zniżki.
17 czerwca, kolejne warsztaty Cucinare Bene z Krakowskim Makaroniarzem, które odbędą się jak zwykle Food & People by Pastrami Deli.
Od 17 do 18 czerwca, w Bezogródku, odbywał się będzie Zjazd food trucków, w którym udział weźmie blisko trzydziestu wystawców. Szczegółową listę znajdziecie w wydarzeniu na Facebooku.
18 czerwca na Starym Kleparzu odbędzie się kolejny już w tym sezonie Art & Food Bazar. W programie, jak zawsze, owoce morza i wino, a oprócz tego wiele innych smakołyków, także wegańskich.
21 czerwca, w Vinotece 13 w Hotelu pod Różą, Mini Class pod hasłem: Klasyczna Europa – Włochy. Mini Class to mieszanka, tylko trochę wybuchowa, warsztatów, panelu degustacyjnego, treningu, wymiany myśli oraz doskonalenia wiedzy o winie.
22 czerwca, oczywiście na Lipowej 6F, kolejny Podwieczorek na dwa kieliszki, którego gościem będzie Rafał Bernatowitz, który nie tylko z wielkim wyczuciem i smakiem gotuje, ale też potrafi z drewna wyczarować niezwykłe narzędzia kuchenne – deski do serwowania potraw, miski, czarki, deski do kuchni.
22 czerwca, w Enotece Pergamin, Debiut nowej linii hiszpańskich cav czyli spotkanie z „musiakami” połaczone z 5-daniową kolacją degustacyjną dedykowaną katalońskim winom musującym.
22 czerwca, w Rzeźni, Big Żebroski! – I turniej jedzenia żeberek na czas. Pojedynek poprowadzi Andrzej Supron.
23 czerwca, w Wine Concept / Wino Kawa Oliwa, Morawski szyk. Komentowana degustacja win morawskich z rocznika 2016.
24 czerwca, w restauracji Ganesh, śniadanie indyjskie z elementami wpływów europejskich.
24 czerwca, Cheder zaprasza na drugie śniadanie zainspirowane smakami Jerozolimy. Menu pojawi się wkrótce w wydarzeniu.
24 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty ryb i owoców morza. W menu sałatka z makrelą, zupa rybna, risotto ze stekiem z tuńczyka i grillowane krewetki.
24 czerwca, otwarcie Wielokranu na Wielopolu czyli nowego pubu z piwem rzemieślniczym – Wielochmiel.
25 czerwca, w Forum Przestrzenie, kolejna edycja Veganmanii, gdzie spróbujecie kuchni polskiej i azjatyckiej, fast- i slow- foods, deserów, wypieków, lody, a także będziecie mieć możliwość zakupu wegańskich kosmetyków.
26 czerwca, otwarcie Piekarni Bezglutenowej przy ulicy Dietla.
Od 26 czerwca do 7 lipca, Kulinarne Kreacje zapraszają na warsztaty dla dzieci. Szczegóły w wydarzeniu.
27 czerwca, w Zakładce, spotkanie w ramach cyklu Kobiece wieczory przy winie.
30 czerwca, w Kulinarnych Kreacjach, warsztaty kuchni tajskiej z Jakubem Antoniszakiem.
Co dalej?
Przy ulicy Kazimierza Wielkiego powstaje kawiarnia I love coffee.
Przy rondzie Matecznego do otwarcia szykuje się Piekarnia Pizzy.
W lipcu startuje Piknik Krakowski, który odbywać się będzie w soboty w Parku Bednarskiego (lipiec i sierpień), a w niedzielę nad Zalewem Nowohuckim (lipiec), w Parku Decjusza (sierpień) i Parku Kościuszki (wrzesień).
Więcej informacji na temat dużych wydarzeń kulinarnych w Krakowie w kolejnych miesiącach znajdziecie oczywiście w kalendarium.